Me Naisten uuden jatkiksen kirjoittaja Taina Latvala, 29, palasi englantilaisessa elokuvakoulussa pohjalaisille juurilleen.

Miten syntyi Elämäni ensi-ilta -jatkiksen juoni?
Kehittelin tarinan alun perin elokuvakoulussa Manchesterissä. Dialogi muuttui huomattavasti, kun kieli vaihtui suomeen. Halusin kokeilla klassista Hollywood-kaavaa, jonka eri elementtien olisi tarkoitus pitää katsoja, tässä tapauksessa lukija, tiukasti otteessaan.

Synnyit Lapualla. Näkyykö kotiseutusikirjoittamisessasi?
Minulla on vahva Pohjanmaa-buumi päällä – selkeästi jonkinlainen henkinen paluu juurille! Jatkis sijoittuu kotiseudulleni, ja tulevassa Välimatka-romaanissani ikänsä Pohjanmaalla asuneet äiti ja tytär lähtevät ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen kahdestaan. Teneriffalla he joutuvat kohtaamaan itsensä ja toisensa uudessa valossa. Tekstiä värittää verevä pohjalainen murre, joka osaltaan tuo tarinaan huumoria.

Olet työskennellyt toimittajana muun muassa Me Naisissa. Olet myös kirjoittanut kaksi kirjaa, ja nyt viimeistelet elokuvakäsikirjoittamisen opintoja. Pidätkö enemmän faktasta vai fiktiosta?
Olen yhä enemmän omistautunut fiktiolle, koko ajan tulee lisää innostavia kirjoitusprojekteja. Vaikka eihän faktaa ja fiktiota voi toisistaan täysin erottaa. Hyvän tarinan alkusysäyksenä voi olla jokin tosielämän sattumus.

Olet mukana naistenpäivänä ilmestyvässä antologiassa Pimppini on valloillaan (toim. Katja Kettu), jonka tekstit käsittelevät naisiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä.
Aihe on tärkeä, sillä seksuaalista vallankäyttöä esiintyy niin monella eri asteella, ja jokaisella naisella on varmasti aiheesta jotakin sanottavaa. Antologian jokainen osio alkaa tutkijan esseellä, jota seuraavat tutkijan aiheeseen liittyvät novellit ja lyriikat. Mukana on erinomaisia tekijöitä. Odotan jo kovasti naistenpäivää ja kirjan julkaisua!

Pimppini on valloillaan ilmestyy 8.3. ja Välimatka elokuussa. Jatkokertomus Elämäni ensi-ilta on luettavissa jatkisarkistossa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla