"Meillä oli aina ollut hyvin vaikea suhde. Nyt, kun minulla on kokemusta muusta, tajuan, että asiat voivat mennä helpomminkin", Miia Nuutila kertoo.
"Meillä oli aina ollut hyvin vaikea suhde. Nyt, kun minulla on kokemusta muusta, tajuan, että asiat voivat mennä helpomminkin", Miia Nuutila kertoo.

Näyttelijä Miia Nuutilan lähes 20 vuotta kestänyt avioliitto päättyi eroon vuodenvaihteessa, kun Miia oivalsi, että joskus on parasta päästää irti. – Se suhde ei aina ollut helppo, mutta ero on ollut, uuden rakkauden löytänyt Miia sanoo.

Näyttelijä Miia Nuutila, 42, istuu auringon paahtamalla rantaterassilla ja ojentaa mustanpuhuvan cd-levyn.

– Nämä eivät ole mitään rakkauslauluja, hän sanoo.

– Ne kertovat elämän kipupisteistä ja pimeydestä, josta kuitenkin löytyy aina valo.

Levy on Miian ystävän Lauri Tuohimaan Tuohimaa-yhtyeen tuore albumi, jonka tekstit Miia on kirjoittanut.

Sanoitukset syntyivät viime syksynä ja talvena, kun Miia eli kaaottista itsetutkiskelun ja avioeroprosessin aikaa. Hän kävi henkisen valmennuksen ohjaajaksi kouluttavaa Vapaa tie -kurssia yhdessä silloisen puolisonsa Kari Nenosen kanssa. Samalla kypsyi eropäätös. Lähes 20 vuotta kestänyt avioliitto olisi ohi.

– Meillä oli aina ollut hyvin vaikea suhde. Nyt, kun minulla on kokemusta muusta, tajuan, että asiat voivat mennä helpomminkin, Miia sanoo.

Nyt Miian rinnalla on uusi rakkaus, Jean S. -yhtyeen solisti Antti Paavilainen, ja töissä käynnissä monta uutta projektia. Rakastetun Maajussille morsian -ohjelman juontajana muistettu Miia on nyt mukana juuri ensi-iltaan tulleessa urheilu- ja hyvinvointiaiheisessa Kroppaa likoon -komediassa, jossa irvaillaan liikunnan vakavuudelle.

Syksyllä Miia nähdään Napapiirin sankarit 2 -elokuvassa sekä Hyvässä nousussa -ravintolateatteriesityksessä. Lisäksi hän valmistelee muuttoa uuteen kotiin.

– Olen muuttamassa, mutten tiedä vielä minne. Luotan, että kaikki järjestyy hyvin, kun ei kiirehdi.

Vaikea elämänvaihe opetti Miialle paljon itsestä ja parisuhteesta. Sinä aikana hän huomasi, että monet vakiintuneet väitteet parisuhteesta ja avioliitosta eivät pidäkään paikkaansa.

 

väite: Yhteinen kokemus pelastaa liiton.

”Ei välttämättä, mutta se voi auttaa erossa.”

Miia kiinnostui henkisestä valmennuksesta viisi vuotta sitten. Hän googlaili hemmotteluviikonloppua 40 vuotta täyttävälle ystävälleen ja löysi Frantsilan yrttitilan ja kundaliinijoogakurssin. Lopulta sinne ei päätynytkään ystävä vaan Miia itse.

Kurssilla syttynyt innostus henkisyyteen jäi kytemään. Kerran Miia sattui ex-puolisonsa kanssa kuuntelemaan puhetta henkiseksi ohjaajaksi kouluttavasta Vapaa tie -kurssista.

– Tiesin heti, että lähdemme Karin kanssa tuolle kurssille. Uskon tällaisiin merkkeihin, Miia sanoo.

