Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg kannustaa naisia unohtamaan pelot työelämässä. Kuva: Reuters
Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg kannustaa naisia unohtamaan pelot työelämässä. Kuva: Reuters

Viime vuonna aviomiehensä menettänyt Facebook-johtaja Sheryl Sandberg tilittää, kuinka rankkaa yksinhuoltajaäideillä on.

Sheryl Sandbergin aviomies kuoli reilu vuosi sitten Meksikossa saatuaan vakavan päävamman hotellin kuntosalilla. Sandbergille se oli kova isku, jota hän muistelee uudessa Facebook-päivityksessään:

– Ihmisistä tulee yksinhuoltajia monista syistä: he menettävät kumppaninsa tai heidän suhteensa päättyvät. Vuosi ja viisi päivää sitten minä liityin heihin.

Yhteisöpalvelu Facebookin operatiivisena johtajana työskentelevällä Sandbergillä on kaksi lasta. Sandberg myöntää samassa postauksessa, että hän on vasta nyt ymmärtänyt, kuinka vaikeaa yksinhuoltajaäidillä on arjen pyörittäminen.

– Minulle tämä on vielä uusi ja tuntematon maailma. Aiemmin en tajunnut siitä mitään. En ymmärtänyt, miten rankkaa on menestyä töissä, kun on ylikuormitettu kotona.

Kuuluisassa kirjassaan Lean in – naiset ja menestymisen tahto Sandberg antaa neuvoja naisille, jotka haluavat menestyä urallaan. Moni on kritisoinut, että kirja on kirjoitettu naisille, joilla on puoliso.

Facebook-postauksessaan hän tunnustaakin, että kirjassa ei huomioitu yksinhuoltajanaisten kohtaamia ongelmia työelämässä.

– Jotkut ihmiset kokivat, että en käsitellyt tarpeeksi naisten kokemista vaikeuksia, jotka johtuivat siitä, että heidän kumppaninsa eivät olleet tarpeeksi kannustavia tai heillä ei ollut kumppania lainkaan. He olivat oikeassa.

”En voi koskaan kokea kaikkien sinkkuäitien haasteita, mutta ymmärrän niitä nyt paljon paremmin.”

– En voi koskaan kokea tai ymmärtää kaikkien sinkkuäitien haasteita, mutta ymmärrän niitä nyt paljon paremmin kuin vuosi sitten, Sandberg kirjoittaa henkilökohtaisessa äitienpäiväpostauksessaan.

Lähteet: Vanity Fair ja Time.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.