Esko Eerikäinen. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Esko Eerikäinen. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Estehyppyhaasteeseen valmistautuva Esko Eerikäinen saa viime hetken neuvoja tyttäreltään.

Harjoitteluun on enää viikko, ja jännitys alkaa hiipiä radiojuontaja Esko Eerikäisen, 42, niskaan. Viikon päästä Eskon ja hänen Radio Novan juontajaparinsa Oku Luukkaisen pitäisi vetäistä estehyppyshow Helsinki International Horse Show’ssa.

Tapahtuma on 40 000 ratsastushenkisen suurin kokoontuminen Suomessa ja esteratsastuksen maailmancupin osakilpailu. Cupiin Esko ja Oku eivät sentään osallistu, mutta tarkoitus olisi todistaa, että ratsastuksesta mitään tietämätön suomalaissälli voi kuukaudessa oppi ratsastamaan.

– Yllättävintä on ollut, miten jylhä ja kunnioitusta herättävä eläin hevonen on. Sen selässä on pahimmillaan ja usein pelottavaa. Parhaimmillaan siellä taas saavuttaa huikean onnistumisen tunteen, kun eläin alkaakin totella ohjausta ja on tavallaan yhtä ratsastajansa kanssa, Esko kuvailee.

Heppapoika on cool!

Kaverusten valmentajana ja haasteidean äitinä vaikuttaa toimittaja Katja Ståhl.

– Katja on ollut hyvä valmentaja. Hän pistää tekemään haastavia juttuja, mutta ei halua meidän tekevän mitään hullunrohkeaa. Oku kyllä meinasi pudota hevosen selästä, kun harjoittelimme ilman jalustimia ja pitämättä kiinni, mutta se on ollut ainoa todellinen läheltä piti -tilanne.

Eskolla on oma ”apulaisvalmentajakin”. Pian 7-vuotias Victoria-tytär harrastaa ratsastusta ja opastaa isäänsä hevostelussa.

– Hän jakaa neuvoja ja on tosi innoissaan koko projektista.

”Kyllä kovatkin jätkät voivat ratsastaa ja olla cool.”

Eskosta on tärkeää muistuttaa, ettei ratsastaminen ole vain heppatyttöjen juttu. Haasteen aluksi Oku ja Esko liittyivät Facebookissa ryhmään Hevosmiehet ja ylpeät siitä.

– On ollut hämmentävää kuulla, miten poikia on kiusattu hevosharrastuksestaan. Kyllä kovatkin jätkät voivat ratsastaa ja olla cool, Esko.

– Tämän haasteen aikana minulle on valjennut, miten kylmäpäisten tyyppien laji esteratsastus on. Laji on vaarallinen, ja silloin kun siinä sattuu, voi sattua todella pahasti. Katson sen harrastajia nykyään suurella kunnioituksella.

Ukot univormuissaan

Eskon ja Okun haastetehtävä on ”ylittää este hevosella”. Vielä Esko ei ole satavarma, onnistuuko se.

Hänen aiempi ratsastuskokemuksensa oli istuksia hevosen selässä retkellä Kolumbian aroilla ja poluilla. Niillä retkillä ei ravattu eikä loikittu esteitä.

– Oku oli muistaakseni istunut ponin selässä jossain sirkuksessa. Kyllä siinä kummallakin hymy hyytyi, kun hevonen ensi kertaa lähti laukalle.

– Sekin on yllättänyt, miten paljon olemme saaneet kannustavaa palautetta. Työkaverimme tosin kysyivät ”Oletteko hulluja?”

Ensi lauantaina Esko kuitenkin sonnustautuu klubitakkiinsa, ratsastushousuihin ja -saappaisiin. Valmentaja teki jo alussa selväksi, ettei hevosen selkään homssuilla lenkkareissa ja verkkareissa.

– Varusteet ja vaatetus ovat olennainen osa suoritusta. Kun univormun pukee päälle, kyllä siinä selkä suoristuu ja ryhti kohenee.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10. Eskon ja Okun koitos on ohjelmassa lauantaina 22.10.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.