Helmikuun alussa Riikka aloitti uuden työn Metstäteollisuus ry:n edunvalvontapäällikkönä. "Oli haikeaa jättää kotiäitiys", Riikka myöntää. Kuva: Juha Salminen
Helmikuun alussa Riikka aloitti uuden työn Metstäteollisuus ry:n edunvalvontapäällikkönä. "Oli haikeaa jättää kotiäitiys", Riikka myöntää. Kuva: Juha Salminen

Vuosi sitten Riikka Pakarinen, 33, päätti jättää politiikan ja keskittyä perheeseen. – Se oli elämäni paras päätös.

Europarlamentarikko, keskustapuolueen varapuheenjohtaja ja kahden pienen pojan äiti. Tasan vuosi sitten Riikka Pakarisella (ent. Manner) oli liian monta tehtävää ja liian vähän aikaa. Hoidettavana olivat sekä perhe että unelmatyö.

– Olin jatkuvasti matkalla ja töissä. Tunsin katkeruutta ja harmia, etten ollut täysillä läsnä lapsilleni. Tajusin, että minun oli tehtävä ratkaisu ja uskallettava luopua jostain.

Vuosina 2009–2013 Riikka lensi Helsingin ja Brysselin väliä kaksi kertaa viikossa. 

– Huomasin, ettei jatkuva työn ja perheen yhteensovittaminen tehnyt minua onnelliseksi. Olin unelmatyössäni, enkä halunnut, että tehtäväni alkaa kärsiä. Päätin, etten enää hae uudelle meppikaudelle, Riikka kertoo.

Voimat loppuivat

Riikan ura on ollut myötätuulista nousukiitoa viimeiset vajaat kymmenen vuotta. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa suurelle yleisölle tuntematon varkautelainen 26-vuotias jäi täpärästi parinsadan äänen päähän Arkadianmäeltä. Vain pari vuotta myöhemmin keskustan lupaus teki läpimurron EU-vaaleissa.

Uransa ohella Riikka on ehtinyt perustaa myös perheen. Hänellä on 5-vuotias lapsi edellisestä avioliitostaan Ville Mannerin kanssa ja hieman yli puolitoistavuotias kuopus nykyisen puolison Eemeli Mäkisen kanssa.

– Viimeiset kymmenen vuotta olivat olleet yhtä juoksua. Halusin pysähtyä hetkeksi ja antaa aikaa läheisillekin. Myönnän, että olin mennyt elämässäni itsekkäästi eteenpäin.

Talvella 2014 Riikka päätti hypätä pois oravanpyörästä ja jättää hakematta seuraavalle parlamenttikaudelle. Myöhemmin keväällä hän myös jättäytyi pois keskustan varapuheenjohtajan tehtävästään.

– Tunsin koko ajan huonoa omatuntoa ollessani kotona tai töissä. Siitä, että olin pitkiä päiviä töissä ja poissa lasten luota ja toisaalta siitä, että voisin koko ajan olla edistämässä työasioita.

– Mietin kotiäitejä, jotka saivat olla lastensa kanssa kotona. Minulla sitä vaihtoehtoa ei ollut, vaan lapsi oli usein mukana kokouksissa tai hoidossa. En syytä ketään, halusin nopeasti töihin lapsen saatuani. Tunsin siitä katkeruutta ja harmistusta, Riikka myöntää.

Riikka päätti jättää nousujohteisen uransa ja ryhtyä vuodeksi kotiäidiksi.

Irti itsekkyydestä

Ruoanlaittoa, pyykinpesua, vaippojen vaihtamista ja puistokävelyitä. Kotiäitiys oli Riikalle toiveiden täyttymys, mutta piirien pieneneminen kotioloihin toi yllättäen tyhjän olon.

– Olin tottunut siihen, että olen asioiden keskipisteessä: että minuun otetaan yhteyttä ja voi pyytää ihmisiä hoitamaan minulle vaikka jonkun selvityksen. Yhtäkkiä kaikki loppui, eikä ollut enää mitään. Oli oltava oikeasti tässä ja nyt, Riikka kuvailee.

Viikkojen myötä Riikka oivalsi myös, miten erkaantunut hän toisinaan oli arjen realiteeteista ja käsityksestä omasta itsestään.

– Poliitikkona elin välillä omassa kuplassani, jossa näin itseni hirmu tärkeänä. Jos tekee pitkään politiikkaa, ajattelumalli vääristyy herkästi: silloin on koko ajan keskipisteessä, jossa ihmiset tekevät asioita sinulle. Sinuun otetaan yhteyttä ja sinua halutaan tavata. Nyt jätin itseni pienempään rooliin ja se oli terve muutos.

Mitä Riikka ajattelee nyt kotimaan politiikasta? Lue lisää Me Naisten numerosta 8/2015.

Lue lisää:

Poliitikko Riikka Pakarinen: "Naiset kadehtivat toisiaan turhaan"

Suomen nuorimman euroedustajan rahat menevät asumiseen

Riikka Manner: "Olemme toivoneet tätä lasta pitkään"

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.