Anu Palevaara tarvitsee autoa kiireisimpinä työaikoina, jolloin pitää suhata paikasta toiseen. Kuva: Milka Alanen
Anu Palevaara tarvitsee autoa kiireisimpinä työaikoina, jolloin pitää suhata paikasta toiseen. Kuva: Milka Alanen

Näyttelijä Anu Palevaara on freelancerina tottunut elämään niukasti. Eronsa jälkeen hän ei ole uskaltanut ottaa uutta asuntolainaa.

Anu Palevaara, 46, on varovainen lainanottaja ja tottunut säästäjä. Salatuista elämistä tutun freelancer-näyttelijän ja tanssinopettajan tulot ovat epäsäännölliset, ja hiljaisempina aikoina on turvauduttava säästöihin.

– Säästän ihan koko ajan. Kun tietokone hajosi ennen joulua, piti vain raapia rahat kasaan. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että on säästöjä, jotta ei tarvitse maksaa osamaksulla tai korollisella luotolla.

Anu valmistui 90-luvulla Lontoon Laine Theatre Art -koulusta ja on työskennellyt aina freelancerina tai määräaikaisella työsopimuksella. Opiskeluaika Lontoossa ja suurista lukukausimaksuista selviäminen opettivat niukkuudessa elämistä. Siitä taidosta on myöhemmin ollut hyötyä.

– Tässä työssä kaikki vuodet ovat erilaisia. Nuorempana se tuntui jännittävältä, mutta kyllä 13 vuoden pesti Salatut elämät -sarjassa tuntui hyvältä, kun lapsi oli pieni. Työ oli suhteellisen säännöllistä, ja viikonloput olivat vapaita. Silti työ oli epävarma, hahmo saatettiin milloin vain kirjoittaa ulos sarjasta, Anu kertoo.

– Epävarmuuteen olen tottunut, mutta välillä vähän ahdistaa, kun nykyään pitää olla koko ajan viisi askelta edellä, eli sopia ja myydä seuraavia töitä, kun tekee vielä edellisiä.

Tällä hetkellä Anu asuu espoolaisessa vuokrakolmiossa kahdestaan lukioikäisen poikansa ja kahden kissansa kanssa.

– Eron jälkeen olen elänyt nyt tällaista välivaihetta, jossa en uskalla tehdä isoja taloudellisia siirtoja, kuten ottaa uutta asuntolainaa, Blondi tuli taloon -näytelmän pääosassa parhaillaan nähtävä Anu sanoo.

Miten Anu on oppinut säästäväiseksi ja mistä hän nipistää? Mikä on hänelle luksusta? Lue Anun Viikko kukkarossa -haastattelu Me Naisten numerosta 11/18. Digilehdet voit lukea täältä.