Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.  – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys. – Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään, Sonja Salminen sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Sonja Salmiselta löytyi kolme vuotta sitten aivokasvain. – Kaikki tapahtui niin nopeasti, Sonja kertoo.

Vuosi sitten Teatterikorkeakoulusta valmistunut Sonja Salminen, 26, iloitsee, että hänellä on riittänyt töitä.

– Aloitin Kansallisteatterissa kuukausi ennen valmistumista tekemään Koivu ja tähti -näytelmää. Nyt olen tehnyt tätä, Sonja viittaa eilen Kansallisessa ensi-iltansa saaneeseen Julia ja Romeo -näytelmään.

Salminen valmistui teatterikoulusta viidessä vuodessa, vaikka hänellä oli kolme vuotta sitten elämässään haastava ajanjakso.

Sonja kärsi pitkään päänsärystä, kävi sen vuoksi lääkärissäkin, mutta mitään ei löydetty. Sonjan näyttelijävanhemmat Aino Seppo ja Esko Salminen olivat luonnollisesti huolissaan.

– Lopulta iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan. Heti seuraavana päivänä tuli soitto, että nyt pitäisi tulla kiireesti sairaalaan.

Sonjan aivoista oli löytynyt kasvain. Leikkauksen jälkeen kasvain todettiin hyvälaatuiseksi.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, sain hyvät lääkkeet ja pääsin nopeasti leikkaukseen. Minulle oli helpottavinta, että kaikki kävi nopeasti. Pahinta olisi ollut, että olisin joutunut kahdeksi kuukaudeksi kotiin odottamaan tietoa, onko kasvain minkä laatuinen vai voiko sitä leikata.

”Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Paino on noussut myös lyhyessä ajassa 50 kiloa. ”

Kasvain jätti jälkeensä oireita, joiden kanssa Sonja tasapainoilee yhä.

– Minulle jäi aivoperäistä väsymystä. Neurologisista syistä myös paino on noussut lyhyessä ajassa 50 kiloa. Tietynlainen väsymys on koko ajan läsnä. 

Sonja teki lopputyönsä aiheesta uupumus näyttelijän työssä. Itse hän on opetellut väsymyksen minimointia.

– Yritän pitää muun väsymyksen minimissä. Minun pitäisi levätä tarpeeksi, ettei olisi aivoperäisen rasituksen lisäksi muuta rasitusta.

Nuori näyttelijä on löytänyt sairastumisesta myös hyviä puolia.

– Olin aikaisemmin suorittaja, yhtäkkiä kun en jaksanutkaan suorittaa, se vapautti. Näyttelijän työssä se auttaa heittäytymään ja tekemään asioita enemmän intuitiolla.

Tulevaisuudelta Sonja toivoo, että saisi tehdä mahdollisimman monenlaisia töitä. Näyttelijäperheen kuopukselle alalle päätyminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Olin tosi pitkään tätä vastaan. Yritin löytää muita teitä, mutta lopulta hakeuduin aina näyttelemään. Olin Kallion lukiossa ja pyristelin sielläkin vielä, ettei ainakaan näyttelemistä. Opiskelin Lahden kansanopistossa ja siellä varmistui, että tämä on ihan parasta ja tätä haluan tehdä.

Samalla alalla olevat vanhemmat ovat Sonjasta pelkästään hyvä asia.

– Juttelemme työstä suhteellisen usein, kun käyn siellä (vanhempien luona). Vanhemmille ei tarvitse sanoa kuin kahdella sanalla, että nyt on se vaihe, niin he tietävät mistä on kyse.

 

Vierailija

Esko Salmisen Sonja-tyttärellä, 26, oli aivokasvain: ”Iskä sanoi, että nyt menet magneettikuvaan”

Kaasoni, kahden pienen lapsen äiti, sai myös aivokasvaimen, leikattiin, näytti hyvältä. Kasvoi uudelleen. Leikattiin uudelleen. Kunnes lopulta ei enää auttanut, vaikka periaatteessa ”hyvänlaatuinen”. Hänen esikoisensa, kuten minun kuopukseni, täyttää tänä vuonna 15. Ikävä on edelleen enkä vieläkään tahdo uskoa, mitä tapahtui.
Lue kommentti