Soolouralle siirtynyt Jonne Aaron pitää taukoa Negative-bändistään. ”Elämä on balanssissa. Käyn juoksemassa ja hommasin itselleni juuri maastopyörän. En ole kuitenkaan unohtanut rokkielämää, kauhun tasapaino on hyvä olla. Välillä tykkään marinoida itseni, mutta alkoholinkäyttö on hallinnassa.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Soolouralle siirtynyt Jonne Aaron pitää taukoa Negative-bändistään. ”Elämä on balanssissa. Käyn juoksemassa ja hommasin itselleni juuri maastopyörän. En ole kuitenkaan unohtanut rokkielämää, kauhun tasapaino on hyvä olla. Välillä tykkään marinoida itseni, mutta alkoholinkäyttö on hallinnassa.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Jonne Aaronin uusi Risteyksessä-levy syntyi erotuskasta. – Olen löytänyt tasapainon. Pöytä on nyt puhdas, ja yksityiselämässä menee hyvin, hän kertoo.

Muusikko Jonne Aaron julkaisi hiljattain toisen suomenkielisen albuminsa. Levyn nimi Risteyksessä kertoo miehen mukaan kaiken.

– Kirjoitin kappaleet eron jälkeen kolmen vuoden aikana. Se oli pimeää kautta, en edes muista, kuinka kaikki biisit ovat syntyneet. Olen lopputulokseen tyytyväinen, sillä laitoin kaiken tarmoni levyn tekoon. Vaikka tämä jäisi viimeiseksi työkseni, voin tuntea suurta ylpeyttä, hän sanoo.

Jonne kertoo tekstien olevan henkilökohtaisia.

– Ne ovat kuin digitaalisia kirjeitä. Biisit ovat tarinoita, joita ihmiset voisivat jakaa sosiaalisessa mediassa toisilleen, jos eivät pysty pukemaan tunteitaan sanoiksi. Kappaleet syntyivät tuskastani, enkä toivo kellekään toiselle sellaista tilaa, Jonne totesi Vain elämää Goes Punainen Risti -ohjelman lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Erikoisjaksossa kuusi suosikkisarjan artistia kokoontuu Satulinnassa illallispöydän ääreen jakamaan kokemuksiaan työskentelystään Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistehtävissä. Samalla tähdet muistelevat omaa Vain elämää -kauttaan ja esittävät ohjelmasta tuttuja kappaleita.

Mukana tunnelmoivat Jonnen lisäksi Katri Helena, Paula Koivuniemi, Elastinen, Anna Abreu ja Juha Tapio. Hyväntekeväisyysjakso nähdään Nelosella 7. joulukuuta.

Vain elämää antoi rohkeutta

Ensimmäisellä kaudella mukana ollut Jonne sanoo, että Vain elämää oli hänelle merkityksellinen kokemus. Laulaja myöntää hyötyneensä sen tuomasta julkisuudesta.

– Ohjelmaan osallistuminen oli tärkeä etappi urallani. Onneksi uskalsin heittäytyä mukaan! Sarja mullisti elämääni niin paljon.

Rohkeinta oli hyppäys uuteen genreen, suomenkieliseen musiikkiin.

– Olen ylpeä, että astuin tuntemattomaan enkä miettinyt, mitä muut ajattelevat. Olen päässyt toteuttamaan itseäni ihan eri mittakaavassa kuin ilman ohjelmaa. Ilman suosiota esikoissoololevyäni olisi myyty varmaan 500 kappaletta, eikä levy-yhtiö olisi antanut mahdollisuutta tehdä enää toista, hän virnistää.

Jonne laskee heittäneensä viime vuonna yli sata keikkaa.

– Olen huomannut kentällä ohjelman merkityksen. Ihmiset tulevat keikan jälkeen kertomaan, kuinka paljon se on tuonut aurinkoa kotisohvalle.

Miehen uusi Risteyksessä-kiertue starttaa tammikuussa.

– Voin romahduksen jälkeen taas hyvin. Pöytä on nyt puhdas, ja olen hyvässä balanssissa. Myös yksityiselämässä menee hyvin. Haluan pitää rakkausasiat ominani, mutta sanotaan näin, että olen purje, joka nauttii positiivisista myötätuulista, hän maalailee.

Lue myös:

Jonne Aaron alamäestään Avussa: "Nukuin pankkikortti ja passi tyynyn alla"

Vain elämää -artisti hotellisekoilustaan: "Olen sairaalla tavalla ylpeä törttöilyistä"

Vain elämää -artistille iski morkkis kuvausten jälkeen

Jonne Aaron: "Bailaamiseni on ehkä riistäytynyt käsistä"

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla