Jaanan joulun odotukseen liittyy myös surua: äiti kuoli tasan kaksi vuotta sitten. Kuva: Jouni Harala
Jaanan joulun odotukseen liittyy myös surua: äiti kuoli tasan kaksi vuotta sitten. Kuva: Jouni Harala

Kansanedustaja Jaana Pelkonen, 39, juhlii nelikymppisiään tammikuussa ja esikoisensa syntymää pian sen jälkeen. – Aion nyt mennä päivä kerrallaan ja lapsen ehdoilla.

Linnan juhlissa kansanedustaja Jaana Pelkosen, 39, odotus piirtyi kauniisti esille sähäkässä paljettimekossa. Tammikuussa juhlitaan Jaanan nelikymppisiä ja pian sen jälkeen esikoisen syntymää.

– Jos kaikki menee siunatusti, helmikuussa perheeseemme syntyy neljäs jäsen. Nyt siihen kuuluvat puolisoni ja itseni lisäksi kissa Fidel.

Jaanalle ja avopuolisolleen Niko Aholle perheenlisäys tarkoittaa suurta elämänmuutosta – sellaista, joka vaikuttaa ihan kaikkeen.

– Samalla se on muutos, jonka varalle minun on turha tehdä tarkkoja suunnitelmia vielä tässä vaiheessa. Aion mennä päivä kerrallaan ja lapsen ehdoilla.

Äidin opetukset

Jouluna tulee kuluneeksi kaksi vuotta Jaanan äidin kuolemasta.

– Tiedän, että edessä on aikoja ja tilanteita, joissa kaipaan häntä tai isoäitejä tuekseni. Hekään eivät ole enää näkemässä tätä.

Äiti on yhä mielessä päivittäin, mutta kahdessa vuodessa suru on muuttanut muotoaan.

– Enää en itke joka päivä. Välillä on parempia kausia, sitten taas aikoja, joina ikävä nousee vahvemmin pintaan.

Jaana on kotoisin Lahdesta, mutta suvun juuret ulottuvat Karjalaan.

– Perheessämme karjalaisten juurien annettiin näkyä ja kuulua. Meillä oltiin puheliaita, sosiaalisia, avoimia ja välittäviä. Läheisyydestämme kertoo tapa kutsua sukua heimoksi.

Jaana on pitänyt mielessään kirkkaana äitinsä opetukset.

– Niistä tärkein oli, että nainen ei kalpene miehelle missään asiassa. Ei ole mitään sellaista, mitä en voisi tehdä, koska olen tyttö.

Tiesitkö, että Jaana kieltäytyi kahdesti kansanedustajaehdokkuudesta ennen vuoden 2011 vaaleja? Miten Jaana kokee vuodet miesvaltaisissa töissä? Lue koko Matkalla minuksi -haastattelu Me Naisten numerosta 49/2016!

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...