Musikaalisuudestaan tunnettu kansanedustaja Jutta Urpilainen on usein tiukoissa paikoissa löytänyt lohdun musiikista. Näin kävi myös toukokuussa, kun Jutta hävi SDP:n puheenjohtajavaalin.

Kun kansanedustaja Jutta Urpilainen, 38, hävisi puolueensa puheenjohtajavaalin toukokuussa, hänen Helsingin-kodissaan kaikui Suvi Teräsniskan kappale Täydellinen elämä

Kappaleen sanat elämän valoista ja varjoista tuntuivat sopivan täydellisesti uuteen elämäntilanteeseen, jossa tiukka kisa oli kääntynyt tappioksi.

Valtiovarainministerinä Jutta ei juuri ehtinyt harrastaa musiikkia, kun elämä oli niin aikataulutettua. Kun hän päätti luopua ministeriydestä, jäi myös kulttuuriharrastuksille enemmän aikaa.

Jutan ja aviomies, diplomaatti Juha Mustosen kesäohjelmaan kuuluvat perinteisesti vähintään yhdet festarit. Vielä he eivät ole päättäneet, suunnataanko tänä vuonna Ruisrockiin vai jonnekin muualle.

Lapsesta saakka pianoa soittanut ja laulanut Jutta levytti joululaululevyn Jouluisia ajatuksia vuonna 2002, vuosi ennen kansanedustajaksi valintaansa. Eduskunnassa hän aikoo nyt palata takaisin kansanedustajien bändin kosketinsoittajaksi.  

Jutta listasi Me Naisille voimabiisinsä ja kertoi, missä elämäntilanteessa kappaleet ovat olleet hänelle tärkeitä. 

1. Gloria Gaynor: I will survive

"Naisten voimalaulu. Tämä biisi oli opiskeluaikojen ykköstanssibiisi. Edelleenkin sitä on vaikea kuunnella tanssimatta."

2. Paula Koivuniemi: Aikuinen nainen

"Vakio karaokebiisi. Tätä olemme laulaneet monet kerrat naisporukalla. Sain myös vetää biisin keikalla viime syksynä yhdessä Jean S:n kanssa."

3. Jay-Z ja Alicia Keys: Empire state of Mind

"Muistuttaa yhdestä lempikaupungeistani, New Yorkista. Se jaksaa aina sykähdyttää. Biisi on myös Sinkkuelämää 2 - leffassa."

 4. Coldplay: Viva la vida (Eläköön elämä)

"Tämän laulun löysin ajaessamme autolla taannoin tuhkapilven takia Pariisista Tallinnaan. Siitä lähtien biisi on soinut SDP:n tilaisuuksissa tunnelmalauluna."

5. Työväenlaulu: Taistojen tiellä

"Olen lapsesta asti laulanut työväenlauluja ja sitä perinnettä olen halunnut aikuisenakin vaalia. Tämä laulu raikaa useamman kerran vuodessa eduskuntaryhmän kokouksessa, kun jollain ryhmän jäsenistä on merkkipäivä. Laulussa on hienot ihmisoikeuksia puolustavat sanat."

Lue Jutan haastattelu puheenjohtajuudesta ja ministeriydestä luopumisesta ja elämänmuutoksesta Me Naisista 27/2014.

Lue myös nämä:

Jutta Urpilainen: "Aika näyttää, toteutuuko haave omasta perheestä"

Jutta Urpilainen vuonna 2008: "Olen joukkojen johtaja -tyyppi"

Jutta Urpilaisen ruokapäiväkirja

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!