Anu Palevaara tarvitsee autoa kiireisimpinä työaikoina, jolloin pitää suhata paikasta toiseen. Kuva: Milka Alanen
Anu Palevaara tarvitsee autoa kiireisimpinä työaikoina, jolloin pitää suhata paikasta toiseen. Kuva: Milka Alanen

Näyttelijä Anu Palevaara on freelancerina tottunut elämään niukasti. Eronsa jälkeen hän ei ole uskaltanut ottaa uutta asuntolainaa.

Anu Palevaara, 46, on varovainen lainanottaja ja tottunut säästäjä. Salatuista elämistä tutun freelancer-näyttelijän ja tanssinopettajan tulot ovat epäsäännölliset, ja hiljaisempina aikoina on turvauduttava säästöihin.

– Säästän ihan koko ajan. Kun tietokone hajosi ennen joulua, piti vain raapia rahat kasaan. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että on säästöjä, jotta ei tarvitse maksaa osamaksulla tai korollisella luotolla.

Anu valmistui 90-luvulla Lontoon Laine Theatre Art -koulusta ja on työskennellyt aina freelancerina tai määräaikaisella työsopimuksella. Opiskeluaika Lontoossa ja suurista lukukausimaksuista selviäminen opettivat niukkuudessa elämistä. Siitä taidosta on myöhemmin ollut hyötyä.

– Tässä työssä kaikki vuodet ovat erilaisia. Nuorempana se tuntui jännittävältä, mutta kyllä 13 vuoden pesti Salatut elämät -sarjassa tuntui hyvältä, kun lapsi oli pieni. Työ oli suhteellisen säännöllistä, ja viikonloput olivat vapaita. Silti työ oli epävarma, hahmo saatettiin milloin vain kirjoittaa ulos sarjasta, Anu kertoo.

– Epävarmuuteen olen tottunut, mutta välillä vähän ahdistaa, kun nykyään pitää olla koko ajan viisi askelta edellä, eli sopia ja myydä seuraavia töitä, kun tekee vielä edellisiä.

Tällä hetkellä Anu asuu espoolaisessa vuokrakolmiossa kahdestaan lukioikäisen poikansa ja kahden kissansa kanssa.

– Eron jälkeen olen elänyt nyt tällaista välivaihetta, jossa en uskalla tehdä isoja taloudellisia siirtoja, kuten ottaa uutta asuntolainaa, Blondi tuli taloon -näytelmän pääosassa parhaillaan nähtävä Anu sanoo.

Miten Anu on oppinut säästäväiseksi ja mistä hän nipistää? Mikä on hänelle luksusta? Lue Anun Viikko kukkarossa -haastattelu Me Naisten numerosta 11/18. Digilehdet voit lukea täältä.

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Veikka ja Henna Gustafsson menivät naimisiin vuonna 2010.

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, 50, ja hänen puolisonsa Henna Gustafsson, 43, (o.s. Meriläinen) ovat eronneet. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta vahvistetaan Me Naisille, että pari on jättänyt yhdessä avioerohakemuksen 17.10.2017.  Toisen vaiheen hakemusta Gustafssonit eivät käräjäoikeuden mukaan ole jättäneet.

Veikka ja Henna menivät naimisiin vuonna 2010. Heillä on kaksi lasta, jotka ovat 8- ja 5-vuotiaita.

Henna Meriläinen tuli julkisuuteen vuonna 1994, kun hänestä tuli Miss Suomi. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Henna Meriläinen tuli julkisuuteen vuonna 1994, kun hänestä tuli Miss Suomi. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Avierosta uutisoi ensimmäisenä Seiska. Lehden mukaan Henna on muuttanut pois parin yhteisesta kodista, joka sijaitsee Kirkkonummella.