”Eikö parisuhteiden tarkoitus ole nimenomaan ottaa selvää, sopivatko kaksi ihmistä toisilleen? Toisinaan eivät sovi, eikä siinä ole mitään sen kummempaa”, Anna Puu sanoo. Kuva: Jouni Harala
”Eikö parisuhteiden tarkoitus ole nimenomaan ottaa selvää, sopivatko kaksi ihmistä toisilleen? Toisinaan eivät sovi, eikä siinä ole mitään sen kummempaa”, Anna Puu sanoo. Kuva: Jouni Harala

Laulaja Anna Puu elää jälleen sinkkuna eikä haikaile rakkauden perään. – Nyt en tarvitse vierelleni ketään, Anna kertoo.

Laulaja Anna Puu, 33, on jälleen sinkku.

Hän erosi muusikkoavomiehestään keväällä ja on oivaltanut, että yksinolo tuntuu nyt juuri sopivalta.

– Olen sinkku ja olen tajunnut, että hei, en tarvitse tähän ketään. Se on aika jännä oivallus, Anna sanoo.

– Olen tosi onnellinen – ja nimenomaan onnellinen itsekseni ja kahdestaan tyttäreni kanssa, hän jatkaa.

Eläminen ilman parisuhdetta on Annalle uusi tilanne. Hän on seurustellut jonkun kanssa käytännössä koko aikuisikänsä ja ollut viimeksi sinkkuna kymmenen vuotta sitten.

– Kolme kuukautta on pisin aika, jonka olen ollut yksin, Anna kertoo.

Rakasta koko pakettia

Vakavia parisuhteita Annalla on takanaan muutama. Vaikka ne eivät ole aina menneet putkeen, Anna ei myönnä katuvansa mitään ratkaisujaan.

– Avioliittoni tyttäreni isän kanssa päättyi, mutta se on elettyä elämää. Tänään olemme hyviä ystäviä lapseni isän kanssa. Siitä olen maailman kiitollisin, Anna sanoo.

Annan mielestä parisuhteet eivät lähtökohtaisesti koskaan ole helppoja, mutta hyvän suhteen erottaa huonosta helposti: siinä ei tarvitse kysyä, toimiiko se. Hyvässä parisuhteessa ihminen ei yritä muokata toista mieleisekseen, vaan rakastaa koko pakettia.

– Yhdessä eläessään ihmiset muokkautuvat luonnostaan. Mutta myönnytykset ovat menneet liian pitkälle, jos et enää tunnista itseäsi, Anna sanoo.

Ikiomat laulut

Rakkaudesta ja ihmissuhteista Anna laulaa lokakuun alussa ilmestyvällä uudella levylläänkin. Siitä tulee artistin henkilökohtaisin pitkäsoitto, sillä ensimmäistä kertaa Anna on tehnyt kaikki kappaleiden sanat itse.

Anna kertoo, että tulevat laulut eivät kuitenkaan kerro yhdestä elämäntilanteesta, vaan ovat otoksia elämästä.

– Pohdin rakkautta ja elämää omin silmin, mutta eivät ne mitään päiväkirjamerkintöjä ole toisin kuin vaikkapa äitini luulee. Äiti kysyi jokaisen biisin kohdalla, että milloinkas sinä olet tämän kirjoittanut ja ynnäili mielessään, että hmm, joo joo, selvä juttu, Anna nauraa.

Millainen Anna on rakastuessaan? Keitä kuuluu hänen perheeseensä? Lue lisää Me Naisten numerosta 35/2015.

Anna Puu

Laulaja Anna Puustjärvi syntyi 3.2.1982 Outokummussa. Hän asuu Espoossa nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

Nousi julkisuuteen Idolsista vuonna 2008 ja on sen jälkeen julkaissut kolme kiitettyä levyä.

Sinkku Ota minut tällaisena kuin oon sekä Kasmirin kanssa duettona esitetty Linnuton puu ovat saaneet paljon radiosoittoa.

Uusi levy ilmestyy lokakuun alussa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.