Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.  – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys. – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Sonja Salmiselta löytyi kolme vuotta sitten aivokasvain. – Kaikki tapahtui niin nopeasti, Sonja kertoo.

Vuosi sitten Teatterikorkeakoulusta valmistunut Sonja Salminen, 26, iloitsee, että hänellä on riittänyt töitä.

– Aloitin Kansallisteatterissa kuukausi ennen valmistumista tekemään Koivu ja tähti -näytelmää. Nyt olen tehnyt tätä, Sonja viittaa eilen Kansallisessa ensi-iltansa saaneeseen Julia ja Romeo -näytelmään.

Salminen valmistui teatterikoulusta viidessä vuodessa, vaikka hänellä oli kolme vuotta sitten elämässään haastava ajanjakso.

Sonja kärsi pitkään päänsärystä, kävi sen vuoksi lääkärissäkin, mutta mitään ei löydetty. Sonjan näyttelijävanhemmat Aino Seppo ja Esko Salminen olivat luonnollisesti huolissaan.

– Lopulta iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan. Heti seuraavana päivänä tuli soitto, että nyt pitäisi tulla kiireesti sairaalaan.

Sonjan aivoista oli löytynyt kasvain. Leikkauksen jälkeen kasvain todettiin hyvälaatuiseksi.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, sain hyvät lääkkeet ja pääsin nopeasti leikkaukseen. Minulle oli helpottavinta, että kaikki kävi nopeasti. Pahinta olisi ollut, että olisin joutunut kahdeksi kuukaudeksi kotiin odottamaan tietoa, onko kasvain minkä laatuinen vai voiko sitä leikata.

”Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Paino on noussut myös lyhyessä ajassa 50 kiloa. ”

Kasvain jätti jälkeensä oireita, joiden kanssa Sonja tasapainoilee yhä.

– Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Neurologisista syistä myös paino on noussut lyhyessä ajassa 50 kiloa. Tietynlainen väsymys on koko ajan läsnä. 

Sonja teki lopputyönsä aiheesta uupumus näyttelijän työssä. Itse hän on opetellut väsymyksen minimointia.

– Yritän pitää muun väsymyksen minimissä. Minun pitäisi levätä tarpeeksi, ettei olisi aivoperäisen rasituksen lisäksi muuta rasitusta.

Nuori näyttelijä on löytänyt sairastumisesta myös hyviä puolia.

– Olin aikaisemmin suorittaja, yhtäkkiä kun en jaksanutkaan suorittaa, se vapautti. Näyttelijän työssä se auttaa heittäytymään ja tekemään asioita enemmän intuitiolla.

Tulevaisuudelta Sonja toivoo, että saisi tehdä mahdollisimman monenlaisia töitä. Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään. Olin Kallion lukiossa ja pyristelin sielläkin vielä, ettei ainakaan näyttelemistä. Opiskelin Lahden kansanopistossa ja siellä varmistui, että tämä on ihan parasta ja tätä haluan tehdä.

Samalla alalla olevat vanhemmat ovat Sonjasta pelkästään hyvä asia.

– Juttelemme työstä suhteellisen usein, kun käyn siellä (vanhempien luona). Vanhemmille ei tarvitse sanoa kuin kahdella sanalla, että nyt on se vaihe, niin he tietävät mistä on kyse.

 

Vierailija

Esko Salmisen Sonja-tyttärellä, 26, oli aivokasvain: ”Iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan”

Kaasoni, kahden pienen lapsen äiti, sai myös aivokasvaimen, leikattiin, näytti hyvältä. Kasvoi uudelleen. Leikattiin uudelleen. Kunnes lopulta ei enää auttanut, vaikka periaatteessa ”hyvänlaatuinen”. Hänen esikoisensa, kuten minun kuopukseni, täyttää tänä vuonna 15. Ikävä on edelleen enkä vieläkään tahdo uskoa, mitä tapahtui.
Lue kommentti

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...