Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala
Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala

Ensi vuonna ilmestyvän Danny-dokumentin joukkorahoitus on alkanut hitaasti. – Kotimaiset sijoittajat heräävät kyllä, tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa sanoo.

Ilkka "Danny" Lipsasesta, 71, kertovan dokumentin on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Danny-fanit ovat voineet tukea dokumenttiprojektia elokuun puolivälistä lähtien osallistumalla sen joukkorahoitukseen. Joukkorahoitukseen osallistuvat saavat vastineeksi sijoitukselleen osakkeita elokuvaa tuottavasta VistaFilms-yhtiöstä. 

Tiistaina 2. syyskuuta elokuvaa on tuettu vasta hieman alle 3000 eurolla. Tämä on noin 6 prosenttia koko tavoitteesta, 50 000–200 000 eurosta, mutta elokuvan tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa ei ole huolissaan. Hän luottaa Dannyn 3000 kotimaiseen faniin, ja siihen, että sijoitusaikaa on jäljellä vielä yli 2 kuukautta. Saksa uskoo, että ainakin sata Danny-fania saadaan mukaan minimisummalla, 250 eurolla.

– Kotimaiset sijoittajat ovat olleet hieman hitaita, mutta heräävät vielä.  Uskon, että joukkorahoitus onnistuu. Kaikki eivät toimi netissä yhtä aktiivisesti kuin vaikkapa minä itse. Saatoimme tehdä pienen virhearvion, kun ajattelimme, että Dannyn faneille netissä sijoittaminen olisi tuttua, Saksa pohtii.

Saksan mukaan myös yhdysvaltalaiset sijoitusrahastoyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita projektista, joten joukkorahoituskuvaus on tarkoitus kääntää myös englanniksi.

Joukkorahoituksella on tarkoitus kattaa vain osa Danny-dokumentin 400 000 euron suuruisesta budjetista.

Mitä Dannyn jälkeen?

VistaFilmsin osakkeita joukkorahoitukseenvastineeksi saanut pääsee vaikuttamaan esimerkiksi siihen, mitä elokuvia ja dokumentteja tulevaisuudessa tehdään. Jos yhtiö pärjää hyvin, osakkeista voi saada osinkoa.

Saksan mukaan tulevaisuudessa VistaFilms voisi esimerkiksi tehdä jonkun toisen musiikkidokumentin.

Aikaisemmin osakepohjaista joukkorahoitusta on käytetty muun muassa Iron Sky -elokuvan jatko-osaa kehittelevän yrityksen rahoittamiseen. Tuolloin elokuvaprojekti keräsi yhteensä 265 800 euroa.

Kaikki Dannysta

ISO-D-dokumentissa kerrotaan, miten Dannystä tuli Danny, koko kansan showmies. Ylen haastattelussa Danny kertoo, että dokumentissa paljastetaan asioita, joita hänestä ei ole aiemmin tiedetty.

– Sanoin, että tehkää niin kriittinen ja tarkka dokumentti kuin osaatte. Ei ole paljon asioita, joita kadun saati häpeäisin. Tietääkseni he ovat tehneet erittäin tarkkaa taustatyötä, Danny kertoi Ylelle.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.