Minnan ja Mika Järvisen uusperheeseen kuuluu myös Mikan teini-ikäinen poika. "On mahtavaa, että hänellä on kokemusta ja luontevuutta lastenhoidossa. Naureskelinkin, että lapsesta on tulossa isin tyttö", Minna kehuu miestään. Kuva Andreas Janett
Minnan ja Mika Järvisen uusperheeseen kuuluu myös Mikan teini-ikäinen poika. "On mahtavaa, että hänellä on kokemusta ja luontevuutta lastenhoidossa. Naureskelinkin, että lapsesta on tulossa isin tyttö", Minna kehuu miestään. Kuva Andreas Janett

Jos tanssija Minna Tervamäelle olisi nuorena kerrottu, että hän saa esikoisensa jäätyään eläkkeelle, tanssija tuskin olisi uskonut. – Nyt osaan suhtautua asioihin rennommin.

Minna Tervamäki, 45, naureskelee väsymystä ja silmäpussejaan, mutta onnellisuutta ja innokkuutta ei voi olla huomaamatta tuoreesta äidistä.

Kansallisbaletin tähtitanssija jäi eläkkeellä puolitoista vuotta sitten, ja joulukuun alussa hän sai esikoistyttärensä.

Minna haluaa tuoda esille sen, että asiat voivat mennä hyvin myös iäkkäällä ensisynnyttäjällä – kuten raskaus ja synnytys hänellä menivät. 

– Luulen, että kymmenen vuotta sitten olisin ollut stressaantuneempi. Nyt osaan suhtautua asioihin rennommin.

Äitiysloman jälkeen Minna palaa takaisin tanssin pariin. Eläkkeelle jäämisensä jälkeen hänestä on tullut myös yrittäjä. Minnan vuosien varrella kehittämään treeni- ja hyvinvointikonseptiin kuuluvat hänen vetämänsä kehonhuoltotunnit sekä luennot liikunnasta, henkisestä hyvinvoinnista ja ravinnosta. Samoja aiheita Minna käsittelee vuodenvaihteessa ilmestyneessä Minnan metodit -kirjassaan. Hän aikoo laajentaa metodinsa syksyllä myös nettipalveluksi.

Ei urhoollisuusmitaleita

Arki tulokkaan kanssa muovautuu vähitellen sen mukaan, mitä eteen tulee. Sekä Minna että hänen aviomiehensä Mika Järvinen ovat yksityisyrittäjiä, joten he pystyvät sumplimaan aikataulujaan melko joustavasti. 

– Minut on keitetty niin monessa liemessä, että minulla on hyvä taju siitä, ettei elämä aina mene niin kuin sen luulee menevän. Voi olla jokin suunnitelma, ja silti mennään vähän eri lailla. Vanhemmuuden lisäksi tämä koskee työelämää. Ennalta-arvaamattomat käänteet saattavat olla uuden luomisen ydin.

Jos kaksikymppiselle Minnalle olisi kerrottu, että hänen jäähyväisnäytöksenä baletissa on Bajadeerin päärooli 44-vuotiaana, nuori nainen olisi tuhahtanut, että just joo.

– Tai että saan ensimmäisen lapseni 45-vuotiaana. Mutta kaksikymppiset ajattelevat aina, että nelikymppisenä elämä on ohi. Minun aikajanani on ollut melko erilainen.

Elämänkokemus ja ikä tuovat Minnan mielestä mukanaan myös paljon hyvää. Yrittäjäksi ryhdyttyään Minna on jo joutunut venymään uusille alueille ja huomaamaan, että joissakin asioissa ulkoistaminen kannattaa. Sama pätee äitiyteen.

– En yritä saada mitään urhoollisuusmitalia jaksamisesta ja olen oppinut sen, että asioita voi delegoida. Minun ei tarvitse jaksaa eikä osata kaikkea. Jos en pysty siivoamaan, hankin siivoojan. Supersankariaikani ovat ohi.

Lue Me Naisten numerosta 3/2014, miten Minna alkoi vapautua ikäajattelusta; siitä, milloin on liian vanha tekemään mitäkin. Jutussa Minna kertoo myös, miten vastoinkäymiset ovat häntä opettaneet ja mikä häntä motivoi pitämään huolta itsestään.

Voita ostaa digilehden täältä.


Lue myös:

Balettitanssija Minna Tervamäki raskaana

Balettitanssija Minna Tervamäki: "Hävitin kihla- ja vihkisormukseni"

Näin tanssija Minna Tervamäki pysyy virkeänä

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.