"Lopettamispäätös oli paras panostus itseeni", Essi Hellén kokee.
"Lopettamispäätös oli paras panostus itseeni", Essi Hellén kokee.

Taiteilijoiden alkoholinkäyttöä usein glorifioidaan, ja viinan uskotaan avaavan luovuuden lukkoja. – Dokaamiseni vain heikensi keskittymiskykyäni ja kuntoani, raittiuden valinnut näyttelijä Essi Hellén kertoo.

Näyttelijä Essi Hellénillä, 27, on viinankäytössään nollatoleranssi. Hän laittoi korkin kiinni vietettyään nuoren teatterikoululaisen opiskelija-arkea – vilkasta sosiaalista elämää, vauhdikkaita kosteita iltoja ja niitä seuranneita krapulaisia aamuja. Opiskelujen loppusuoralla kreisibailuiltoja oli monesti viikossa.

– En kuitenkaan tarvitse alkoholia rentoutuakseni tai uskaltaakseni jutella vieraille. En ole keksinyt, mihin oikein tarvitsin viinaa.

Essi pohti alkoholinkäyttöä jo Teatterikorkeakoulun opinnäytetyössään, joka käsitteli näyttelijän hyvää elämää. Tuttu käsitys on, että näyttelijät juovat, koska viinan uskotaan avaavan luovuuden lukkoja tai auttavan käsittelemään suuria tunteita.

Näyttelijöiden kesken tunnetaan myös käsite ”pelastumisen tunne”. Se on suuri adrenaliiniryöppy ensi-illan tai vaativan esityksen jälkeen: ”me tehtiin se, me selvittiin hengissä!”

– Siihen tunteeseen ja hetkeen viina on helppo palkinto: se auttaa nollaamaan fiilikset, Essi aloittaa.

"Näyttelijyyteen kuuluva viinankäyttö on pelkkä mysteeri."

– Minusta näyttelijyyteen kuuluva viinankäyttö on kuitenkin pelkkä mysteeri. Dokaamiseni vain heikensi keskittymiskykyäni ja kuntoani eikä tehnyt minusta parempaa työntekijää.

Taiteilijoiden viinankäyttöä usein glorifioidaan. Kun virastotalon täti heiluu humalassa kulmakapassaan, hän on surullinen reppana, mutta humalassa toikkaroivaa näyttelijää pidetäänkin sankarina.

– Havahduin ajatukseen, etten tahdo viisikymppisenä olla näyttelijä, jota nuoremmat pitävät kovana bailumuijana ja jonka dokuseuralla kehuskellaan, Essi sanoo.

Meneekö rooli ohi, koska kaveri oli juhlimassa ohjaajan kanssa, ja minä en? Olenko työryhmän täyspainoinen jäsen, jos en lähde bisselle? Sellaisia Essi mietti aina, kun jättäytyi illanvietosta.

– Sosiaalinen paine oli ylivoimaisesti merkittävin syy rännittämiselleni. Hain juomisellani muiden hyväksyntää, Essi näkee nyt.

Miten Essi lopetti alkoholinkäytön? Mitä siitä seurasi? Lue Essin koko haastattelu Me Naisten numerosta 49/2015!

Essi Hellén

Helsingissä 19.2.1988 syntynyt näyttelijä on naimisissa näyttelijä Mikko Virtasen kanssa. Parilla on kaksivuotias tytär. Essillä on 10- ja 13-vuotiaat puolisisarukset.

Valmistui teatteritaiteen maisteriksi kiitettävin arvosanoin vuonna 2012. Työskenteli kaksi vuotta Kokkolan kaupunginteatterissa.

Elokuvia 21 tapaa pilata avioliitto, Viikossa aikuiseksi ja tammikuussa ilmestyvä Nuotin vierestä. Toista kertaa mukana Putous-sarjassa.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...