Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala
Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala

Ensi vuonna ilmestyvän Danny-dokumentin joukkorahoitus on alkanut hitaasti. – Kotimaiset sijoittajat heräävät kyllä, tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa sanoo.

Ilkka "Danny" Lipsasesta, 71, kertovan dokumentin on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Danny-fanit ovat voineet tukea dokumenttiprojektia elokuun puolivälistä lähtien osallistumalla sen joukkorahoitukseen. Joukkorahoitukseen osallistuvat saavat vastineeksi sijoitukselleen osakkeita elokuvaa tuottavasta VistaFilms-yhtiöstä. 

Tiistaina 2. syyskuuta elokuvaa on tuettu vasta hieman alle 3000 eurolla. Tämä on noin 6 prosenttia koko tavoitteesta, 50 000–200 000 eurosta, mutta elokuvan tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa ei ole huolissaan. Hän luottaa Dannyn 3000 kotimaiseen faniin, ja siihen, että sijoitusaikaa on jäljellä vielä yli 2 kuukautta. Saksa uskoo, että ainakin sata Danny-fania saadaan mukaan minimisummalla, 250 eurolla.

– Kotimaiset sijoittajat ovat olleet hieman hitaita, mutta heräävät vielä.  Uskon, että joukkorahoitus onnistuu. Kaikki eivät toimi netissä yhtä aktiivisesti kuin vaikkapa minä itse. Saatoimme tehdä pienen virhearvion, kun ajattelimme, että Dannyn faneille netissä sijoittaminen olisi tuttua, Saksa pohtii.

Saksan mukaan myös yhdysvaltalaiset sijoitusrahastoyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita projektista, joten joukkorahoituskuvaus on tarkoitus kääntää myös englanniksi.

Joukkorahoituksella on tarkoitus kattaa vain osa Danny-dokumentin 400 000 euron suuruisesta budjetista.

Mitä Dannyn jälkeen?

VistaFilmsin osakkeita joukkorahoitukseenvastineeksi saanut pääsee vaikuttamaan esimerkiksi siihen, mitä elokuvia ja dokumentteja tulevaisuudessa tehdään. Jos yhtiö pärjää hyvin, osakkeista voi saada osinkoa.

Saksan mukaan tulevaisuudessa VistaFilms voisi esimerkiksi tehdä jonkun toisen musiikkidokumentin.

Aikaisemmin osakepohjaista joukkorahoitusta on käytetty muun muassa Iron Sky -elokuvan jatko-osaa kehittelevän yrityksen rahoittamiseen. Tuolloin elokuvaprojekti keräsi yhteensä 265 800 euroa.

Kaikki Dannysta

ISO-D-dokumentissa kerrotaan, miten Dannystä tuli Danny, koko kansan showmies. Ylen haastattelussa Danny kertoo, että dokumentissa paljastetaan asioita, joita hänestä ei ole aiemmin tiedetty.

– Sanoin, että tehkää niin kriittinen ja tarkka dokumentti kuin osaatte. Ei ole paljon asioita, joita kadun saati häpeäisin. Tietääkseni he ovat tehneet erittäin tarkkaa taustatyötä, Danny kertoi Ylelle.