Jaakko Rytsölä vuonna 2015. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Jaakko Rytsölä vuonna 2015. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Jaakko Rytsölä kertoi Arto Nybergin ohjelmassa, että konkurssin jälkeen itsesyytökset kestivät vuosia.

Entinen it-miljonääri Jaakko Rytsölä, 43, kertoi sunnuntai-iltana Arto Nybergin ohjelmassa, että hänellä meni pitkään ennen kuin pääsi yli äkkirikastumisesta ja siitä, että menetti kaiken.

– Ovathan ne rankkoja juttuja. Varsinkin, kun oli tollanen asetelma, että oli saatu kerralla paljon rahaa, 26-vuotiaalle jotain 15 miltsii. Ja itsehän tietysti katsoi sitä jälkikäteen niin, että miten ei tajunnut tehdä toisin. Itsesyytökset kestivät mulla vuosia, Rytsölä kertoi sunnuntai-iltana ohjelmassa.

Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto
Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto

Jaakko Rytsölä perusti veljensä Antti Rytsölän kanssa vuonna 1995 Data Link Connection -yrityksen, joka tuotti yrityksille internetpalveluja. Vuonna 2000 Jippii Groupiksi kasvanut yhtiö listautui pörssiin, ja Rytsölästä tuli yhdessä yössä miljonääri. Hänen omaisuutensa oli parhaimmillaan 60 miljoonaa markkaa. Vuonna 2001 Rytsölä ajautui kuitenkin talousvaikeuksiin, kun osakkeet romahtivat 90 prosenttia. Hän teki henkilökohtaisen konkurssin, ja maksettavaksi tulivat miljoonien markkojen verovelat. Lisäksi hänet tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Pahinta oli Rytsölän mukaan häpeä.

– Jos sua hehkutetaan siitä, että oot onnistunut, tulee sellainen rooli että on onnistuja. Sitten sen jälkeen kun tavallaan kaikki menee, niin onhan se kontrasti aika valtava.

”Silloin ei ollut Suomessa samalla tavalla saatavilla velkasaneerauksia.”

Rytsölä on puhunut äkkirikastumisestaan ja konkurssistaan myös viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Elämänmuutos. Hän kertoi kirjassa, että aluksi hän kielsi tapahtuneen ja sitten syytti muita. Nyberg kysyi Rytsölältä, miten tämä lopulta pääsi elämässä eteenpäin.

– Kesti 5-10 vuotta ennen kuin pystyin päästämään tilanteesta irti – tajusi, että voi aloittaa alusta. Silloin ei ollut Suomessa samalla tavalla saatavilla velkasaneerauksia. Mä luulen, että nyt konkurssin tehneillä yrittäjillä on parempi tilanne.

Rytsölä oli vieraana ohjelmassa, koska on perustanut vaimonsa kanssa Helsinkiin pakopeli-yrityksen Truescapen. Lisäksi hänellä on Neocard-niminen yritys, joka toteuttaa kanta-asiakaskortteja ja -etuja.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.