Olga Temonen olisi suonut, että Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho olisivat saaneet lapsen pysyvästi perheeseensä. Kuva: Jouni Harala
Olga Temonen olisi suonut, että Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho olisivat saaneet lapsen pysyvästi perheeseensä. Kuva: Jouni Harala

Sijaisäitinä vuosia toiminut Olga Temonen ilahtui Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon sijaisvanhemmuudesta. Olga tuntee sijaisvanhemman ilot mutta myös pelot.

Näyttelijä Olga Temonen oli pakahtua onnesta, kun hän sai kuulla Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon sijaisvanhemmuudesta. Olgalla ja hänen puolisollaan Tuukka Temosella oli sijaislapsi Kirppu tähän syksyyn asti.

– Antin ja Sadun uutinen oli, totta kai, liikuttava uutinen. Kun tietää, millainen heidän taustansa on, ei voi olla kuin valtavan onnellinen heidän puolestaan. Todella upea juttu. He ovat valmistautuneet hyvin, joten uskon, että kaikki sujuu poikavauvan kanssa hyvin.

Olga sanoo kuitenkin ihmettelevänsä, miksi pariskunta ei olisi samalla tavalla voinut olla kelpo myös adoptiovanhemmiksi. Antti ja Satu toivoivat pitkään lasta Etelä-Afrikasta, mutta adoptiohanke kariutui Antin vaalirahasotkujen vuoksi vuonna 2012.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tästä tulee sellainen olo, että sijaislapsi olisi jotenkin vähempiarvoinen, Olga miettii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olga pohti sijaisäitiyttään syksyllä 2012 sitten Me Naisten haastattelussa. Tuolloin hänen tunteensa olivat ristiriitaiset. Hän pyrki alusta asti kohtelemaan Kirppua kuin omaa tytärtään, mutta äitiydestä uhkasi tulla suorittamista.

– Olen ollut huono sijaisäiti. Myönnän nyt, että on vaikea rakastaa vierasta lasta. Vaikka kuinka yritän olla tasapuolinen äiti, tiedän, että jossain vaiheessa Kirppu kokee saavansa vähemmän, Olga sanoi tuolloin.

– Poden syyllisyyttä myös siitä, etten ole pystynyt tukemaan biologisia vanhempia, vaan olen yrittänyt elää kuin Kirppu olisi minun lapseni. Joka kerta, kun pidän häntä sylissäni, tunnen biologisen äidin tuskan.

Kirppu tuli Temosille kymmenkuisena pakkohuostaanotettuna.

Pysyvämpi koti avoimella adoptiolla

Olga Temosella on enemmänkin sanottavaa suomalaisesta adoptiojärjestelmästä. Hän toivoisi, että Suomeen tulisi voimaan ns. avoin adoptio, jossa sijaisperheestä tulisi lapselle pysyvä perhe, mutta hän voisi pitää säännöllisesti yhteyttä biologisiin vanhempiinsa.

– Tämä poistaisi epävarmuuden siitä, että lapsi vietäisiin joskus pois. Menettämisenpelko on kuitenkin suuri. Tällaisen adoption olisi toivonut myös Antille ja Sadulle.

Kahden vuoden takaisessa haastattelussaan Olga pohti myös Temosten sijaislapsen Kirpun äidinkaipuuta.

– Kumpi on parempi juttu: se, että lapsi saa määrätietoisen kasvatuksen ja ehjän kodin vai se, että vanhemmuus on hövelimpää, mutta rakkaus aitoa? Minä en tiedä tähän vastausta, Olga mietti tuolloin.

Kirppu muutti tänä syksynä Temosten perheestä pois ja käy heillä vain viikonloppuisin.

Lue myös:

Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen poikavauvan sijaisvanhemmiksi: "Voiko tämä olla tottakaan?"

Satu Taiveaho: "Meille on tarjottu jopa sijaissynnytystä"

Sijaisäitiyden koettelema Olga Temonen: "Tunnen biologisen äidin tuskan"

X

Sisältö jatkuu mainoksen alla