Laulaja Anna Puu elää jälleen sinkkuna eikä haikaile rakkauden perään. – Vahvatahtoinen nainen pelottaa monia. Kanssani ei pärjää, jos itsetunto ei ole kohdallaan, Anna sanoo.

Tänä kesänä Anna Puu, 33, seisoi kirkon alttarilla ystävänsä häissä ja lauloi uutta kappalettaan:

”Ethän korjaa minusta mitään, ethän yritä mua pelastaa - - eikä minua tarvitse kantaa eikä pitää kädestä, jaksan kävellä ihan itse, paitsi silloin kun väsyttää. Sinä valitsit minut minut minut ja minut sinä sait, ota minut tällaisena kuin oon.”

Kappale ei ole perinteinen kirkkobiisi, mutta hääpari oli toivonut Annalta juuri sitä. Sen sanat kuvasivat hyvin aikuisiällä tavanneen pariskunnan tunteita. Häiden jatkoilla Anna katseli hitaita tanssivia pariskuntia ja tajusi, että oli vanhojen luokkakavereidensa keskellä ainoa vieras ilman seuralaista.

– Kaikki tanssivat puolisoidensa kanssa. Ensimmäistä kertaa elämässäni ymmärsin kaikkia niitä sinkkuja, jotka itkevät häissä, Anna kertoo.

Yksin on hyvä

Tosiasiassa tuore elämäntilanne ei ole järkyttänyt Annaa. Hän erosi muusikkoavomiehestään keväällä ja on oivaltanut, että yksinolo tuntuu nyt juuri sopivalta.

– Olen sinkku ja olen tajunnut, että hei, en tarvitse tähän ketään. Se on aika jännä oivallus, Anna sanoo.

– Jonkun mielestä se voi kuulostaa itsekkäältä, mutta se on minun valintani ja puhun vain itsestäni. Kaikki ihmissuhteet eivät vain toimi, ja kun niistä uskaltaa luopua, päällimmäinen tunne voi olla helpotus.

Sen on Annakin saanut huomata.

– Olen tosi onnellinen – ja nimenomaan onnellinen itsekseni ja kahdestaan tyttäreni kanssa, hän jatkaa.

Eläminen ilman parisuhdetta on Annalle uusi tilanne. Hän on seurustellut jonkun kanssa käytännössä koko aikuisikänsä ja ollut viimeksi sinkkuna kymmenen vuotta sitten.

– Kolme kuukautta on pisin aika, jonka olen ollut yksin, vaikka aina jankutan, että pitää olla onnellinen itsensä kanssa, eikä saa etsiä onnea toisesta ihmisestä. Juuri nyt voin elää niin kuin opetan, Anna nauraa.

Anna on huomannut, että ympäröivä maailma suhtautuu yli kolmikymppisten eroihin aivan eri tavalla kuin parikymppisten suhteiden päättymisiin. Hänestä aikuisten suhteille asetetaan paljon enemmän paineita kuin nuorempien.

– Jos aikuinen alkaa seurustella, niin sen pitäisi kestää loppuelämän. Jos hän eroaa, kysytään, mikset yrittänyt enempää, Anna kuvailee.

– Eikö parisuhteiden tarkoitus ole nimenomaan ottaa selvää, sopivatko kaksi ihmistä toisilleen? Toisinaan eivät sovi, eikä siinä ole mitään sen kummempaa.

Levyllinen omia biisejä

Rakkaudesta ja ihmissuhteista Anna laulaa lokakuun alussa ilmestyvällä uudella levylläänkin. Siitä tulee artistin henkilökohtaisin pitkäsoitto, sillä ensimmäistä kertaa Anna on tehnyt kaikki kappaleiden sanat itse. Mukana levyllä on myös Annan häissä esittämä Ota minut tällaisena kuin oon.

– On ollut hauska huomata, että minusta on tullut oikeasti biisinkirjoittaja, Anna sanoo.

– En ajatellut rykäiseväni kappaleita koko levyn verran, vaan kokeilevani kirjoittamista yksin muutaman biisin verran. Se alkoikin sujua ihan hyvin.

Omien tekstien näyttäminen työtiimille tuntui kauhealta. Ennen yhteistä biisileiriä Anna lähetti sanat säveltäjilleen ja tuottajalleen Jukka Immoselle printattavaksi. Hän varoitti voimasanojen kera, ettei tämä missään tapauksessa saa lukea niitä.

– Se ei tietenkään ollut hyvä lähtökohta alkaa tehdä biisejä yhdessä, mutta halusin olla läsnä, kun muut lukevat sanoitukseni ensimmäistä kertaa. Omien, välillä ihan keskeneräisten, tekstien näyttäminen on pahempaa kuin tavallinen nakuilu!

Anna kertoo, että tulevat laulut eivät kuitenkaan kerro yhdestä elämäntilanteesta, vaan ovat otoksia elämästä.

