Antin ja Sarin esikoinen syntyi maaliskuussa. Kuva: Liisa Valonen
Antin ja Sarin esikoinen syntyi maaliskuussa. Kuva: Liisa Valonen

Reilu vuosi sitten Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa avioituneiden Sarin ja Antin vauva-arki ei ole ollut pelkkää auvoa. Päivääkään he eivät silti vaihtaisi. – Vaikka kaikki on tapahtunut nopeasti, se ei ole mistään pois, Sari sanoo.

Viime kesänä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa rakastuneiden ja avioituneiden Sarin ja Antin esikoinen syntyi maaliskuussa. Sittemmin elämä on ollut yhtä pyöritystä – valvottuja öitä, itkettyjä päiviä, kiitollisuutta.

–Puhumme aina meidän rakkauspakkauksesta. Se kiteyttää hyvin sen, että olemmekin nyt perhe, Sari sanoo.

Vaikka ohjelman kuvauksista on vasta reilu vuosi, nopeat käänteet tuntuvat hätkähdyttävän enemmän muita kuin paria itseään.

– Olin tosi valmis äidiksi. Vaikka kaikki on tapahtunut nopeasti, se ei ole mistään pois. En haluaisi mitään eri tavalla, Sari sanoo.

– Lapsen saamiseen kiteytyy paljon molempien unelmia ja odotuksia. Siksi tuntuu jopa loogiselta, että elämä alkaa lähes heti kolmistaan, Antti lisää.

Vaikka pariskunta tunsi olleensa valmis vanhemmiksi, synnytys ja ensimmäiset kuukaudet eivät menneet ihan niin kuin he olivat ajatelleet.

– Meillä oli todella haastavaa. Poika itki kaiken valveillaoloaikansa. Öisin saatoin olla kaksi tuntia vessassa hana päällä tuudittamassa häntä uneen, Sari kertoo.

– Tein kaikkeni sen eteen, että pojalla olisi edes hetken hyvä olla.

Vaikka kuu taivaalta

Kun parin varmuutta katselee, tulee melkein epäuskoinen olo. Eikö rankka alku saanut kaipaamaan itsenäisyyttä ja omaa vapautta?

Ei, sanoo Sari. Omia hetkiä on edelleen vähän mutta riittävästi. Niinä sinkkuaika palaa selvemmin mieleen.

– Kun vertaan omaa sinkkuaikaani ja tätä hetkeä, olen vain, että kiitos. Olemme saaneet ihan yltiöpaljon, Sari sanoo.

Sarista ja Antista tuntuu, että juuri näin tämän kuuluu olla.

– Kun poika oli vielä Sarin vatsassa, molemmista tuntui, että meitä oli jo kolme, Antti sanoo.

Millaista parin arki on pojan syntymän jälkeen ollut? Entä miten Antti yllätti Sarin ristiäisissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 28/2016 tai MN+-palvelusta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.