Kolmen vuoden koulutuksesta on nyt kaksi takana: ensimmäisenä vuonna perattiin omia traumoja, toisena koulutettiin hoitajiksi. Ensimmäinen vuosi oli rankin, mutta tärkeä Miian itsetuntemukselle. Sen aikana hän kävi läpi kipeitä asioita lapsuuden kokemuksista omiin pelkoihin ja tapoihin puolustautua.

– Se oli raskasta. Piti purkaa kehon lukkoja yksi hemmetin trauma kerrallaan. Mutta se vapautti ja toi tilaa jollekin uudelle ja paremmalle.

Miia oppi itsestään asioita, joita ei ollut aiemmin selvästi nähnyt.

– Tajusin esimerkiksi, että olen tosi kärsimätön. Projektit jäävät helposti kesken, ja siksi on hyvä, että olen työssä, jossa se ei ole mahdollista.

Kärsimättömyys näkyy Miian tapana pälyillä jatkuvasti puhelinta, Facebookia tai ympäristöä. Kuvauksissa jatkuva odottelu on arkea, ja se saa Miian levottomaksi. Joskus kotonakin on mahdotonta odottaa, jos asiat eivät tapahdu saman tien.

Miia tajusi kurssilla myös monta positiivista asiaa itsestään, esimerkiksi sen, että on aidosti optimistinen ihminen.

– Olen toki myös tosi down välillä, mutta minussa oleva iloisuus on aitoa. Nousen optimismillani nopeasti suosta.

Kurssi ei ollut parisuhdeleiri, mutta opetti Miialle paljon myös avioliitosta. Hän uskoo, että tärkeintä oli ymmärtää miehen ja naisen välisiä eroja.

– Ei tarvitse taistella, kun ymmärtää, ettei parisuhteessa kumpikaan ole tahallaan tietynlainen, Miia sanoo.

Miia aloitti koulutuksen yhdessä silloisen puolisonsa kanssa, mutta lopetti sen yksin. Nykyään molemmilla on uudet ihmissuhteet.

– Tavallaan on ihan hullua, että juuri kun löysimme taas yhteyden välillemme, erosimme. Olen silti tosi onnellinen, että olimme siellä yhdessä. Meillä on hyvä lämpö, vaikka matkamme pariskuntana loppui. Tietty rauha tuli perheeseemme, Miia sanoo.

Hän uskoo, että kurssi auttoi heitä kommunikoimaan ja eroamaan viisaammin.

– Kurssi ei auttanut siihen, että välillämme olisi miehen ja naisen intohimoa, mutta sen ansiosta teimme paljon viisaamman eron. Meillä on nyt lämpimät välit.

 

väite: Ex-puolison kanssa ei voi olla ystävä.

”Voi, ja eksän uuden puolisonkin.”

Miia vertaa henkistä koulutusta pariterapiaan: sinnekin monet menevät korjaamaan liittoaan mutta päätyvät kuitenkin eroon. Kurssin myötä Miia oivalsi, ettei avioliitto ollut sellainen kuin hän toivoi.

Miia tajusi, että hänen ja silloisen puolison persoonat vain olivat hyvin erilaiset. Se ei ollut kenenkään vika.

– Kurssilla tajusimme, että emme enää ole sillä tavalla pariskunta. Aina sanotaan, että parisuhde on muuttunut ystävyydeksi, mutta ei se siltäkään tuntunut. Meillä oli aina ollut aika vaikeaa, ja se oli syönyt rakkautta.

Rapistunut rakkaus altisti sille, että elämään ilmestyi ystävä, josta tuli sittemmin myös Miian ex-puolison uusi kumppani.

– Tajusin, että mieshän on ihan rakastunut eikä edes tajua sitä itse, Miia sanoo.

– En missään nimessä syytä siitä häntä. Se oli aidosti hyvä juttu, vaikka silloin se oli ihan hirveä kriisi.

Aluksi Miia tunsi mustasukkaisuutta, mutta tajusi kipuilun jälkeen haluavansa itsekin erota. Päätös syntyi lopullisesti vuodenvaihteessa.

– Minä tein päätöksen, koska tajusin, että minun täytyy päästää tuo ihminen menemään. Sen jälkeen en ole ollut mustasukkainen tai kipuillut asiaa. Hyväksyin sen, annoin periksi.

Miia ei syytä tilanteesta ketään tai tunne katkeruutta. Uusi rakkauskin on auttanut siirtymään eteenpäin.

– Jos olisin vain eronnut ja nyt sinkkuna, ehkä pohtisin enemmän syntyjä syviä.

Miiasta on helpottavaa, että välit entiseen puolisoon ovat nyt hyvät ja selkeät. Muille ihmisille sopuisan eron ymmärtäminen on ollut vaikeampaa. Kaikki läheiset eivät tienneet avioliiton vaikeuksista, eikä Miia ole jaksanut kuormittaa niillä esimerkiksi vanhempiaan.

– Ihmiset kysyvät, ihanko oikeasti olen sitä mieltä, että Karin uusi on ihana ihminen. He varmaan ajattelevat, että olen vieläkin sokissa. Se suhde ei aina ollut helppo, mutta ero on ollut.

Miia on hyvissä väleissä myös ex-puolisonsa uuden kumppanin kanssa.

– Olemme kuin siskokset. Se on ihan mielettömän ihmeellistä, Miia sanoo.

– Koen, että on lahja, että hän tuli meidän elämäämme. Se ei ollut onnellista.

 


 

 

väite: Lasten takia kannattaa sinnitellä.

”Kyllä lapset sen kestävät.”

Eroprosessissa Miiaa helpotti eniten lapsesta saakka ollut usko siihen, että asiat järjestyvät. Kun Miian isä sairastui alle viisikymppisenä aivoverenvuotoon ja halvaantui, Miia rukoili joka päivä pyöräillessään kouluun.

Isä elää edelleen ja täyttää ensi vuonna 80 vuotta.

– Koin silloin, että rukoukseeni vastattiin. Siitä on tullut varmuus siihen, että täällä on enkeleitä. Kaikilla hirveilläkin tapahtumilla on merkitys, ja sen tajuaa aina jälkeenpäin, Miia uskoo.

Vaikka ero sujui sopuisasti, on Miia miettinyt, kuinka lapset ovat siihen suhtautuneet.

– Lapset vaikuttavat onnellisilta, mutta mietin, kärsivätkö he kuitenkin.

Miia uskoo, että ero voi näyttää lapsille myös hyvää esimerkkiä: Jos lapset ovat joskus itse onnettomassa liitossa, he tajuavat ehkä, että väkisin ei kannata yrittää. Uskalsivathan äiti ja isäkin erota.

– Nyt heillä on mahdollisuus nähdä onnellisia parisuhteen malleja kaksi kappaletta. Se on turvallista, Miia sanoo.

– On mahtavaa, että lapseni saavat olla ex-mieheni uuden kumppanin, ihanan naisen, vaikutuspiirissä. Hehän saavat vain lisää rikkautta elämäänsä. En silti halua kaunistella eroa. En voi ikinä tietää, miten lapset sen kokevat.

 

väite: Kell onni on, se onnen kätkeköön.

”Ansaittua onnea ei tarvitse piilotella.”

Miian ja hänen vanhan työkaverinsa, Jean S. -yhtyeen solistin Antti Paavilaisen rakkaus syttyi alkuvuodesta, kun Miia tunsi tarvetta kertoa Antille elämänsä erikoisista käänteistä.

Ennen sitä ystävykset olivat pitäneet melko harvakseltaan yhteyttä. Miia tiesi, että Anttikin oli eronnut ja lähetti tälle viestin.

– Kysyin, tavataanko. Haluaisin kertoa, mitä elämässäni on käynyt.

Romanssiksi tapaamiset kehittyivät pikkuhiljaa. Pariskunta on seurustellut nyt maaliskuusta asti.

– Tuntui tosi pahalta kuulla muualta, että meillä olisi ollut pitkä salasuhde. Ei ole salasuhdetta, ei ole kolmiodraamaa, Miia sanoo.

– Vaikka on kulunut vasta lyhyt aika, meillä on hirveän hyvä olla yhdessä. Tajuan, että tällaistakin voi olla. Parisuhteessa voi olla onnellistakin.

Kun Miia puhuu Antista, silmiin syttyy pilke ja kasvoille hymy. Heitä yhdistää esimerkiksi samanlainen huumorintaju.

– Antti on tehnyt elämästäni onnellisempaa. Ymmärrämme toisiamme hirveän hyvin. On helppo puhua ja helppo olla hiljaa.

Miialle parisuhde on elämän tärkeimpiä asioita. Hän uskoo, että kun rinnalla on hyvä ihminen, kaikki muukin järjestyy. Siksi hän miettii välillä, miksi onnesta pitäisi kantaa syyllisyyttä.

– Joskus päässäni soimaa ääni, että miten kehtaat olla onnellinen ja riistää lapsiltasi ydinperheen. Mutta minä en ole tehnyt sitä valintaa. Ei voi jäädä kynsin ja hampain johonkin, mikä ei ole enää tarkoitettu, Miia sanoo.

– Kun elämässä tapahtuu sellainen onni, että saan uuden rakkauden, saan kyllä olla onnellinen. Olen ansainnut tämän.

 

väite: Ei se vaihtamalla parane.

”Kyllä paranee.”

Elinikäisen rakkauden ihanne on meissä syvällä. Nyt moni vuosikausia paikallaan junnannut on alkanut ajatella toisin – niin Miiakin.

Miia uskoo, että elämässä voi olla useita oikeaksi tarkoitettuja ihmisiä. Suhteen päättyminen ei poista sen arvoa.

– Meidän oli pakko erota. Kuin joku olisi sanonut, että ettekö nyt pässit tajua: olette paljon onnellisempia näin, ja kyllä lapsetkin tämän kestävät, Miia sanoo.

– En ikinä ajatellut, että eroan. Elämä vain toi tämän meille kummallekin. Siinä on jotain tosi koskettavaa ja hienoa.

Miia uskoo, että oikeaa hetkeä erota on mahdotonta etukäteen ennustaa. Kun hetki tulee, sen vain tietää. Väkisin päätöstä ei voi tehdä.

– Jos elämään ei tule toisia ihmisiä ja on suhteessa vain lasten takia, niin kuin me tavallaan olimme olleet hirveän pitkään, ei sitä välttämättä eroa. Sitä vain on ja kärsii, vaikka voisi olla onnellisempikin.

Miia sanoo, että hän ehti prosessoida eroa alitajuisesti jo vuosia. Enää puimiseen ei ole tarvetta. Jäljellä on vain helpottunut olo.

– Ehkä olisi tyylikkäämpää erota, olla yksin vähän aikaa ja löytää sitten uudet ihmiset, mutta ei elämä aina mene niin kuin itse suunnittelee.

Vaikka viime syksy oli Miialle kaaottista ja rankkaa aikaa, muutokset olivat väistämättömiä ja kasvattavia.

– Aina sanotaan, että ei se vaihtamalla parane. Se ei ole totta. Jotkut ihmiset vain sopivat paremmin toisilleen.

Miia Nuutila

Näyttelijä on syntynyt 12.10.1972 Forssassa.

Asuu Helsingissä.

Näyttelee Kroppaa likoon -komediassa ja Napapiirin sankarit 2 -elokuvassa.

Sanoittanut kappaleita Tuohimaan albumille.

Juontanut Maajussille morsian -ohjelmaa.

Parisuhteessa Jean S. -yhtyeen solistin Antti Paavilaisen kanssa.

Kaksi lasta avioliitosta Kari Nenosen kanssa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla