Ihmissuhteissaan Manuela Bosco ei suostu tinkimään periaatteestaan, että suhteen on edettävä luonnostaan ja pakottamatta. "Olen käynyt kouluni siitä, millaista on sietää toisen ehtoja tai millaista on olla epätoivoisen riippuvainen toisesta." Kuvat Jouni Harala
Ihmissuhteissaan Manuela Bosco ei suostu tinkimään periaatteestaan, että suhteen on edettävä luonnostaan ja pakottamatta. "Olen käynyt kouluni siitä, millaista on sietää toisen ehtoja tai millaista on olla epätoivoisen riippuvainen toisesta." Kuvat Jouni Harala

Manuela Bosco, 31, on aina lähtenyt herkästi ihmissuhteen tai työn perässä maailmalle. – Olen varmasti tehnyt äkkipikaisia ja lapsellisia ratkaisuja mutta olen pyrkinyt olemaan rehellinen itselleni.

Haarukointi taukoaa hetkeksi, kun näyttelijä Manuela Bosco, 31, ponnahtaa ylös tuolistaan, ojentautuu suoraksi ja keinuttelee hartioitaan puolelta toiselle.

Yli puolivälin edennyt raskaus alkaa jo tuntua odottajan selässä niin, että pitkät istuskelut on välillä katkaistava venyttelyyn. Tunne kuitenkin voittaa alkuajan pahoinvoinnin: ensimmäiset kolme kuukautta Manuela oksensi päivittäin.

– Se on nyt vaihtunut jatkuvaan näläntunteeseen, hän naurahtaa palatessaan pöytään.

– Siis oikeasti, voisin vain syödä koko ajan, hän jatkaa rouskuttelua.

Manuelan esikoisen odotus paljastui marraskuussa, kun pyöristynyt vatsanseutu työntyi näkyviin vartalonmyötäisissä esiintymisasuissa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Siinä Manuela taivutteli finaaliin ja hopea­sijalle saakka tanssiparinsa, koreografi Matti Puron rinnalla.

Kolme kuukautta kestäneen kisan ja tiiviin treenaamisen Manuela jaksoi hyvin, mutta ohjelman päätyttyä marraskuussa tuli tarve höllentää tahtia.

– Olin aika väsynyt, tarvitsin lepoa ja rauhoittumista. Ohjelma oli huikea kokemus, mutta samalla vaativa projekti. Se oli jatkuvaa oman epätäydellisyyden sietämistä, rajojen haastamista ja paineiden kestämistä, Manuela kertaa tuntojaan kisan varrelta.

Hän tiesi kyllä, kuinka pidetty tanssiohjelma oli, mutta kisan tuoma julkisuus yllätti silti. Yhtäkkiä seurattiin Manuelan lääkärikäyntejä ja vaadittiin vauvan isää esille.

– En omista televisiota ja enkä tiennyt, kuinka paljon huomiota ohjelmasta seuraisi. Se on tuntunut hiukan hämmentävältä.

Ei Manuela silti mikään takarivin tuikkija tahdo olla. Tunnettuus kuuluu nykyiseen työhön näyttelijänä ja luennoitsijana sekä entiseen ammattiin huippu-urheilijana.

Viime vuonna julkaistussa Ylitys-nimisessä esikoiskirjassaankin Manuela kertoi arkailematta elämästään kasvukipuineen kaikkineen.

– Olen kertonut kokemuksistani, joista saattaisi olla apua muille, mutta samalla olen halunnut säilyttää jonkin omimman turva-alueeni. En ole koskaan puhunut suhteistani julkisuudessa enkä aio tehdä sitä nytkään.

Lisää huomiota on kuitenkin luvassa alkuvuodesta, kun tv-sarja Nymfit alkaa MTV3-kanavalla. Siinä Antiikin Kreikan naistyypit on siirretty tähän päivään. Manuela on veden nymfi, jolla on taito parantaa ihmisiä.

Suomalaisvoimin syntynyt fantasiadraama on myyty 50 maahan. Vielä tuoreelle näyttelijälle se on loistava kansainvälinen käyntikortti.

– Ystäväni Italiassa ovat jo nähneet sarjaa ja lähettäneet terveisiä, miten hassulta tuntuu seurata minua dubattuna.

