Eräänä iltana Kristiina Metsäperä, 29, näki televisiossa maailman kauneimmat silmät. Nyt hän on naimisissa niiden omistajan, laulaja Juha Metsäperän, 33, kanssa.

Kuva Panu Pälviä

Tapaninpäivänä vuonna 2008 Kristiina Metsäperä seisoi kylpytakki päällä Puutikkalassa vanhempiensa olohuoneessa ja tuijotti televisiosta Tartu mikkiin -ohjelmaa. Laulaja Jani Wickholmin Kristiina tunnistikin, mutta Juha Metsäperää hän ei ollut aiemmin nähnyt.

Juhalla oli jumalainen ääni ja kauniit silmät, joihin syttyi poikamainen pilke aina, kun laulaja hymyili. Katse oli niin naulitseva, ettei Kristiina malttanut jatkaa matkaansa saunaan, ennen kuin ohjelman lopputekstit rullasivat ruudulle.

Kun vatsanpohjaa kutkuttava uteliaisuus ei talttunut löylyissäkään, Kristiina teki jotain odottamatonta. Hän kaivoi Juhan profiilin esiin Facebookista ja lähetti laulajalle viestin.

– Äitiä ja siskoani koko tempaus huvitti. Heidän mielestään oli noloa kirjoitella tuntemattomalle ihmiselle, joka varmaan sai läjäkaupalla postia muutenkin, Kristiina muistaa ja sanoo itsekin yllättyneensä spontaanista toiminnastaan.

– En ole ikinä tehnyt mitään vastaavaa eikä tuollainen käytös ole muutenkaan tapaistani. Lumouduin Juhasta niin, että minulle tuli pakonomainen tarve ottaa häneen yhteyttä.

Vuosi ehti vaihtua, mutta Juhasta ei kuulunut. Kristiina ei hiljaiselosta stressannut. Hän kuittasi koko tempauksensa huumorilla ja jatkoi elämäänsä niin kuin ennenkin.

Urheiluhullut insinöörit

Helmikuussa 2009 Juha Metsäperä päivitti kuulumisensa nettisivuilleen ja kävi samalla läpi Facebookiin kertyneet viestit.
"Olipa kiva katsoa Tartu mikkiin -ohjelmaa, kun siellä oli silmänruokaa", luki yhdessä postissa. Juha klikkasi auki viestin vieressä olevan profiilikuvan. Siinä tummahiuksinen Kristiina nojasi rennosti moottoripyöräänsä.

– Olen tottunut siihen, että Facebookin kautta tulee yhteydenottoja, mutta tämä kolahti. Halusin tietää Kristiinasta lisää, joten naputtelin vastauksen, Juha kertoo.

– Taisit kiinnostua enemmän siitä moottoripyörästä, kiusoittelee Kristiina ja tönäisee siippaansa hellästi kylkeen. Kolme vuotta seurustellut pariskunta on yhä kuin vastarakastunut.

Juhan viestistä käynnistyi tiivis sähköpostinvaihto ja Kristiinan harjoittama salapoliisityö. Hän googletti miehestä kaiken.

– Kävin lukemassa Juhan kotisivujen keikkapäiväkirjaa ja huomasin pian, että meillä on samanlainen huumorintaju ja arvomaailma. On yllättävää, miten paljon ihmisestä pystyy päättelemään kirjoituksien perusteella.

Juha sai selville, että Kristiina työskentelee puolustusteollisuusalan yrityksessä ja on koulutukseltaan diplomi-insinööri niin kuin hän itsekin. Nuorempana prätkämimmi harrasti myös yleisurheilua SM-tasolla, mikä sekin oli liikunnallisen Juhan mieleen.

– Kristiina on ihana yhdistelmä poikatyttöä ja naisellista naista.  Ensimmäiset treffit nuoripari sopi heti samana keväänä Kristiinan silloiseen asuinpaikkaan Turenkiin, ja Juha ajeli sinne Espoosta perhoset vatsassaan. Kun hän näki Italian jalkapallojoukkueen verryttelytakkiin pukeutuneen kaunottaren, muu maailma hävisi ympäriltä.

– Silloin jysähti ja lujaa. Ajattelin, että ei hitto, mikä nainen. Käteni hikoilivat ja sydän pamppaili. En ole koskaan kokenut niin voimakasta ihastumisen tunnetta, Juha muistaa.

Ennen Kristiinan kohtaamista Juhan usko rakkauteen oli koetuksella. Hänen edelliset parisuhteensa olivat jääneet kaverilliselle asteelle.

– Olin jo alkanut hyväksyä sen, ettei kukaan pystyisi viemään jalkoja altani ja että eläisin loppuelämäni yksin. Kristiina tuntui liian hyvältä ollakseen totta. Mietin, että tällaistako se rakkaus onkin!

Yhtä ällikällä lyöty oli Kristiinakin, jolla ei ollut kokemusta vakavammasta parisuhteesta ennen Juhaa.

– Meidän tapaamisemme jälkeen on alkanut tuntua siltä, että kohtalo on sittenkin olemassa.

