Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.  – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys. – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Sonja Salmiselta löytyi kolme vuotta sitten aivokasvain. – Kaikki tapahtui niin nopeasti, Sonja kertoo.

Vuosi sitten Teatterikorkeakoulusta valmistunut Sonja Salminen, 26, iloitsee, että hänellä on riittänyt töitä.

– Aloitin Kansallisteatterissa kuukausi ennen valmistumista tekemään Koivu ja tähti -näytelmää. Nyt olen tehnyt tätä, Sonja viittaa eilen Kansallisessa ensi-iltansa saaneeseen Julia ja Romeo -näytelmään.

Salminen valmistui teatterikoulusta viidessä vuodessa, vaikka hänellä oli kolme vuotta sitten elämässään haastava ajanjakso.

Sonja kärsi pitkään päänsärystä, kävi sen vuoksi lääkärissäkin, mutta mitään ei löydetty. Sonjan näyttelijävanhemmat Aino Seppo ja Esko Salminen olivat luonnollisesti huolissaan.

– Lopulta iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan. Heti seuraavana päivänä tuli soitto, että nyt pitäisi tulla kiireesti sairaalaan.

Sonjan aivoista oli löytynyt kasvain. Leikkauksen jälkeen kasvain todettiin hyvälaatuiseksi.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, sain hyvät lääkkeet ja pääsin nopeasti leikkaukseen. Minulle oli helpottavinta, että kaikki kävi nopeasti. Pahinta olisi ollut, että olisin joutunut kahdeksi kuukaudeksi kotiin odottamaan tietoa, onko kasvain minkä laatuinen vai voiko sitä leikata.

”Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Paino on noussut myös lyhyessä ajassa 50 kiloa. ”

Kasvain jätti jälkeensä oireita, joiden kanssa Sonja tasapainoilee yhä.

– Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Neurologisista syistä myös paino on noussut lyhyessä ajassa 50 kiloa. Tietynlainen väsymys on koko ajan läsnä. 

Sonja teki lopputyönsä aiheesta uupumus näyttelijän työssä. Itse hän on opetellut väsymyksen minimointia.

– Yritän pitää muun väsymyksen minimissä. Minun pitäisi levätä tarpeeksi, ettei olisi aivoperäisen rasituksen lisäksi muuta rasitusta.

Nuori näyttelijä on löytänyt sairastumisesta myös hyviä puolia.

– Olin aikaisemmin suorittaja, yhtäkkiä kun en jaksanutkaan suorittaa, se vapautti. Näyttelijän työssä se auttaa heittäytymään ja tekemään asioita enemmän intuitiolla.

Tulevaisuudelta Sonja toivoo, että saisi tehdä mahdollisimman monenlaisia töitä. Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään. Olin Kallion lukiossa ja pyristelin sielläkin vielä, ettei ainakaan näyttelemistä. Opiskelin Lahden kansanopistossa ja siellä varmistui, että tämä on ihan parasta ja tätä haluan tehdä.

Samalla alalla olevat vanhemmat ovat Sonjasta pelkästään hyvä asia.

– Juttelemme työstä suhteellisen usein, kun käyn siellä (vanhempien luona). Vanhemmille ei tarvitse sanoa kuin kahdella sanalla, että nyt on se vaihe, niin he tietävät mistä on kyse.

 

Vierailija

Esko Salmisen Sonja-tyttärellä, 26, oli aivokasvain: ”Iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan”

Kaasoni, kahden pienen lapsen äiti, sai myös aivokasvaimen, leikattiin, näytti hyvältä. Kasvoi uudelleen. Leikattiin uudelleen. Kunnes lopulta ei enää auttanut, vaikka periaatteessa ”hyvänlaatuinen”. Hänen esikoisensa, kuten minun kuopukseni, täyttää tänä vuonna 15. Ikävä on edelleen enkä vieläkään tahdo uskoa, mitä tapahtui.
Lue kommentti

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto