Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen
Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen

Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontion parisuhde päättyi, hän menetti kaiken: kodin, työn ja hevoset. Puoli vuotta myöhemmin Juuli tekee paluuta kilpakentille. – Nyt ajattelen tauosta, että se oli sittenkin hyvää aikaa.

Siihen eroon ei päättynyt vain rakkaussuhde. Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontio ja sveitsiläinen Martin Fuchs syksyllä erosivat, Anna-Julialta meni koti, ratsastamansa hevoset sekä työ Fuchsien kilpatallilla.

Hän pakkasi tavaransa, otti koiransa ja palasi äitinsä luo Ylöjärvelle, mistä oli lähtenyt maailmalle vuonna 2011.

Hevosurheilupiirit jäivät haavi auki, kun Suomen menestynein kilparatsastaja ilmoitti keskeyttävänsä uransa.

– Sitten keskityin vain itseeni, 26-vuotias Juuli kertoo.

– Alussa en miettinyt ratsastusta ollenkaan tai sitä, miten urani kävisi. En tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia, en edes seuraavalle päivälle. Menin täysin fiiliksen mukaan.

Lomalle vaarin kanssa

Vaikka ero ja sitä seurannut elämänmuutos tulivat Juulille yllätyksenä, hän jaksaa jo nähdä kokemuksessaan hyvääkin. Se katkaisi tahdin, jossa Juuli oli elänyt kisasta ja haasteesta toiseen.

– En ollut koskaan käyttänyt aikaa tutkiakseni itseäni ja kuulostellakseni, mitä oikeasti haluan. Ajatukset pyörivät aina urheilussa ja tein kaikki valintani sen mukaan, Juuli sanoo.

”Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta.”

– Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta. Mitä halusin tehdä, millaisia mielipiteitä minulla on, miten suhtaudun asioihin. Se oli tosi opettavaista aikaa.

Uratauollaan Juuli tapasi perhettään ja näki ystäviään, joita ei ollut tavannut nenätysten vuosiin.

– Ja pääsin vihdoin lomalle isoisäni kanssa. Hän viettää paljon aikaa Kanarialla ja on monesti pyytänyt minua mukaansa, mutta enhän minä ole koskaan ehtinyt. Nyt ehdin, ja se oli ihanaa!

Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Mitä seuraavaksi?

Huippu-urheilijana Juuli on tottunut aktiiviseen elämään, ja tauollaankin hän piti koko ajan pientä tekemistä yllä. Hänellä on Suomessa kolme valmennettavaa, joiden kanssa hän treenasi kahdesti viikossa.

– Minulta kyseltiin, alkaisinko opiskella tai suunnittelinko kokonaan uutta ammattia. Mietin sitä paljon, mutta en aidosti keksinyt yhtään työtä, johon lähtisin aamuisin samalla palolla ja intohimolla.

Tarjouksia kyllä riitti. Esimerkiksi saksalaisesta J.S. Sportpherde -tallista otettiin yhteyttä heti, kun Juuli syksyllä oli kertonut erouutisestaan julkisuuteen.

– Silloin en vielä tiennyt, haluanko ylipäätään jatkaa ratsastamista. Tunne kuitenkin palasi pikkuhiljaa. Aloin kaivata itseni haastamista. Pieni tunne kasvoi pian voimakkaaksi haluksi, Juuli kuvailee.

– Läheiset olivat kyllä kannustaneet koko ajan ja sanoneet, että ratsastus on se, minne kuulun. Mutta oli hyvä pohdiskella ja oivaltaa se uudelleen itse.

Sinut tapahtuneen kanssa

Ensi viikolla Juuli pakkaa tavaransa taas ja muuttaa Saksaan. Sopimus on kirjoitettu samaisen Sportpherden kanssa. Myynti- ja kilpatallissa asuu 25 hevosta, joista seitsemää Juuli alkaa treenata ja kilpailuttaa.

– En vielä tiedä paljonkaan tallin hevosista, olen käynyt siellä vain päivän vierailulla. Keskiviikkona muutan, ja torstaina alkavat työt. Lähden hyvällä fiiliksellä ja sopivalla jännityksellä, Juuli sanoo.

– Toivon, että pääsen taas tekemään omaa juttuani ja kehittämään itseäni ratsastajana.

Kilpakentälle hän palaa Italiassa maaliskuun puolivälissä. Vanhojen tuttujen kohtaaminen ei jännitä. Juuli asioi Martinin kanssa jo lokakuussa kannustaessaan suomalaisvalmennettavaansa Helsinki International Horse Show'ssa.

– Minä olen käynyt tapahtuneen perusteellisesti läpi mielessäni ja olen sinut asian kanssa. En käytä energiaani katkeruuteen tai vanhojen kaiveluun.

Juuli ottaa Saksaan mukaan yorkshirenterrierinsä Willow'n sekä tärkeimmät kodin tavarat.

– En tarvitse hirveästi kamaa ympärilleni, mutta rakkaimmat astiat kulkevat mukanani. Kun nostan pöytään tutut Iittalat, tunnen olevani kotonani missä vain.

Anna-Julia Kontio

  • Vuonna 1991 syntynyt GP-tason kilparatsastaja. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  • Juulin tärkeimpiä saavutuksia on parikilpailuvoitto 5 tähden kisassa Pariisissa 2016. Kaksi GP-voittoa 3 tähden kilpailuista. Kuluneesta kaudesta piti tulla uran paras.
  • Sisko Eva-Maria Kontio työskenteli Juulin mukana Sveitsissä hevostenhoitajana, mutta jää nyt Suomeen.
  • Juulin uraa voi seurata Facebookissa, Instagramissa sekä Snapchatissa.
Vierailija

Ero vei huippuratsastaja Anna-Julia Kontiolta työn ja kodin – nyt hän palaa kisoihin: ”Todella nollasin tilanteen”

Vierailija kirjoitti: oam rahat kukkarossa.. kirjoitti: Koskaan ei kannata jättää mitään miehen varaan ei ikinä oma raha paras raha oma ammatti parasta saa käytää rahat mihin tykkään! Mutta kaikki miehet, jotka harrastavat laumaurheilua, jättävät iloisesti ja hyvillä mielin harrastuksensa tai työnsä ei pelkästään puolisonsa vaan ihan kaikkien muidenkin suomalaisten maksettaviksi. Kentät, hallit ja kaukalothan maksetaan verorahoilla ja sen lisäksi kunnat ja kuntien omistamat yritykset tukevat...
Lue kommentti

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.