Olga Temonen olisi suonut, että Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho olisivat saaneet lapsen pysyvästi perheeseensä. Kuva: Jouni Harala
Olga Temonen olisi suonut, että Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho olisivat saaneet lapsen pysyvästi perheeseensä. Kuva: Jouni Harala

Sijaisäitinä vuosia toiminut Olga Temonen ilahtui Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon sijaisvanhemmuudesta. Olga tuntee sijaisvanhemman ilot mutta myös pelot.

Näyttelijä Olga Temonen oli pakahtua onnesta, kun hän sai kuulla Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon sijaisvanhemmuudesta. Olgalla ja hänen puolisollaan Tuukka Temosella oli sijaislapsi Kirppu tähän syksyyn asti.

– Antin ja Sadun uutinen oli, totta kai, liikuttava uutinen. Kun tietää, millainen heidän taustansa on, ei voi olla kuin valtavan onnellinen heidän puolestaan. Todella upea juttu. He ovat valmistautuneet hyvin, joten uskon, että kaikki sujuu poikavauvan kanssa hyvin.

Olga sanoo kuitenkin ihmettelevänsä, miksi pariskunta ei olisi samalla tavalla voinut olla kelpo myös adoptiovanhemmiksi. Antti ja Satu toivoivat pitkään lasta Etelä-Afrikasta, mutta adoptiohanke kariutui Antin vaalirahasotkujen vuoksi vuonna 2012.

– Tästä tulee sellainen olo, että sijaislapsi olisi jotenkin vähempiarvoinen, Olga miettii.

Olga pohti sijaisäitiyttään syksyllä 2012 sitten Me Naisten haastattelussa. Tuolloin hänen tunteensa olivat ristiriitaiset. Hän pyrki alusta asti kohtelemaan Kirppua kuin omaa tytärtään, mutta äitiydestä uhkasi tulla suorittamista.

– Olen ollut huono sijaisäiti. Myönnän nyt, että on vaikea rakastaa vierasta lasta. Vaikka kuinka yritän olla tasapuolinen äiti, tiedän, että jossain vaiheessa Kirppu kokee saavansa vähemmän, Olga sanoi tuolloin.

– Poden syyllisyyttä myös siitä, etten ole pystynyt tukemaan biologisia vanhempia, vaan olen yrittänyt elää kuin Kirppu olisi minun lapseni. Joka kerta, kun pidän häntä sylissäni, tunnen biologisen äidin tuskan.

Kirppu tuli Temosille kymmenkuisena pakkohuostaanotettuna.

Pysyvämpi koti avoimella adoptiolla

Olga Temosella on enemmänkin sanottavaa suomalaisesta adoptiojärjestelmästä. Hän toivoisi, että Suomeen tulisi voimaan ns. avoin adoptio, jossa sijaisperheestä tulisi lapselle pysyvä perhe, mutta hän voisi pitää säännöllisesti yhteyttä biologisiin vanhempiinsa.

– Tämä poistaisi epävarmuuden siitä, että lapsi vietäisiin joskus pois. Menettämisenpelko on kuitenkin suuri. Tällaisen adoption olisi toivonut myös Antille ja Sadulle.

Kahden vuoden takaisessa haastattelussaan Olga pohti myös Temosten sijaislapsen Kirpun äidinkaipuuta.

– Kumpi on parempi juttu: se, että lapsi saa määrätietoisen kasvatuksen ja ehjän kodin vai se, että vanhemmuus on hövelimpää, mutta rakkaus aitoa? Minä en tiedä tähän vastausta, Olga mietti tuolloin.

Kirppu muutti tänä syksynä Temosten perheestä pois ja käy heillä vain viikonloppuisin.

Lue myös:

Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen poikavauvan sijaisvanhemmiksi: "Voiko tämä olla tottakaan?"

Satu Taiveaho: "Meille on tarjottu jopa sijaissynnytystä"

Sijaisäitiyden koettelema Olga Temonen: "Tunnen biologisen äidin tuskan"

X

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio