Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto
Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto

2000-luvun alkupuolella miljoonaomaisuutensa yhdessä yössä menettänyt Jaakko Rytsölä kertoo kasvutarinansa uutuuskirjassa Elämänmuutos.

Jaakko Rytsölä muistetaan 2000-luvun alun IT-miljonäärinä, joka ajautui talousvaikeuksiin vain yhdessä yössä. Vuonna 2001 Jaakon pörssiyhtiön osakkeet romahtivat 90 prosenttia, Jaakko teki henkilökohtaisen konkurssin, ja maksettavaksi tulivat miljoonien markkojen verovelat.

– Ei ollut rahaa, ei saatavia, ei voittoja, kaikki oli mennyttä, Jaakko kuvailee kokemaansa Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän uutuuskirjassa Elämänmuutos – 11 tarinaa ihmisistä käännekohdissa. Kirjassa puhuvat myös muassa ankaran uskonnollisesta lapsuudesta ponnistanut Anne Karilahti, hurjasti laihduttanut Hanna Hyypiä, kahden syövän jälkeen kissakahvilan pitäjäksi ryhtynyt Pasi Nikkinen sekä oravanpyörästä ja reippaan tytön syndroomasta irtautunut Erja Järvelä.

Jaakko Rytsölän kasvutarinassa kuvaillaan, miten leveää elämää elellyt Jaakko ajautui konkurssiin ja tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Epäonnistumisista selviäminen on vaatinut Jaakolta itsetutkiskelua, häpeän kohtaamista ja alkoholinhuuruisten elämäntapojen muuttamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Itselleen ei voi valehdella selvin päin… ainakaan minä en voinut, Jaakko toteaa tarinassaan.

Pikatietä miljonääriksi

Jaakon perusti veljensä Antin vuonna 1995 Data Link Connection -yrityksen, joka tuotti yrityksille internetpalveluja. Yrityksen liikevaihto kasvoi 30 prosentin kuukausivauhdilla. Vuonna 2000 Jippii Groupiksi kasvanut yhtiö listautui pörssiin ja Jaakosta tuli yhdessä yössä miljonääri. Hänen omaisuutensa oli parhaimmillaan 60 miljoonaa markkaa.

Suurosakkeenomistajat olivat päättäneet, ettei osakkeita myytäisi vielä vuoteen, mutta Jaakko päätti ottaa pankkilainaa nauttiakseen menestyksestä.

– Koska kaikki meni niin hyvin ja nousukausi oli ollut hurjaa, en osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä, Jaakko muistelee kirjassa.

Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto
Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto

Jaakko muistetaan erityisesti keltaisesta Lamborghinistaan, jonka kanssa hän poseerasi. Miljonääri-Rytsölästä tuli 90-luvun juppikulttuurin symboli.

”En osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä.”

Romahdus jättivelalliseksi tapahtui yhdessä yössä. Elokuussa 2001 Jippii Groupin pörssikurssi laski 90 prosenttia. Jaakon kymmenet miljoonat sulivat päivässä neljäksi miljoonaksi.

– Tein nopean ratkaisun ja myin kaiken omaisuuteni pystyäkseni maksamaan pankille koko 10 miljoonan velkani. Se oli virhe. Olin nimittäin laskenut sen varaan, että myyn myös silloiset uudet bisnekseni pois ja hoidan verot niistä saamillani tuloilla. No, yritykset eivät menneet koskaan kaupaksi, vaan kaatuivat, ja enkä saanut niistä koskaan rahojani, Jaakko kertaa kirjassa tapahtumia.

Jaakko ei pystynyt maksamaan verojaan, ja verottaja teki asiasta rikosilmoituksen. Maaliskuussa 2003 Jaakko todettiin 1,3 miljoonan euron verorästien perintäyrityksessä varattomaksi ja hänet asetettiin henkilökohtaiseen konkurssiin.

Heinäkuussa 2008 Jaakko tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Koska tuomio tuli rikoksesta, veromätkyt vanhenisivat normaalin viiden vuoden sijaan 15 vuodessa ja ne voitaisiin vielä sen jälkeen uusia.

– Kun silloin mietin tulevaisuuttani 15 vuotta päähän verorästien kanssa, ei siellä paljoa iloa näkynyt, Jaakko miettii kirjassa.

”Kaikki on nyt hyvin”

Konkurssin jälkeen Jaakko juhli silloisen tyttöystävänsä kanssa railakkaasti joka viikonloppu. Baari-illat päättyivät aina riitelyyn.Elämänmuutos-kirjassa kerrotaan, miten Jaakko päätti vuonna 2008 aloittaa tipattoman, joka on jatkunut tähän päivään asti.

– Alkoholin jättämisen jälkeen kohtasin viimein itseni. Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista. Aloitin jujutsun treenaamisen tosissani ja palasin myös pianonsoiton pariin. Innostuin rumpujen soittamisesta ja kävin soittotunnilla pari kertaa viikossa.

”Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista.”

Keväällä 2010 Jaakko tapasi Sannin, josta tulisi hänen vaimonsa ja lastensa äiti. Nykyisin parilla on yksi- ja kolmevuotiaat lapset, ja he viettävät tavallista perhe-elämää.

– Arvoni ovat muuttuneet paljon, ja kaikkein tärkeimmät maailmassa ovat perhe ja läheiset ihmiset. Kaikki on nyt hyvin, elämä on tasapainossa ja olen sinut itseni kanssa. Asumme kauniilla paikalla Kirkkonummella, meillä on terveet lapset, hyvä parisuhde ja saan tehdä nauttimiani töitä kotoa käsin, Jaakko kuvailee kirjassa nykyhetkeä.

Jaakko työskentelee yhä yrittäjänä kahden veljensä kanssa. Nyt hän kuitenkin on aikaisempaa varovaisempi.

– Suhtautumiseni rahaan on muuttunut. Riittävästi, eli se millä selviää elämästä, on tarpeeksi. Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena. Niistä näkyy, että rekisterini on puhdas, Jaakko kertoo uutuuskirjassa.

”Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena.”

Täysin velaton Jaakko ei vielä ole. Hän kertoo maksavansa lainaa äidilleen, joka auttoi verorästien maksamisessa.

– Hän otti ison pankkilainan vuonna 2012. Se oli valtava helpotus. Maksan tuota lainaa äidilleni vieläkin.

Omaisuus ei tuo onnea

Kokemansa myötä Jaakko on sisäistänyt, ettei materia tee onnelliseksi.

– En tietenkään voi neuvoa ketään, että ”älä osta Ferraria, koska se ei tee sinusta onnellista”.  Olen itse saanut ajaa sillä hienolla autolla ja todeta, ettei se muuttanut mitään. Kuukauden se tuntui kivalta ja sitten ei enää miltään. Onni on itsessämme ja elämässä itsessään, että on terve, onnelliset lapset ja hyvä olla, hän pohtii kirjassa.

”Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani.”

Julkinen epäonnistuminen on opettanut Jaakolle paljon.

– Erityisesti häpeää olen joutunut käsittelemään paljon, ja nuorempana sillä oli minulle paljon enemmän merkitystä. Aluksi kielsin tapahtuneen ja kun ymmärsin, etteivät asiat järjesty, syytin tapahtuneesta muita ihmisiä. Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani. Ajan myötä vapauduin myös ajatuksesta, että minun pitäisi jotenkin näyttää itselleni ja maailmalle.

– Epäonnistuminen ei ole minusta vakavaa, mutta jäähän se pakostakin osaksi ihmisen historiaa. Tykkään sanonnasta you win some, or you learn some. Kun en voittanut, opin mielestäni aika paljon, eli epäonnistuminen ei ole turhaa, Jaakko pohtii kirjassa.

Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän kirja Elämänmuutos – 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa (Kosmos) ilmestyy 29.3.

Vierailija

Onnea Jaakolle, elämä hymyilee. Mutta yksi asia jäi vaivaamaan kun kirjoituksen luin: Oliko se nyt lamborghini vai ferrari, vai onko mies omistanut molemmat?

Suuria päätöksiä ja vielä suurempia muutoksia, elämä vie, kaikkea hyvää sinulle.

muuta asennetta..

Law kirjoitti:
Rikollinen mikä rikollinen. On se kumma että kansa ihannoi näitä talousrikollisia.
Sinä muistat negatiiviset asiat tuskin  kuka muistaa kun tämä kaveri auttoi pientä  Virolaista tyttöä Suomeen  leikkaukseen rahallisesti!!  Ihminen  joka tekee noin ansaitsee kaiken kunnoituksen eikä tätä  Suomea  mikä kirjoituksessasi hallitsee  haukutaan kaikki mikä liikkuu ja on joskus epäonnistunut! et  sinäkään muistanut hyvää vaan ikävät asiat katso peiliin ja käännä asenetta arvotan häntä paljon enemmin kuin tuota negatiivista asennettasi tee itse toisille hyvää hukkumisen sijaan on se kumma kun kansa tai sinä muistat vain ilkeät asiat tyyliä haukuttaan moitaan ja vähätellään  ..piste ja hiton iso huutomerkki perään..

Sisältö jatkuu mainoksen alla