Ex-missi Lotta Hintsa elää etäsuhteessa, sillä hänen jääkiekkoilijapuolisonsa Kristian Näkyvä siirtyi pelaamaan Ruotsiin. ”Tähän sopeudutaan, vaikka elämä on nyt yhtä reissaamista”, hän kertoo. Pari on ollut yhdessä kolme vuotta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Ex-missi Lotta Hintsa elää etäsuhteessa, sillä hänen jääkiekkoilijapuolisonsa Kristian Näkyvä siirtyi pelaamaan Ruotsiin. ”Tähän sopeudutaan, vaikka elämä on nyt yhtä reissaamista”, hän kertoo. Pari on ollut yhdessä kolme vuotta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Entinen Miss Suomi Lotta Hintsa vietti syyskuun Los Angelesissa. "Kävin melkein päivittäin teatteritunneilla ja tapasin paljon alan ihmisiä", Hollywoodin viihdemaailmasta kiinnostunut Lotta kertoo.

Miss Suomi 2013 Lotta Hintsa haaveilee urasta Yhdysvalloissa. Hän vietti koko syyskuun Los Angelesissa kartoittamassa työmahdollisuuksia.

– Viikot olivat täyteen buukattuja, mutta kaikki meni hyvin. Tein ahkerasti pohjatyötä: kävin melkein päivittäin teatteritunneilla opettelemassa näyttelemistä ja erilaisissa work shopeissa. Aamut aloitin pilateksella, ja päivät venyivät yömyöhään, hän kertoo.

Lotalla oli myös paljon tapaamisia viihdealan ihmisten kanssa.

– Tutustuin moniin näyttelijöihin, tuottajiin ja agentteihin. Olen hakenut Jenkkeihin työviisumia. Minua kiinnostaa kokeilla laajemminkin siipiäni viihdemaailmassa. Olen kunnianhimoinen ja päättäväinen, menen niin pitkälle kuin pääsen. Jos ei yritä, mitään ei voi saavuttaa.

Ovet raollaan leffarooleihin

Lottaa kiinnostaa etenkin kameran edessä työskentely.

– Tunteiden ilmaisun pitää olla mahdollisimman aitoa. Ei saa ylinäytellä. Selitän paljon käsilläni, joten olen harjoitellut, kuinka saisin saman tunnetilan siirrettyä kasvoihin ja äänenpainoihin. Vahvuuteni on positiivisten tunteiden, kuten rakkauden, onnellisuuden ja empatian, ilmaiseminen. Viha on haastellisempi. Olen tottunut räpsyttelemään silmiäni ja selviämään niin vaikeista tilanteista, hän nauraa.

Lotta vieraili Losissa myös kesällä, jolloin häntä lähestyttiin elokuvaroolin tiimoilta.

– Minulle tarjottiin roolia huikeasta Hollywood-leffasta, hän paljastaa.

Lotalla on kuitenkin salassapitovelvollisuus hankkeesta, eikä hän voi kertoa työmahdollisuudesta vielä enempää.

– Syyskuun reissulla puhetta oli televisioprojektista ja mahdollisesta toisesta leffaroolista, hän iloitsee.

Lotta kertoo, että kalenteri on loppuvuoden osalta täyteen buukattu.

Kulta asuu Ruotsissa

Omat haasteensa tuo uusi parisuhdetilanne. Lotta elää etäsuhteessa, sillä hänen jääkiekkoilija-avomiehensä Kristian Näkyvä siirtyi JYP:stä Ruotsiin Luulajan riveihin. Miehen uusi seura on Luleå HF.

– Olen nyt pari viikkoa Suomessa ja sitten lähden Ruotsiin. En ole nähnyt Kristiania kahteen kuukauteen! Syksy kuluu kahden maan väliä reissatessa. Takaisin Jenkkeihin palaan marraskuussa. Gradukin pitäisi viimeistellä, katsotaan, missä välissä ehdin sen tehdä, Lotta sanoi helsinkiläisessä Teatteri Forumissa, jossa hän mannekeerasi Muodin Ihana Maailma -show’ssa.

Catwalkilla askelsivat monet tutut julkkikset taiteilija Miina Äkkijyrkästä kansanedustaja Leena Harkimoon. Tapahtumalla tuettiin Pääkaupungin Turvakoti ry:n toimintaa.

Lisää Lotasta:

Ex-missi Lotta Hintsa: "Vuosi sitten olin blondi heikoilla jäillä"

Ex-missi Lotta Hintsalle rooli Hollywood-elokuvasta: "Olen superinnoissani!"

Anoreksiasta toipunut Miss Suomi: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...