Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen
Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen

Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontion parisuhde päättyi, hän menetti kaiken: kodin, työn ja hevoset. Puoli vuotta myöhemmin Juuli tekee paluuta kilpakentille. – Nyt ajattelen tauosta, että se oli sittenkin hyvää aikaa.

Siihen eroon ei päättynyt vain rakkaussuhde. Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontio ja sveitsiläinen Martin Fuchs syksyllä erosivat, Anna-Julialta meni koti, ratsastamansa hevoset sekä työ Fuchsien kilpatallilla.

Hän pakkasi tavaransa, otti koiransa ja palasi äitinsä luo Ylöjärvelle, mistä oli lähtenyt maailmalle vuonna 2011.

Hevosurheilupiirit jäivät haavi auki, kun Suomen menestynein kilparatsastaja ilmoitti keskeyttävänsä uransa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitten keskityin vain itseeni, 26-vuotias Juuli kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Alussa en miettinyt ratsastusta ollenkaan tai sitä, miten urani kävisi. En tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia, en edes seuraavalle päivälle. Menin täysin fiiliksen mukaan.

Lomalle vaarin kanssa

Vaikka ero ja sitä seurannut elämänmuutos tulivat Juulille yllätyksenä, hän jaksaa jo nähdä kokemuksessaan hyvääkin. Se katkaisi tahdin, jossa Juuli oli elänyt kisasta ja haasteesta toiseen.

– En ollut koskaan käyttänyt aikaa tutkiakseni itseäni ja kuulostellakseni, mitä oikeasti haluan. Ajatukset pyörivät aina urheilussa ja tein kaikki valintani sen mukaan, Juuli sanoo.

”Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta.”

– Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta. Mitä halusin tehdä, millaisia mielipiteitä minulla on, miten suhtaudun asioihin. Se oli tosi opettavaista aikaa.

Uratauollaan Juuli tapasi perhettään ja näki ystäviään, joita ei ollut tavannut nenätysten vuosiin.

– Ja pääsin vihdoin lomalle isoisäni kanssa. Hän viettää paljon aikaa Kanarialla ja on monesti pyytänyt minua mukaansa, mutta enhän minä ole koskaan ehtinyt. Nyt ehdin, ja se oli ihanaa!

Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Mitä seuraavaksi?

Huippu-urheilijana Juuli on tottunut aktiiviseen elämään, ja tauollaankin hän piti koko ajan pientä tekemistä yllä. Hänellä on Suomessa kolme valmennettavaa, joiden kanssa hän treenasi kahdesti viikossa.

– Minulta kyseltiin, alkaisinko opiskella tai suunnittelinko kokonaan uutta ammattia. Mietin sitä paljon, mutta en aidosti keksinyt yhtään työtä, johon lähtisin aamuisin samalla palolla ja intohimolla.

Tarjouksia kyllä riitti. Esimerkiksi saksalaisesta J.S. Sportpherde -tallista otettiin yhteyttä heti, kun Juuli syksyllä oli kertonut erouutisestaan julkisuuteen.

– Silloin en vielä tiennyt, haluanko ylipäätään jatkaa ratsastamista. Tunne kuitenkin palasi pikkuhiljaa. Aloin kaivata itseni haastamista. Pieni tunne kasvoi pian voimakkaaksi haluksi, Juuli kuvailee.

– Läheiset olivat kyllä kannustaneet koko ajan ja sanoneet, että ratsastus on se, minne kuulun. Mutta oli hyvä pohdiskella ja oivaltaa se uudelleen itse.

Sinut tapahtuneen kanssa

Ensi viikolla Juuli pakkaa tavaransa taas ja muuttaa Saksaan. Sopimus on kirjoitettu samaisen Sportpherden kanssa. Myynti- ja kilpatallissa asuu 25 hevosta, joista seitsemää Juuli alkaa treenata ja kilpailuttaa.

– En vielä tiedä paljonkaan tallin hevosista, olen käynyt siellä vain päivän vierailulla. Keskiviikkona muutan, ja torstaina alkavat työt. Lähden hyvällä fiiliksellä ja sopivalla jännityksellä, Juuli sanoo.

– Toivon, että pääsen taas tekemään omaa juttuani ja kehittämään itseäni ratsastajana.

Kilpakentälle hän palaa Italiassa maaliskuun puolivälissä. Vanhojen tuttujen kohtaaminen ei jännitä. Juuli asioi Martinin kanssa jo lokakuussa kannustaessaan suomalaisvalmennettavaansa Helsinki International Horse Show'ssa.

– Minä olen käynyt tapahtuneen perusteellisesti läpi mielessäni ja olen sinut asian kanssa. En käytä energiaani katkeruuteen tai vanhojen kaiveluun.

Juuli ottaa Saksaan mukaan yorkshirenterrierinsä Willow'n sekä tärkeimmät kodin tavarat.

– En tarvitse hirveästi kamaa ympärilleni, mutta rakkaimmat astiat kulkevat mukanani. Kun nostan pöytään tutut Iittalat, tunnen olevani kotonani missä vain.

Anna-Julia Kontio

  • Vuonna 1991 syntynyt GP-tason kilparatsastaja. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  • Juulin tärkeimpiä saavutuksia on parikilpailuvoitto 5 tähden kisassa Pariisissa 2016. Kaksi GP-voittoa 3 tähden kilpailuista. Kuluneesta kaudesta piti tulla uran paras.
  • Sisko Eva-Maria Kontio työskenteli Juulin mukana Sveitsissä hevostenhoitajana, mutta jää nyt Suomeen.
  • Juulin uraa voi seurata Facebookissa, Instagramissa sekä Snapchatissa.
Vierailija

"kun Suomen menestynein kilparatsastaja"

Muuttaisin muotoon että menestynein ESTEkilparatsastaja, eiköhän Kyra Kyrklund ole kuitenkin menestynein ratsastaja :)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
oam rahat kukkarossa.. kirjoitti:
Koskaan ei kannata jättää mitään miehen varaan ei ikinä oma raha paras raha oma ammatti parasta saa käytää rahat mihin tykkään!

Mutta kaikki miehet, jotka harrastavat laumaurheilua, jättävät iloisesti ja hyvillä mielin harrastuksensa tai työnsä ei pelkästään puolisonsa vaan ihan kaikkien muidenkin suomalaisten maksettaviksi.

Kentät, hallit ja kaukalothan maksetaan verorahoilla ja sen lisäksi kunnat ja kuntien omistamat yritykset tukevat joukkueita.

Maksullisia miehiä, siis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla