Helmikuun alussa Riikka aloitti uuden työn Metstäteollisuus ry:n edunvalvontapäällikkönä. "Oli haikeaa jättää kotiäitiys", Riikka myöntää. Kuva: Juha Salminen
Helmikuun alussa Riikka aloitti uuden työn Metstäteollisuus ry:n edunvalvontapäällikkönä. "Oli haikeaa jättää kotiäitiys", Riikka myöntää. Kuva: Juha Salminen

Vuosi sitten Riikka Pakarinen, 33, päätti jättää politiikan ja keskittyä perheeseen. – Se oli elämäni paras päätös.

Europarlamentarikko, keskustapuolueen varapuheenjohtaja ja kahden pienen pojan äiti. Tasan vuosi sitten Riikka Pakarisella (ent. Manner) oli liian monta tehtävää ja liian vähän aikaa. Hoidettavana olivat sekä perhe että unelmatyö.

– Olin jatkuvasti matkalla ja töissä. Tunsin katkeruutta ja harmia, etten ollut täysillä läsnä lapsilleni. Tajusin, että minun oli tehtävä ratkaisu ja uskallettava luopua jostain.

Vuosina 2009–2013 Riikka lensi Helsingin ja Brysselin väliä kaksi kertaa viikossa. 

– Huomasin, ettei jatkuva työn ja perheen yhteensovittaminen tehnyt minua onnelliseksi. Olin unelmatyössäni, enkä halunnut, että tehtäväni alkaa kärsiä. Päätin, etten enää hae uudelle meppikaudelle, Riikka kertoo.

Voimat loppuivat

Riikan ura on ollut myötätuulista nousukiitoa viimeiset vajaat kymmenen vuotta. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa suurelle yleisölle tuntematon varkautelainen 26-vuotias jäi täpärästi parinsadan äänen päähän Arkadianmäeltä. Vain pari vuotta myöhemmin keskustan lupaus teki läpimurron EU-vaaleissa.

Uransa ohella Riikka on ehtinyt perustaa myös perheen. Hänellä on 5-vuotias lapsi edellisestä avioliitostaan Ville Mannerin kanssa ja hieman yli puolitoistavuotias kuopus nykyisen puolison Eemeli Mäkisen kanssa.

– Viimeiset kymmenen vuotta olivat olleet yhtä juoksua. Halusin pysähtyä hetkeksi ja antaa aikaa läheisillekin. Myönnän, että olin mennyt elämässäni itsekkäästi eteenpäin.

Talvella 2014 Riikka päätti hypätä pois oravanpyörästä ja jättää hakematta seuraavalle parlamenttikaudelle. Myöhemmin keväällä hän myös jättäytyi pois keskustan varapuheenjohtajan tehtävästään.

– Tunsin koko ajan huonoa omatuntoa ollessani kotona tai töissä. Siitä, että olin pitkiä päiviä töissä ja poissa lasten luota ja toisaalta siitä, että voisin koko ajan olla edistämässä työasioita.

– Mietin kotiäitejä, jotka saivat olla lastensa kanssa kotona. Minulla sitä vaihtoehtoa ei ollut, vaan lapsi oli usein mukana kokouksissa tai hoidossa. En syytä ketään, halusin nopeasti töihin lapsen saatuani. Tunsin siitä katkeruutta ja harmistusta, Riikka myöntää.

Riikka päätti jättää nousujohteisen uransa ja ryhtyä vuodeksi kotiäidiksi.

Irti itsekkyydestä

Ruoanlaittoa, pyykinpesua, vaippojen vaihtamista ja puistokävelyitä. Kotiäitiys oli Riikalle toiveiden täyttymys, mutta piirien pieneneminen kotioloihin toi yllättäen tyhjän olon.

– Olin tottunut siihen, että olen asioiden keskipisteessä: että minuun otetaan yhteyttä ja voi pyytää ihmisiä hoitamaan minulle vaikka jonkun selvityksen. Yhtäkkiä kaikki loppui, eikä ollut enää mitään. Oli oltava oikeasti tässä ja nyt, Riikka kuvailee.

Viikkojen myötä Riikka oivalsi myös, miten erkaantunut hän toisinaan oli arjen realiteeteista ja käsityksestä omasta itsestään.

– Poliitikkona elin välillä omassa kuplassani, jossa näin itseni hirmu tärkeänä. Jos tekee pitkään politiikkaa, ajattelumalli vääristyy herkästi: silloin on koko ajan keskipisteessä, jossa ihmiset tekevät asioita sinulle. Sinuun otetaan yhteyttä ja sinua halutaan tavata. Nyt jätin itseni pienempään rooliin ja se oli terve muutos.

Mitä Riikka ajattelee nyt kotimaan politiikasta? Lue lisää Me Naisten numerosta 8/2015.

Lue lisää:

Poliitikko Riikka Pakarinen: "Naiset kadehtivat toisiaan turhaan"

Suomen nuorimman euroedustajan rahat menevät asumiseen

Riikka Manner: "Olemme toivoneet tätä lasta pitkään"

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.