Hyväntekeväisyystapahtuman muotinäytöksessä esiintynyt Noora Hautakangas on itsekin koiraihmisiä ja hänellä on kotonaan Yorkshirenterrieri Wallu. – Koirat ovat myös yrityksemme hyväntekeväisyyskohde, Noora kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hyväntekeväisyystapahtuman muotinäytöksessä esiintynyt Noora Hautakangas on itsekin koiraihmisiä ja hänellä on kotonaan Yorkshirenterrieri Wallu. – Koirat ovat myös yrityksemme hyväntekeväisyyskohde, Noora kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg

 Entinen missi kiittelee, että miesystävä on ehtinyt tukea häntä sairauden ja muiden vaikeuksien keskellä.

Vuoden 2007 Miss Suomi Noora Hautakangas on pyörittänyt puolen vuoden ajan kirpputorin ja kahvilan yhdistävää Relove-myymäläänsä. Vaikka Noora on nauttinut yrittäjyydestä, on se ollut myös paljon rankempaa, mitä hän olisi osannut kuvitellakaan.

Vain muutama kuukausi avajaisten jälkeen Nooralla todettiin stressin aiheuttama mahahaava.

– Yrittäminen on ollut mahtavaa, mutta samalla tosi stressaavaa. Duunia on ollut aivan älyttömästi, ja vaikeinta minulle on ollut se, etten ole osannut jakaa tarpeeksi vastuuta muille.

– Kesällä minulla todettiin jo mahahaava. En silti vaihtaisi päivääkään pois, vaan olen nöyrän kiitollinen, miten hyvin yrityksellämme on lähtenyt kulkemaan. Ystävieni kesken olemme jopa vitsailleet, että mahahaavahan on yrittäjille ihan tavallinen sairaus, Noora kertoi lauantaina Helsingissä järjestetyssä Suomen suurimmassa rescue-eläinten hyväntekeväisyystapahtumassa.

”En vaihtaisi päivääkään pois, vaan olen nöyrän kiitollinen, miten hyvin yrityksellämme on lähtenyt kulkemaan.”

Mahahaava on tila, jossa vatsahappo on syövyttänyt haavauman mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvoon. Nooralla sairaus oirehti kovina vatsakipuina ja huonona yleisfiiliksenä. Vähitellen hänen olonsa on kuitenkin alkanut kohentua. 

– Pikkuhiljaa oloni on alkanut kääntyä paljon parempaan päin. Ensiksi kipua hoidettiin lääkkeillä, ja nyt minun pitäisi vain ottaa enemmän aikaa itselleni ja muistaa levätä. Mutta en vain malta pysähtyä! Joulupyhien aikaan pyrin pitämään pidemmän tauon töistä, Noora suunnitteli.

Miesystävä huolehtii

Terveyden reistaillessa Noora on saanut paljon tukea miesystävältään Eero Ukkoselta. Itsekin yrittäjänä työskentelevä mies on paitsi hoivannut Nooraa, myös osannut neuvoa häntä yrittäjyyden sudenkuoppien kanssa.

– Mieheni on ollut aivan ihana ja pitänyt minua kuin kukkaa kämmenellä. Hän on yrittänyt muistuttaa minulle, että lepäisin nyt, ennen kuin poltan itseni loppuun. Nyt ymmärrän, miten äärimmäisen tärkeää on, että kotona on kaikki kunnossa – varsinkin, jos muu elämä on hullunmyllyä.

Eero on vaikuttanut koko ajan myös Helsingin Töölössä sijaitsevan Reloven taustalla, ja tulevaisuudessa hänen on tarkoitus osallistua enemmänkin yrityksen päivittäiseen toimintaan.

”Katsotaan, miten yhteiselomme sujuu sitten, kun Eero ottaa enemmänkin koppia yrityksestä.”

– Meillä on pelkkiä naisia töissä, ja onhan siellä välillä aika kanalaumafiilis. Miehiset neuvot ovat toisinaan ihan paikallaan.

– Katsotaan, miten yhteiselomme sujuu sitten, kun Eero ottaa enemmänkin koppia yrityksestä, Noora nauroi.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.