Tekisi mieleni sanoa leikkisästi kaikille miehille: ottakaa itsellenne 32-vuotias nainen, niin tiedätte mitä se on. Henkinen puoli on tärkeää, mutta fyysistäkään puolta ei saa unohtaa, kuvailee valmentaja Esa Sievinen uutta onneaan. Jutta Vikman katselee poikaystäväänsä suurilla silmillään ja myöntää: Siinä se on, hänen elämänsä suuri rakkaus! Haastattelu on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä  vuonna 1998.

Haastattelu Me Naiset -lehdessä vuonna 1998.

Esa Sievinen, 48, saapuu kuvattavaksi bootseissaan ja mustassa nahkatakissa, jonka selkämys on koristeltu värikkäillä lipuilla. Ranteessa kimaltaa uudelta tyttöystävältä, Jutta Vikmanilta, 32, lahjaksi saatu kultainen ketju.

Myös kaulaa koristaa kultaketju, jossa riippuu kolme pientä maskottia: enkeli, delfiini ja risti.

- Olen aina tykännyt käyttää koruja. Ne ovat koristeita, mutta myös taikakaluja, Esa sanoo.

- Ristiä suutelen kolmasti joka kerran juuri kun Jani on lähdössä kilpailemaan, Esa selittää valmentajan rituaalejaan ja puristaa Juttaa tiukasti syliinsä.

Sitten hän alkaa kertoa vitsiä, siitä huolimatta, että Jutta ei pidä sen kaksimielisyydestä ja on sitä paitsi kuullut sen jo noin 20 kertaa. (Juttu ei ole kaksimielinen, vaan peittelemättömän yksimielinen.)

- Esa nimittäin tykkää kertoa vitsejä ja uuden kuultuaan kertoo sen heti kaikille halukkaille, Juttaa toteaa ja katselee suurilla, ruskeilla silmillään.

Nuo silmät, vaaleat pitkät hiukset ja hoikka uuma ovat sellainen yhdistelmä, että Esa saa kulkea polleana kaveriporukoissa nuorta valloitustaan esittelemässä.

- Kyllä Esa on joskus aika ylpeänä esitellyt minua kavereilleen, Juttakin myöntää.

Jutan ulkonäössä on kyllä toinenkin silmiinpistävä piirre, josta on pakko molemmille mainita. Hänhän on ilmetty nuori Marita Sievinen, Esan entinen ( ja juridisesti vielä nykyinen) vaimo, joka pari päivää ennen Jani-pojan häitä sai tarpeekseen, pakkasi laukkunsa ja muutti pois hänen ja Esan yhteisestä kodista.

Jutta on vertailusta aika hämmästynyt, mutta Esa myöntää, että näin ovat monet hänelle tulleet sanomaan.

- Minä voin vielä lisätä, että hän ei muistuta Maritaa vain ulkonaisesti, vaan on myös luonteeltaan hyvin samanlainen, Esa tunnustaa innostuneesti ja kuvailee, kuinka Jutta Maritan lailla on loistava ruuanlaittaja ja kodin hoitaja.

- Perunamaankin se hoitaa.

Esa jatkaa, että kun Marita muutti pois kotoa, hän olisi ollut tosi pulassa, ellei Jutta olisi muuttanut saman tien tilalle.

Jutta toteaa, että Italiassa lapsenpiikahommissa hankituista kodinhoitajan taidoista on totisesti hyötyä, jos ajattelee yhteiselämää Esan kanssa.

- Esa kuitenkin on pari kertaa jo ripustanut pyykkiä narulle ja laittanut pussilakanan, vaikka ihmettelikin, mitä varten siinä lakanassa on kaksi reikää.

Jutan mielestä kotityöt kuuluisivat molemmille, mutta ymmärtää, että vanhaa koiraa on vaikea opettaa tekemään uusia temppuja.

Esa puolustaa osaamattomuuttaan sillä, että tähän saakka hänen ei ole tarvinnut tehdä mitään, kun Marita on huolehtinut aivan kaikesta.

- Hän antoi minulle kaksikymmentä markkaa päivässä kahvirahaa ja hoiti raha-asioista pihatöihin asti kaiken. Minä keskityin vain Janin valmentamiseen.