Laulu morsiamelle

Vaikka Juhan bändikaverit ensin suhtautuivatkin epäillen Facebook-ihastukseen,  ja Kristiinan äiti varoitteli "muusikonrentuista", suhde eteni vauhdikkaasti. Pariskunnan häitä juhlittiin viime elokuussa Pälkäneen rauniokirkolla.

– Minua hiukan jännitti, miten Kristiina sopeutuu työhöni, joka on aivan omanlaisensa maailma jo työajoiltaan. Olen poissa kotoa melkein aina viikonloppuisin, Juha myöntää.

Kristiinalle rauhalliset kotiviikonloput sopivat. Hän ei halua kiertää muusikon keikkavaimona Hangosta Inariin. Kun Kristiina meni ensimmäistä kertaa katsomaan Juhan keikkaa Rönnin lavalle juhannuksena vuonna 2009, hän ei kertonut poikaystävälleen tulostaan, vaan tarkkaili elämänsä miestä salaa takarivistä.

– Tuntui hassulta nähdä Juha ihmislauman edessä niin itsevarmana ja huomiosta nauttivana esiintyjänä, sillä kotona hän lampsii verkkareissa ja reinot jalassa. Olin hänestä mielettömän ylpeä.

Metsäperien kotona ei väitellä musiikkikulttuurin nykytilasta. Kristiina on kaikkiruokainen radiosurffailija, joka voi työmatkan aikana kuunnella sekä iskelmää että heviä.

– Niin, ja dj Boboa, kiusaa Juha eikä voi olla paljastamatta seurustelun alkuaikojen suurinta järkytystään.

– Kun näin ensimmäistä kertaa Tintin auton levyvalikoimat, meinasin pudota penkiltä. Siellä oli jotain kammottavaa diskoa ja konejytkettä.

– Niin, mutta niiden avulla herää tehokkaasti aamuisin, vaimo puolustautuu.

Juhan neljättä albumia Kristiina ei ole pystynyt kuuntelemaan liikuttumatta, sillä levyllä on myös pariskunnan kohtaamisesta syntyneitä lauluja.

– Oli ihmeellistä kuulla jotain niin henkilökohtaista. Tunnistan meidän tarinan varsinkin biiseistä Kaikista kaunein ja Morsian.

Kuulosairaus varjostaa onnea

Vuodesta 2006 lähtien Juha on tienannut elantonsa musiikilla.

– Välillä ihmettelen, mikä hyvä aura ylläni oikein on. Melkein hävettää tunnustaa, mutta asiat eivät voisi juuri paremmin olla.
Tulevaisuutta varjostaa tosin yksi huoli: Juha kärsii perinnöllisestä kuulon heikkenemisestä.

Kristiinalle Juha kertoi kuulovaivastaan heti ensimmäisillä treffeillä.

– En minä olisi sitä silloin edes huomannut, ellei hän olisi sanonut. Arkitilanteissa huonokuuloisuus tietysti vaikuttaa. Juha ei välttämättä kuule, jos olen toisessa huoneessa ja huutelen sieltä jotakin, Kristiina sanoo.

Juha on hyväksynyt, että jossain vaiheessa on turvauduttava kuulolaitteeseen. Työntekoa vaiva ei onneksi vielä pitkään aikaan häiritse.

Kristiinan kuulo on puolestaan koetuksella, kun hän kurvaa työpäiviensä jälkeen kotipihaan.

– Talosta kuuluu ulos asti kamala huuto ja pauke, kun Juha treenaa jotain uutta biisiä. Ja olohuoneessa minua ovat yleensä vastassa soittovehkeet. Tätä on arki muusikon kanssa, vaimo on manaavinaan.

– Muusikon arki koittaa, kun vaimo tulee kotiin. Aplodeja ei kuulu, mutta imuri lykätään käteen, Juha kuittaa takaisin.

Leikkimielistä naljailua pahemmaksi sanasota ei ole vielä tähän mennessä Metsäperien välillä äitynyt. Suhde on kestänyt horjumatta niin vanhan talon remontoinnin kuin moottoripyöräreissun Norjaan.

– Voisi sanoa, että aurinko tuli elämääni, kun tapasin Juhan. Hän on aina niin hyväntuulinen, ettei se fiilis voi olla tarttumatta. Onneksi luotin intuitioon ja uskalsin ottaa yhteyttä, Kristiina tuumaa.

Juha Metsäperä
Popiskelmää laulava Juha on julkaissut neljä albumia, joista viimeisin, Hyvä sydän, ilmestyi huhtikuussa. Hän syntyi 11.4.1979 Oulussa ja asuu nyt Puutikkalassa. Mies harrastaa lenkkeilyä, kuntosalia, kalastusta ja kotitalon remontointia.

Kristiina Metsäperä
Elokuussa 2011 Juha Metsäperän kanssa avioitunut Kristiina työskentelee projektipäällikkönä puolustus-teollisuudessa. Hän harrastaa moottoripyöräilyä, lenkkeilyä, kuntosalia ja luonnossa samoilua. Kristiina syntyi 3.10.1982 Jämsänkoskella. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.