Naistyyppejä Manuela käsittelee kesällä aloittamassaan kirjassaankin.

– Haaveilen saavani jotain valmista vuoden päähän.

Jokainen suhde on siunaus

Manuela Bosco syntyi urheiluperheensä esikoisena 1980-luvun Mikkeliin. Lapsuudenmaisemat olivat äidin, Anni Kirvesniemi-Boscon kotiseutua ja vaihtuivat Italian Formiaan, isä Carmelo Boscon juurille, kun Manuela oli kolmevuotias. Suomeen palattiin, kun Manuela ja pikkusisko Carla lähestyivät kouluikää.

Monikulttuurisuus näkyy Manuelassa sen mukaan, missä maassa hän on. Italiassa hän ilmaisee itseään fyysisemmin, on puheliaampi ja suurpiirteisempi.

– Suomessa minusta usein tulee hiljaisempi ja rauhallisempi. Monesti Italiasta palatessa olen päättänyt, että tällä kertaa en ala pienentää itseäni, mutta ajan mittaan yleinen ilmapiiri vaikuttaa niin. Italiassa ollaan enemmän super­latiiveja kuin täällä, Manuela tiivistää.

On hän niitä superlatiiveja vihannutkin. Aikoinaan jo silloin, kun ne korostuivat temperamenttisen isän käytöksessä keskellä hienotunteisia suomalaisia.

– Isäni saattoi kiivastuessaan huutaa kaikkien kuullen. Italiassa se ei vaikuttanut dramaattiselta, mutta Suomessa nolostuin monesti hänen puolestaan. Aikuistuessa olen tunnistanut itsessäni monia samoja vihaamiani piirteitä.

– Olen voimakas persoona ja hermostun helposti. Suuttuessani hyökkään aggressiivisesti, huudan ja pystyn todella satuttamaan läheisiäni.

Manuela kiittelee, että vanhat ystävät tietävät hänen kiihkeytensä ja ymmärtävät sitä. Vastapainoksi he tuntevat myös rakastavan ja sydämellisen naisen.

– Olen huono feikkaamaan enkä osaa peitellä tunteitani. Siksi en voisi elää minkäänlaista kulissielämää.

Ihmissuhteissaan Manuela sanoo olevansa haastava kumppani, joka ei suostu tinkimään periaatteestaan, että suhteen on edettävä luonnostaan ja pakottamatta.

– Olen käynyt kouluni siitä, millaista on sietää toisen ehtoja tai millaista on olla epätoivoisen riippuvainen toisesta. Ajattelen kuitenkin, että jokainen ihmissuhde on ollut siunaus ja opettaa jotain. Olen varmasti tehnyt niissä äkkipikaisia ja lapsellisia ratkaisuja, mutta aina olen pyrkinyt olemaan rehellinen itselleni. Tunteilleen on oltava uskollinen silloinkin, kun ne tuntuvat raaoilta.

Ehdottomuudessaan Manuela kuulostaa jyrkältäkin mutta heltyy, kun puhe kääntyy tulevaan elämänmuutokseen. Elämään tulee nyt uusi suhde, uusi ihminen, joka vastedes sanelee tahdin.

– Olen ollut huono sietämään pakkoja, mutta lapsen kanssa tilanne on täysin toinen. Siitä tulee suhde, jossa teen kaikki valinnat hänen ehdoillaan. Lapsi tulee koulimaan minua paljon enemmän kuin minä häntä, Manuela virnistää.

Lue Me Naisten numerosta 1/14, mitä lapsuudenkodistaan Manuela toivoo onnistuvansa siirtämään lapselleen, ja minkä vuoksi hän kulkee usein takin taskut täynnä kiviä. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Äiti ja tytär Bosco

Manuela Bosco

■ 11.6.1982 Mikke­lissä syntynyt näyttelijä, kirjailija ja luennoitsija, joka kilpaili aitajuoksussa EM- ja MM-tasolla. Asuu Helsingissä ja odottaa esikoistaan.

■ Omistaa henkiseen hyvinvointiin keskittyvän yrityksen Lumien.

■ Julkaisi esikoiskirjansa Ylitys vuonna 2013.

■ Valmistui näyttelijäksi 2009. Näyttelee yhtä pääosaa ensi vuonna alkavassa tv-sarjassa Nymfit.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.