En saanut arvostusta miehenä

Sievisten elämä pyöri Janin uimisen ympärillä niin, että kaikki muu oli toisarvoista. Elämä sujui rutiininomaisesti harjoitusten tahdissa, mutta toisinaan vanhempien välille syntyi erimielisyyttä siitä, kuinka kovakouraisesti pientä poikaa saa valmentaa.

- Äiti asettui puolustamaan poikaansa aina minua vastaan. Mutta en minäkään sydämetön ollut, katselin kyynelsilmin, kun poika kulki pää painuksissa reppu selässä pakkasessa, kun olin moittinut hänen suoritustaan, Esa sanoo hieman liikuttuneena, mutta ryhdistäytyy pian: jos tavoitteet asetetaan, niistä tulee pitää kiinni, sillä muuten tavoitteiden asettaminen on turhaa.

Esa sanoo, että joskus vastuu hirvitti häntä – esimerkiksi silloin kun hän päätti: rippikoulua et käy ja koulun jätät.

- Mutta ilman uhrauksia Janista ei olisi tullut mestaria. Joskus käy mielessä, että hinta Janin menestymisestä on ollut meidän perhe-elämämme näivettyminen. Onko se ollut sen arvoista, sitähän tässä nyt mietitään. Mutta todennäköisesti en tekisi mitään toisin.

Jani toi vanhemmilleen kultaa ja kunniaa, mutta Atlantassa pari vuotta sitten sattunut epäonnistuminen paljasti samalla avioliitonkin heikot kohdat.

- Ei meillä ollut enää Maritan kanssa mitään sanottavaa toisillemme. Siihen asti ongelmat oli vain työnnetty syrjään. Minua oli kuitenkin pitkään kaivellut tunne, että olen arvokas vain uinnin kautta enkä saanut arvostusta miehenä. Ja niinpä sitten pikku hiljaa lähdin vähän muualle katselemaan, eikä se tietenkään tehnyt hyvää suhteelle, Esa tilittää eronsa syitä.

- Kyllä minä myönnän olevani syypää, mutta Maritakin lähti sitten ärsyttämismielessä samoille teille, Esa toteaa vähän loukkaantuneena.

Sitten hän kallistuu eteenpäin madaltaa ääntään kuin suuren salaisuuden tunnustaen ja räväyttää: eihän sille mahda mitään, että miehelle uskottomuus on hyväksyttävämpää kuin naiselle, sitä katsotaan toisin kuin naisen, eikö? Naisen uskottomuus on kovempi juttu. tuskin Maritakaan olisi lähtenyt kotoa, jos minä olisin ollut kuin ennen, mutta minä vähän ärsyynnyin hänen käytöksestään…

Jutta on vähän hämmästynyt moisesta mielipiteestä ja sanoo, ettei hyväksyisi missään tapauksessa sitä, että häntä petettäisiin.

- Mutta en usko, että Esa minua pettäisikään.

Sitten Esa jatkaa ja paljastaa lisää oivaltamiaan elämän lakeja:

- On kaksi asiaa, rypyt ja harmaantuminen. Miehellä ne vain lisäävät charmikkuutta. naiselle samat asiat merkitsevät katastrofia, eikä? Monessa asiassa on niin. Eikä sillä, että minulla olisi mitään feministejä vastaan.

Jutta on vielä niin nuori, ettei hänen rypyistään ole huolta. Esa sanookin vitsikkäästi, että jokaisen miehen pitäisi vaihtaa nuorempaan, Että tietäisivät millaista se on.

- Ikäero on pelkästään hyvä asia. Monet naiset tykkäävät vanhemmista miehistä. En tunne itseäni niin vanhaksi.

Jutta puuttuu keskusteluun toteamalla, että Esa on jo nähnyt ja kokenut paljon. – Nuoremmallehan saattaa tulla tarve lähteä maailmalle. Ikäerosta huolimatta olemme tasaveroisia. Sitä paitsi Esa on niin nuorekas, ettei iällä ole mitään merkitystä. Esa tykkää esimerkiksi nuorekkaasta musiikista.

Suhteessamme ei ole mitään paheksuttavaa

Nummelalaisessa tanssiravintolassa he vajaat kaksi vuotta sitten tapasivatkin. Esa tuli hakemaan lohtua Atlantan lommoihin. Jutta oli paikalla ystävättärensä kanssa, joka totesi, että paikallinen julkkis on tullut paikalle.

- Kohta Esa jo tulikin pöytäämme kohti ja kysyi, mitäs tytöt?

Jutta tunnustaa vähän ujosti, että kyllä hän kiinnostui Esasta ihan heti.

- Silloin en tiennyt hänen avioliitostaan mitään ja myöhemmin kävi ilmi, että Marita on vain muodollisuus.

Esa sai Jutan puhelinnumeron, mutta hukkasi sen, joten yhteydenottoa ei kuulunut.

– Kävin kuukauden ajan ravintolassa, mutta Esaa ei näkynyt. Kunnes sitten eräänä iltana Esa olikin paikalla. Siitä se alkoi, Jutta sanoo.

Nummela on pieni paikka, eikä romanssi jäänyt huomaamatta. Maritakin sai sen kuulla joltakin hyvää tarkoittavalta puolitutulta, Esa ei tullut ottaneeksi aihetta puheeksi.

Esa myöntää, että ”kahden naisen syndrooma” oli henkisesti vaikeaa. – Valmennus kärsi aika lailla, kun ajatukset eivät pysyneet kasassa, vaikka aluksi yritinkin vähätellä koko juttua.

Heinäkuussa vähän ennen Janin ja Susannan häitä Marita muutti 200 metrin päähän entisestä kodistaan.

- Esa soitti minulle ja sanoi, että nyt se lähti, mutta en oikein uskonut, sillä asiasta oli ollut puhetta monta kertaa puolentoista vuoden ajan, Jutta sanoo.

- Esan mielestä Marita valitsi ajankohdan väärin. – Olisi siirtänyt muuton häiden jälkeiseen maanantaihin.

Nyt Esa ja Jutta ovat saaneet kuukauden verran elää vapaammin. – Ja se on ollut todella helpottavaa. Ei tarvitse enää piilotella mitään, eikä pelätä, että joku näkee ja menee kertomaan.

Jutta sanoo, että hän on saanut paheksuntaa osakseen, vaikkei hän itse näe tilanteessa mitään paheksuttavaa. – Joskus ihmiset kääntyvät kadulla katsomaan perään ja tuijottavat. Mutta minä en tunne olevani syyllinen Maritan poismuuttoon. Esa on sen niin monesti minulle sanonut.

Jutta jatkaa, että olisi ollut mukavampaa aloittaa Esan kanssa yhteiselämä jossakin muualla kuin kodissa, jossa Marita ja Esa ovat eläneet 30 yhteistä vuotta. – Mutta ei Esa suostu lähtemään kotoaan eikä kotipaikkakunnaltaan.

Jutta kertoo, että hänen kädenjälkensä näkyy kodissa jo siinä, että hän on tuonut mukanaan astioita ja lakanoita. – Kukkasia olemme hankkineet yhdessä ja akvaarion laitoimme.

- Ei ole niin helppoa rakentaa yhteistä elämää entisen elämän päälle. Joskus ajattelen, että helpomminkin olisin voinut valita.

Janin Jutta on jo tavannutkin ja tämä on suhtautunut ihan kiihkottomasti tilanteeseen.

- Mutta Nina-tyttärelleni asia on vaikeampi, Esa sanoo.

Jutan mukaan ulkopuoliset paineet ovat olleet vaikeita, mutta raskainta on ollut Esan päättämättömyys.

- Minä taas ymmärsin, etten voinut ahdistaa häntä seinää vasten tekemään ratkaisuja.

Esa myöntää, että oli helpompaa työntää pää pensaaseen kuin tehdä muutoksia. Ja vaikka olo on nyt päätöksen jälkeen helpottunut hän sanoo, että tunne on sekä haikea ja surumielinen että onnellinen.

- Olimme niin kauan yhdessä ja saavutimme niin paljon yhdessä.

Jutta jatkaa, että Esan mielialat vaihtelevat ja hän saattaa joskus kiukutella. – Silloin kysyn häneltä, mitäs minä nyt olen tehnyt ja vaadin häntä kertomaan mikä painaa, sillä minusta on parasta puhua asioista suoraan.

Omasta mielestään Jutta on kuitenkin kestänyt koetukset hyvin. – Ja voimaa siihen on antanut tunne siitä, että Esa on suuri rakkauteni. Minulla ei ole ennen Esaa ollut yhtään vakavaa ihmissuhdetta, Jutta sanoo.

Jutta sanoo rakastuneensa Esassa hänen hyvään sydämeensä ja seurallisuuteensa.

- Elämä Esan rinnalla ei ole ainakaan tylsää ja tasapaksua. tykkään vaihtelusta. Minäkin olen aika tulinen ja ailahtelevainen, mutta lepyn nopeasti.

Esa antaa tyttöystävälleen tunnustusta ja toteaa, että Jutta osaa antaa hänelle rakkautta ja hellyyttä, jota hän kaipasikin.

- Hän tuo lohtua, kun Marita lähti. Tuntuu hyvältä tulla kotiin, kun Jutta on siellä odottamassa.

Jutalla ei ole tällä hetkellä töitä. Hän on käynyt muutamia atk-alaan ja matkailuun liittyviä kursseja ja katuu vieläkin, ettei nuorempana ottanut vastaan hänelle tarjottua kampaajan ammattiin valmistavaa opiskelupaikkaa.

Jutta osaa tukea minua

Mitä rakkaus oikein on? Sitä Esa miettii ja myöntää rakastaneensa joskus Maritaa hyvin paljon. – Voiko ihminen rakastua kahta kertaa?

Esa sanoo kuitenkin, että se tunne, jota hän tuntee Juttaa kohtaan on aito ja hieno tunne.

- Olen hyvin onnellinen. Minusta rakkaus on toisen kunnioittamista, huomioimista. Ja loppujen lopuksi sitä, että jo toiselle tapahtuu jotakin, toinen hoitaa eikä tee sitä velvollisuudesta.

Jutta sanoo, että rakkautta on vaikea pukea sanoiksi. – Mutta ehkä se on sellaista, että jos rakastat jotakin ja olet sitä ilman, tuntuu, että jotakin puuttuu.

- Minä haluan vai, että Esa on onnellinen.

Esa sanoo, ettei hän tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Sen verran olen oppinut, että suhteen kestävyydestä on osaa mitään sanoa.

Toistaiseksi Esa ei vielä tiedä edes, milloin avioero laitetaan vireille.

– Nyt vain asumme erillämme.

Jutta painottaa kuitenkin, ettei hänenkään kärsivällisyytensä loputtomiin veny. – En usko, että vuosikausia odottelen, että ratkaisu syntyy. Esa on mies, jonka kanssa haluaisin sitoutua ja perustaa perheen, lapsiakin. Esa ei ole vielä ainakaan tyrmännyt vauva-asiaa. hän on sanonut, ettei voi elää ilman minua.

Pari vuotta tästä eteenpäin mennään kuitenkin edelleen uinti ykkösasiana. Janin tähtäin on Sydneyn olympialaiset ja se vaatii vielä Esalta täyden valmentajan panoksen.

- Jutta antaa minulle tukea ja suhtautuu hienosti työhöni.

- Esa pitää nyt ajatella uintia lähes 24 tuntia vuorokaudessa.

- Mutta kyllä minä nykyään pystyn rentoutumaan, kun tulen hallilta kotiin.

Monesti kotiin tultuaan Esa haluaa, että Jutta hieroo ja rapsuttaa.

- Ja melkein aina suostunkin. Mutta jos minä pyydän samaa Esalta, hän ei suostu millään, sillä hän inhoaa sellaista, Jutta kertoo.

Pariskunnan muita yhteisiä harrastuksia on lenkkeily ja ulkona syöminen. – Ja Esa tykkää yli kaiken pelata hedelmäpelejä ja pokeria, ja niin teemmekin usein Nesteen huoltoasemalla, kertoo Jutta heidän vapaa-ajanviettotavoistaan.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.