Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala
Danny ja D’Voices-laulajat Katja Lukin (vas.) ja Varpu Virta. Kuva: Ari K. Ojala

Ensi vuonna ilmestyvän Danny-dokumentin joukkorahoitus on alkanut hitaasti. – Kotimaiset sijoittajat heräävät kyllä, tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa sanoo.

Ilkka "Danny" Lipsasesta, 71, kertovan dokumentin on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Danny-fanit ovat voineet tukea dokumenttiprojektia elokuun puolivälistä lähtien osallistumalla sen joukkorahoitukseen. Joukkorahoitukseen osallistuvat saavat vastineeksi sijoitukselleen osakkeita elokuvaa tuottavasta VistaFilms-yhtiöstä. 

Tiistaina 2. syyskuuta elokuvaa on tuettu vasta hieman alle 3000 eurolla. Tämä on noin 6 prosenttia koko tavoitteesta, 50 000–200 000 eurosta, mutta elokuvan tuottaja-ohjaaja Voitto Saksa ei ole huolissaan. Hän luottaa Dannyn 3000 kotimaiseen faniin, ja siihen, että sijoitusaikaa on jäljellä vielä yli 2 kuukautta. Saksa uskoo, että ainakin sata Danny-fania saadaan mukaan minimisummalla, 250 eurolla.

– Kotimaiset sijoittajat ovat olleet hieman hitaita, mutta heräävät vielä.  Uskon, että joukkorahoitus onnistuu. Kaikki eivät toimi netissä yhtä aktiivisesti kuin vaikkapa minä itse. Saatoimme tehdä pienen virhearvion, kun ajattelimme, että Dannyn faneille netissä sijoittaminen olisi tuttua, Saksa pohtii.

Saksan mukaan myös yhdysvaltalaiset sijoitusrahastoyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita projektista, joten joukkorahoituskuvaus on tarkoitus kääntää myös englanniksi.

Joukkorahoituksella on tarkoitus kattaa vain osa Danny-dokumentin 400 000 euron suuruisesta budjetista.

Mitä Dannyn jälkeen?

VistaFilmsin osakkeita joukkorahoitukseenvastineeksi saanut pääsee vaikuttamaan esimerkiksi siihen, mitä elokuvia ja dokumentteja tulevaisuudessa tehdään. Jos yhtiö pärjää hyvin, osakkeista voi saada osinkoa.

Saksan mukaan tulevaisuudessa VistaFilms voisi esimerkiksi tehdä jonkun toisen musiikkidokumentin.

Aikaisemmin osakepohjaista joukkorahoitusta on käytetty muun muassa Iron Sky -elokuvan jatko-osaa kehittelevän yrityksen rahoittamiseen. Tuolloin elokuvaprojekti keräsi yhteensä 265 800 euroa.

Kaikki Dannysta

ISO-D-dokumentissa kerrotaan, miten Dannystä tuli Danny, koko kansan showmies. Ylen haastattelussa Danny kertoo, että dokumentissa paljastetaan asioita, joita hänestä ei ole aiemmin tiedetty.

– Sanoin, että tehkää niin kriittinen ja tarkka dokumentti kuin osaatte. Ei ole paljon asioita, joita kadun saati häpeäisin. Tietääkseni he ovat tehneet erittäin tarkkaa taustatyötä, Danny kertoi Ylelle.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.