– Pohdin rakkautta ja elämää omin silmin, mutta eivät ne mitään päiväkirjamerkintöjä ole toisin kuin vaikkapa äitini luulee. Äiti kysyi jokaisen biisin kohdalla, että milloinkas sinä olet tämän kirjoittanut ja ynnäili mielessään, että hmm, joo joo, selvä juttu, Anna nauraa.

Ota minut tällaisena kuin oon on Annalle rakkauslaulu, eikä hän sen kohdalla edes yritä väittää, etteikö se kertoisi hänen ajatuksistaan:

– Välillä mua kyrsii suunnattomasti se, kun rakkauslauluissa aina vaaditaan, että tee minusta kokonainen ja kanna mut kotiin. Tekisi mieli huutaa, että helkkari kävele ite! Anna nauraa.

Rakasta koko pakettia

Vakavia parisuhteita Annalla on takanaan muutama. Ennen keväällä päättynyttä suhdettaan hän oli naimisissa nelivuotiaan tyttärensä isän kanssa.

Vaikka ihmissuhteet eivät ole aina menneet putkeen, Anna ei myönnä katuvansa mitään ratkaisujaan.

– Avioliittoni tyttäreni isän kanssa päättyi, mutta se on elettyä elämää. Tänään olemme hyviä ystäviä lapseni isän kanssa. Siitä olen maailman kiitollisin, Anna sanoo.

– Olin juuri eronnut hänestä, kun kuulin puolitutulta ihmiseltä viisauden: Lapsen onni on vanhempien välisessä suhteessa. Hyvien välien eteen piti tehdä töitä ja siihen meni aikaa, mutta emme ole ikinä sotkeneet tytärtämme mihinkään. Anna sanoo ymmärtävänsä, että erotilanteissa voi olla vaikea toimia järkevästi. Hänestä parisuhteet eivät lähtökohtaisesti ole koskaan helppoja:

– Ei ole helppoa sovittaa omia tapojaan ja tottumuksiaan yhtäkkiä toisen ihmisen elämään. Oleellista on, että suhteessa molemmat liikkuvat koko ajan kohti samaa päämäärää ja haluavat samoja asioita.

Annasta hyvän suhteen erottaa huonosta helposti: siinä ei tarvitse kysyä, toimiiko se. Hyvässä parisuhteessa ihminen ei yritä muokata toista mieleisekseen, vaan rakastaa koko pakettia.

– Yhdessä eläessään ihmiset muokkautuvat luonnostaan. Eihän kukaan voi olla niin pää omassa hanurissaan, ettei suostu tekemään mitään myönnytyksiä toisen ihmisen eteen, Anna sanoo.

– Mutta silloin myönnytykset ovat menneet liian pitkälle, jos et enää tunnista itseäsi. Ihminen tekee aika paljon työtä sen eteen, että oppii rakastamaan itseään. Jos joku sitten tulee sanomaan, että ei tämä paketti olekaan hyvä, niin onhan sen aikamoinen pettymys.

Anna sanoo olevansa liian vahvaluontoinen suostuakseen muokattavaksi. Mikään pirttihirmu hän ei kuitenkaan mielestään ole, vaikka temperamenttia löytyykin.

– Ei mun kanssa ole hankala elää, jos mun nappuloita ei painele. Ajattelen olevani enimmäkseen ihan leppoisa ja kiva tyyppi. Nyt tässä kohtaa tietenkin kaikki exäni – jos sattuvat lukemaan tätä – ovat tietenkin ihan, että jeah, niin varmaan, Anna nauraa.

Vaikea vahva nainen

Uudesta rakkaudesta Anna ei haaveile. Elämä tuntuu juuri nyt niin hyvältä, ettei hän kaipaa siihen mitään suuria muutoksia.

– Suoraan sanottuna ajatus siitä, että pitäisi tutustua uuteen ihmiseen perin pohjin, tuntuu raskaalta. Mitä enemmän vuosia tulee mittariin, sitä enemmän ihmisessä on myös avattavaa, Anna sanoo.

Tosin jos se oikea huomenna sattuu kävelemään luokse, ei Anna pane vastaan. Mitään angsteja miessukupuolta kohtaan hänellä ei ole, vaikka hän nyt elääkin vahvaa itsenäisen naisen vaihetta.

– Minähän rakastan miehiä! En ihastu hirveän helposti, mutta kun oikea tulee kohdalle, käyttäydyn sen mukaisesti. Kun rakastun, en osaa käyttää käsijarrua.

Ihmissuhteissa Anna toimii intuitionsa mukaan eikä osaa sanoa, mihin piirteeseen milloinkin ihastuu. Yksi ehto kumppanille kuitenkin on:

– Hänen on annettava minun olla sellainen kuin olen ja tykättävä minusta kaikkine luonteenpiirteineni. Anna on huomannut, että juuri vahvuutta on monen ihmisen vaikea hyväksyä.

– Vahvatahtoinen ja määrätietoinen nainen pelottaa monia. Jos vaikka naisen ansioluettelo on parempi kuin miehen, se on miehille liikaa. Mutta kanssani ei pärjää, jos on huono itsetunto, Anna sanoo.

– Ajattelen myös, että täydellistä matchiä ei ehkä ole olemassakaan, eikä tarvitsekaan. Eihän toisen tyypin tarvitse täyttää kaikkia mielenkiinnon kohteita, sitä varten on olemassa ystävät tai perhettä. Heidän kanssaan voi tehdä asioita, joista puoliso ei ole kiinnostunut.

 


Nelivuotias tytär määrittelee eniten Anna Puun arkea. ”Toivon, että suhteemme pysyy yhtä läheisenä kuin minun ja oman äitini.”

 

Perhe on paras

Sinkkuelämä ei ole tehnyt Annaa yksinäiseksi. Vaikka parisuhde juuri nyt puuttuukin, laulajalla on läheiset välit perheeseensä ja ympärillään paljon ystäviä ja työkavereita, joiden kanssa viettää aikaa.

Annan sisko on hänen tyttärensä kummi, ja äitinsä kanssa Anna soittelee päivittäin.

– Ei ole asioita, joita äitini ei tiedä. Toivoisin, että minulla ja tyttärelläni olisi yhtä läheinen suhde joskus tulevaisuudessa, mutta niin kauan kuin lapsi on vielä lapsi, aikuisen pitää olla aikuinen, Anna sanoo.

Tytär onkin Annan elämän tärkein ihminen, jonka mukaan Annan arki rytmittyy. Tytär asuu vuoroviikoin isällään ja äidillään, ja systeemi toimii hienosti.

– Uskon olevani jaksavaisempi ja energisempi äiti tällä tavalla. Enkä tarkoita, ettenkö jaksaisi olla koko ajan tyttäreni kanssa. Mutta niillä viikoilla kun tytär asuu luonani, en suunnittele mitään muuta. Olkoon vaikka vuosisadan bileet, minä olen vain hänen kanssaan, Anna kertoo.

Toisin kuin äitinsä, tyttö on hurjapää ja rakastaa vempaimia.

– Hän oikein odottaa, että kasvaa ja pääsee Lintsin hurjimpiin laitteisiin. Minulla taas tulee huono olo jo tavallisessa keinussakin. Vähän aikaa sitten tytär halusi leikata pitkät hiuksensa polkaksi kuten äidilläkin, vaikkei sitä suoraan sanonutkaan.

– Vielä toistaiseksi äiti on se, jota hän ihannoi. Olen laulanut uutta kappalettani tytölleni vähän muunnelluin sanoin ”minä valitsin sinut sinut sinut”, ja nyt he hoilottavat sitä päiväkodissakin tyttöjen kanssa, Anna nauraa.

– Hän on tarinaniskijä, niin ihana tyyppi, että välillä en tajua, miten mulla voikin olla sellainen. Aina kun Anna ehtii, hän hyppää autonsa rattiin ja huristelee lapsuudenmökilleen Keski-Suomeen. Siellä hän lampsii metsässä kumpparit jalassa ja kitkee kukkapenkkejä. Mökillä on monta rakennusta ja nukkumapaikkaa, joten siellä lomailee usein samaan aikaan sekalainen seurakunta mummoja, tätejä, aviopuolisoita ja muita kavereita.

– Mökki on minulle, sisaruksilleni ja vanhemmilleni rauhan tyyssija. Kun lopulta pääsee pitkän mökkitien loppuun ja piha aukeaa silmien eteen, tekee mieli saman tien viskata kengät jalasta ja pukea papan vanhat siniset pieruverkkarit jalkaan. Ihaninta mökillä on 1940-luvulla rakennettu savusauna, joka sijaitsee pienessä rinteessä. Sen ikkunasta avautuva maisema on joka ilta samalla tavalla levollinen.

– Vaikka päivällä olisi ollut miten huono sää tahansa, kun illalla sieltä katselee järveä, on vedenpinta täysin tyyni. 

Lue lisää:

Laulaja Anna Puu erohuhujen keskellä: "Kukaan ei voi tehdä toista onnelliseksi"

Laulaja Anna Puu kertoo: Tätä kaipaan!

 

Anna Puu

Laulaja Anna Puustjärvi syntyi 3.2.1982 Outokummussa. Hän asuu Espoossa nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

Nousi julkisuuteen Idolsista vuonna 2008 ja on sen jälkeen julkaissut kolme kiitettyä levyä.

Sinkku Ota minut tällaisena kuin oon sekä Kasmirin kanssa duettona esitetty Linnuton puu ovat saaneet paljon radiosoittoa.

Uusi levy ilmestyy lokakuun alussa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.