Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto
Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto

2000-luvun alkupuolella miljoonaomaisuutensa yhdessä yössä menettänyt Jaakko Rytsölä kertoo kasvutarinansa uutuuskirjassa Elämänmuutos.

Jaakko Rytsölä muistetaan 2000-luvun alun IT-miljonäärinä, joka ajautui talousvaikeuksiin vain yhdessä yössä. Vuonna 2001 Jaakon pörssiyhtiön osakkeet romahtivat 90 prosenttia, Jaakko teki henkilökohtaisen konkurssin, ja maksettavaksi tulivat miljoonien markkojen verovelat.

– Ei ollut rahaa, ei saatavia, ei voittoja, kaikki oli mennyttä, Jaakko kuvailee kokemaansa Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän uutuuskirjassa Elämänmuutos – 11 tarinaa ihmisistä käännekohdissa. Kirjassa puhuvat myös muassa ankaran uskonnollisesta lapsuudesta ponnistanut Anne Karilahti, hurjasti laihduttanut Hanna Hyypiä, kahden syövän jälkeen kissakahvilan pitäjäksi ryhtynyt Pasi Nikkinen sekä oravanpyörästä ja reippaan tytön syndroomasta irtautunut Erja Järvelä.

Jaakko Rytsölän kasvutarinassa kuvaillaan, miten leveää elämää elellyt Jaakko ajautui konkurssiin ja tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Epäonnistumisista selviäminen on vaatinut Jaakolta itsetutkiskelua, häpeän kohtaamista ja alkoholinhuuruisten elämäntapojen muuttamisen.

– Itselleen ei voi valehdella selvin päin… ainakaan minä en voinut, Jaakko toteaa tarinassaan.

Pikatietä miljonääriksi

Jaakon perusti veljensä Antin vuonna 1995 Data Link Connection -yrityksen, joka tuotti yrityksille internetpalveluja. Yrityksen liikevaihto kasvoi 30 prosentin kuukausivauhdilla. Vuonna 2000 Jippii Groupiksi kasvanut yhtiö listautui pörssiin ja Jaakosta tuli yhdessä yössä miljonääri. Hänen omaisuutensa oli parhaimmillaan 60 miljoonaa markkaa.

Suurosakkeenomistajat olivat päättäneet, ettei osakkeita myytäisi vielä vuoteen, mutta Jaakko päätti ottaa pankkilainaa nauttiakseen menestyksestä.

– Koska kaikki meni niin hyvin ja nousukausi oli ollut hurjaa, en osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä, Jaakko muistelee kirjassa.

Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto
Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto

Jaakko muistetaan erityisesti keltaisesta Lamborghinistaan, jonka kanssa hän poseerasi. Miljonääri-Rytsölästä tuli 90-luvun juppikulttuurin symboli.

”En osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä.”

Romahdus jättivelalliseksi tapahtui yhdessä yössä. Elokuussa 2001 Jippii Groupin pörssikurssi laski 90 prosenttia. Jaakon kymmenet miljoonat sulivat päivässä neljäksi miljoonaksi.

– Tein nopean ratkaisun ja myin kaiken omaisuuteni pystyäkseni maksamaan pankille koko 10 miljoonan velkani. Se oli virhe. Olin nimittäin laskenut sen varaan, että myyn myös silloiset uudet bisnekseni pois ja hoidan verot niistä saamillani tuloilla. No, yritykset eivät menneet koskaan kaupaksi, vaan kaatuivat, ja enkä saanut niistä koskaan rahojani, Jaakko kertaa kirjassa tapahtumia.

Jaakko ei pystynyt maksamaan verojaan, ja verottaja teki asiasta rikosilmoituksen. Maaliskuussa 2003 Jaakko todettiin 1,3 miljoonan euron verorästien perintäyrityksessä varattomaksi ja hänet asetettiin henkilökohtaiseen konkurssiin.

Heinäkuussa 2008 Jaakko tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Koska tuomio tuli rikoksesta, veromätkyt vanhenisivat normaalin viiden vuoden sijaan 15 vuodessa ja ne voitaisiin vielä sen jälkeen uusia.

– Kun silloin mietin tulevaisuuttani 15 vuotta päähän verorästien kanssa, ei siellä paljoa iloa näkynyt, Jaakko miettii kirjassa.

”Kaikki on nyt hyvin”

Konkurssin jälkeen Jaakko juhli silloisen tyttöystävänsä kanssa railakkaasti joka viikonloppu. Baari-illat päättyivät aina riitelyyn.Elämänmuutos-kirjassa kerrotaan, miten Jaakko päätti vuonna 2008 aloittaa tipattoman, joka on jatkunut tähän päivään asti.

– Alkoholin jättämisen jälkeen kohtasin viimein itseni. Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista. Aloitin jujutsun treenaamisen tosissani ja palasin myös pianonsoiton pariin. Innostuin rumpujen soittamisesta ja kävin soittotunnilla pari kertaa viikossa.

”Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista.”

Keväällä 2010 Jaakko tapasi Sannin, josta tulisi hänen vaimonsa ja lastensa äiti. Nykyisin parilla on yksi- ja kolmevuotiaat lapset, ja he viettävät tavallista perhe-elämää.

– Arvoni ovat muuttuneet paljon, ja kaikkein tärkeimmät maailmassa ovat perhe ja läheiset ihmiset. Kaikki on nyt hyvin, elämä on tasapainossa ja olen sinut itseni kanssa. Asumme kauniilla paikalla Kirkkonummella, meillä on terveet lapset, hyvä parisuhde ja saan tehdä nauttimiani töitä kotoa käsin, Jaakko kuvailee kirjassa nykyhetkeä.

Jaakko työskentelee yhä yrittäjänä kahden veljensä kanssa. Nyt hän kuitenkin on aikaisempaa varovaisempi.

– Suhtautumiseni rahaan on muuttunut. Riittävästi, eli se millä selviää elämästä, on tarpeeksi. Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena. Niistä näkyy, että rekisterini on puhdas, Jaakko kertoo uutuuskirjassa.

”Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena.”

Täysin velaton Jaakko ei vielä ole. Hän kertoo maksavansa lainaa äidilleen, joka auttoi verorästien maksamisessa.

– Hän otti ison pankkilainan vuonna 2012. Se oli valtava helpotus. Maksan tuota lainaa äidilleni vieläkin.

Omaisuus ei tuo onnea

Kokemansa myötä Jaakko on sisäistänyt, ettei materia tee onnelliseksi.

– En tietenkään voi neuvoa ketään, että ”älä osta Ferraria, koska se ei tee sinusta onnellista”.  Olen itse saanut ajaa sillä hienolla autolla ja todeta, ettei se muuttanut mitään. Kuukauden se tuntui kivalta ja sitten ei enää miltään. Onni on itsessämme ja elämässä itsessään, että on terve, onnelliset lapset ja hyvä olla, hän pohtii kirjassa.

”Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani.”

Julkinen epäonnistuminen on opettanut Jaakolle paljon.

– Erityisesti häpeää olen joutunut käsittelemään paljon, ja nuorempana sillä oli minulle paljon enemmän merkitystä. Aluksi kielsin tapahtuneen ja kun ymmärsin, etteivät asiat järjesty, syytin tapahtuneesta muita ihmisiä. Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani. Ajan myötä vapauduin myös ajatuksesta, että minun pitäisi jotenkin näyttää itselleni ja maailmalle.

– Epäonnistuminen ei ole minusta vakavaa, mutta jäähän se pakostakin osaksi ihmisen historiaa. Tykkään sanonnasta you win some, or you learn some. Kun en voittanut, opin mielestäni aika paljon, eli epäonnistuminen ei ole turhaa, Jaakko pohtii kirjassa.

Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän kirja Elämänmuutos – 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa (Kosmos) ilmestyy 29.3.

muuta asennetta..

Ex-miljonääri Jaakko Rytsölä romahduksen jälkeen: ”Tämän takia jätin alkoholin kokonaan”

Law kirjoitti: Rikollinen mikä rikollinen. On se kumma että kansa ihannoi näitä talousrikollisia. Sinä muistat negatiiviset asiat tuskin kuka muistaa kun tämä kaveri auttoi pientä Virolaista tyttöä Suomeen leikkaukseen rahallisesti!! Ihminen joka tekee noin ansaitsee kaiken kunnoituksen eikä tätä Suomea mikä kirjoituksessasi hallitsee haukutaan kaikki mikä liikkuu ja on joskus epäonnistunut! et sinäkään muistanut hyvää vaan ikävät asiat katso peiliin ja käännä asenetta arvotan häntä paljon...
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...