Kuva Andreas Janett
Kuva Andreas Janett

Tv-kuuluttaja Maria Jungner jätti viime marraskuussa puolisonsa Mikael Jungnerin kanssa eropaperit jo toistamiseen. – En osaa sanoa mitä avioliitollemme tapahtuu. Tällä kertaa kyseessä on todellinen harkinta-aika.

Pääsiäinen on aina ollut ortodoksiuskoiselle tv-kuuluttaja Maria Jungnerille, 39, tärkeä juhla, mutta nyt Marialla ei ole mitään käsitystä kuinka hän tulee sen viettämään ja kenen kanssa. Avioliitto kansanedustaja Mikael Jungnerin kanssa on katkolla jo toistamiseen.

Ensimmäisen kerran pariskunta jätti eropaperit reilu vuosi sitten, mutta haki ne saman tien pois. Silloin Maria kommentoi episodia lapselliseksi ja perusteli tunteiden ylikuohuntaa heidän molempien railakkaalla temperamentilla. Sen jälkeen Mikaelin sairastuminen, sydänkohtaus, toi suhteeseen uuden kriisin, joka muutti arkea ja heidän välistä suhdettaan.

– Olen edelleenkin sitä mieltä, että kun jätimme ensimmäisen kerran eropaperit, se oli tyhmää ja ajattelematonta. Tällä kertaa kyseessä on todellinen harkinta-aika. En osaa sanoa, mitä avioliitollemme tapahtuu, miten yhteiselle elämällemme käy ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Päivittäistä yhteydenpitoa

Harkinta-aikana Maria on asunut perheen entisessä kodissa Espoossa ja Mikael Helsingin keskustassa. Yhteydenpito pariskunnan välillä ei ole kuitenkaan katkennut.

– Meillä harkinta-aika on toistaiseksi tarkoittanut sitä, että vietämme melkein päivittäin aikaa keskenämme. Monesti se liittyy lapsiin.Yhteiset eläinmuseokäynnit ja Tallinnan-matkat ovat tuntuneet tärkeiltä tyttöjen vuoksi. Olemmehan olleet perhe seitsemän vuoden ajan, Maria sanoo viitaten Mikaelin tyttäreen Karoliinaan sekä omiin tyttäriinsä Joannaan ja Rebeccaan.

Maria ja Mikael tapaavat toisiaan myös kahden.

– Tapaamme säännöllisesti ja jaamme elämämme tapahtumat. Eivät yhteinen historiamme tai meitä yhdistävät elämänarvot ole mihinkään häipyneet. Kun Mikael parhaillaan kirjoittaa kirjaa, hän haluaa, että kommentoin tekstiä.

– Tällä hetkellä minulla ei ole parisuhdetta, mutta Mikael on minulle ehdottoman suuri rakkaus, enkä antaisi siitä rakkaudesta mitään pois. Hääpäivä on yhä elämäni onnellisin päivä.

Marian mielestä on utopiaa, että rakastuneet samalla tavalla ja samaan tahtiin kasvaisivat yhdessä.

– Tottakai tarvitaan sitkeyttä ja tahtoa, että liitto kestää, mutta ei elämäänsä kannata huonossa liitossa kärsiä ja kärvistellä.

Uupumus sai hakeutumaan terapiaan

Maria sanoo elämäntilanteestaan huolimatta olevansa tällä hetkellä onnellisempi kuin vuosiin.

– Elämäni oli pitkään konemaista ja ilotonta, mutta ihminen pystyy huijaamaan itseään. Pahan oloni taustalla on monia käsittelemättömiä asioita aina lapsuudesta avioliittovuosiin.

Maria alkoi reagoida sairastelemalla ja kärsi unettomuuskierteestä. Hän oli pitkään väsynyt ja lopulta täydellisen uupunut. Vasta tajutessaan tyttäriensä olevan hänestä huolissaan Maria ymmärsi tilansa ja haki apua.

– Hakeuduin terapiaan, mitä en varmasti olisi pystynyt tekemään ilman Mikaelilta oppimaani asennetta. Hän on aina ollut rohkea.

Marian tärkein tavoite on ollut oppia tuntemaan muista ihmisistä riippumatonta onnellisuutta. Suurin oivallus, jonka Maria terapiassa on ymmärtänyt on, ettet voi olla hyvä muille, jos et ole hyvä itsellesi.

– Voisin tietysti ajatella, että tämä elämä on jo mokattu, kun toinenkin avioliittoni on päättymässä eroon. Mutta en ajattele niin. Ajattelen pikemminkin, että olen kaikesta huolimatta onnekas ja minulla on ollut tähän asti hyvä elämä.


Lue Marian Hyvän olon eväistä Me Naisten numerosta 13–14/2013.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla