Miia Ezen kertoo blogissaan, että on käynyt ”kovan koulun”.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Miia Ezen, 33, kirjoitti sunnuntaina blogissaan, että äitienpäivät ovat olleet hänelle vaikeita jo parikymmentä vuotta.

– Äitienpäivä on meidän perheessä aina kovin hiljainen. Osittain äitienpäivä on kivulias ja osittain täynnä hyviä muistoja. Siskoni käy joinain vuosina mummon ja äidin haudalla. Oma päiväni sujuu muuten kovin arkisissa merkeissä. Usein olen töissä, niin kollegani pääsevät viettämään äitienpäivää, Miia kirjoitti sunnuntaina.

Miia kertoi jo tv-ohjelmassa menettäneensä äitinsä ala-asteikäisenä. Nyt Miaa kirjoittaa blogissaan, että on käynyt ”kovan koulun”. Miaan kokemusten mukaan suru ei poistu koskaan, mutta se muuttaa muotoaan.

– Siitä talvisesta torstaista on jo 20 vuotta. Silloin 12-vuotiaana en tiennyt, kuinka vakavasti asiat olivat. Sinä iltana kun siskoni lähti sairaalaan, suuntasi tämä reipas koululainen kirjastoon. Hieman ihmettelin, miksi kummini olivat hälytetty paikalle.

– Äiti oli piirtänyt historiankirjani takakanteen kuvan aivoistaan ja kuinka ne olivat täynnä syöpää. Kirjastossa lueskellessani mietin, että kyllähän ne saavat sen pois niin kuin aikaisemminkin. Se kasvainhan leikattiin melkein kokonaan pois. Kun tulin kotiin kirjastosta, kaikki olivat kotona ja vastassa oli kauhea viesti. Pikkuveljeni oli niin nuori, ettei edes ymmärtänyt asiaa. Äiti oli ”mennyt lentokoneella taivaaseen” – sanoimme.

Miaa kuvailee äitiään sydämelliseksi ihmiseksi ja kertoo uskovansa, että kaikella on loppujen lopuksi jokin tarkoitus.

– Eihän tätä muuten pysty ymmärtämään, miksi hyvä ihminen lähtee nuorena.

Miia haluaa postauksellaan myös muistuttaa niitä, joilla äiti on vielä elossa.

– Haluan myös muistuttaa niitä, jotka eivät ole väleissä äitinsä kanssa. Nyt on aika ottaa se askel ja tehdä asialle jotain. Koskaan ei tiedä milloin elämä päättyy ja silloin se on liian myöhäistä.

Miia kertoo blogissaan myös, että äidin menettäminen ei ole hänen lapsuudenperheensä ainut koettelemus. Siitä hän lupaa kertoa myöhemmin lisää.

Miksi tämän päivän blogipostauksen kirjoittamisessa tarvittiin tätä? #äiti

A photo posted by Miia Ezen (@miiaezen) on

Lue myös:

Ensitreffit alttarilla -Miia: ”En ole ennen kokenut näin lempeää ja tervettä parisuhdetta”

Tätä mieltä: Tämän kuolema opettaa

Laulaja Nelli Matula vihaa kiristäviä housuja ja löytää suosikkinsa nopeammin astiahyllystä kuin vaatekaapista.

Tähdet tähdet -ohjelmassa hänet näki puoli miljoonaa suomalaista viikoittain. Ääni on tuttu Robinin Hula hula -hitistä, Kesäkumi-kampanjasta sekä fiittaamasta Cheekin ja Elastisen yhteisessä Profeetat-projektissa. Nelli Matulan omaa Lemmikki-musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli 3,4 miljoonaa kertaa, ja nyt hänen nimensä nostettiin Vuoden tulokas -ehdokkaaksi Emma-gaalassa.
Silti laulaja kainosti jännittää torstaina julkaistun uuden kappaleensa, Tää ei oo ohi, vastaanottoa.

– Mä olen niin nobody vielä, kyllä tässä ramppikuumetta pukkaa!

Pöksytön kotihiiri

21-vuotias Nelli on hip hopiin ja R&B-musiikkiin keskittyneen Rähinä Recordsin ainoa naisartisti. Asema äijäporukassa ei silti hätkäytä.

– Vaikka olen vasta aloittelija, minulla on vahva oma visio siitä, mitä olen tekemässä. Seison kaiken tekemisteni takana musiikin kirjoittamisesta videoiden suunnitteluun.

Sama pätee Nellin tyyliinkin: pintaa paljastava look on oma valinta. Beyoncén kaltaisten jenkkidiivaesikuviensa tapaan Nelli poseeraa usein pelkässä bodyssa tai superlyhyissä shortseissa ja hameissa. 

– En todellakaan pukeudu hot pantseihin siksi, että levy-yhtiön sedät olisivat käskeneet niin. Käytän sellaisia vaatteita, jotka koen voimauttaviksi ja joista saan hyvää fiilistä, Nelli sanoo.

– Urbaanimusassa tällainen pukeutuminen on osa kulttuuria ja luontainen osa genreä. Tanssijana olen tottunut ajattelemaan kroppaani työvälineenä. Ei sen esitteleminen ole minusta kohahduttavaa tai erityisesti ilmennä seksikkyyttä tai uhmakkuutta.

Ja vielä: eipä unohdeta housuttomuuden mukavuutta!

– Olen kotihiiri ja parhaiten rentoudun kotona, löhöämällä lattialla meritähtiasennossa, päälläni iso huppari ja pantsit. Housut tuntuvat vain kiristäviltä – housut pois ja boikottiin! Nelli tuulettaa.

Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records
Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records

Muotia enemmän Nelli on kiinnostuneempi sisustuksesta ja sekoaa ennemmin astiahyllyllä kuin vaatekaupassa.

– Ymmärrän, että look on iso osa brändiäni, mutta en suhtaudu vaatteisiin superintohimoisesti. Mieluummin pukeutuisin lautasiin, niistä suosikin valinta sujuu paljon helpommin kuin vaatekaapilla.

Skarppi taiteilija

Musiikkiuran rinnalla Nelli opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia -ammattikorkeassa. Liiketaloutta siksi, että olisi artisti-yrittäjänä kartalla myös uransa numeropuolesta.

– En haluaisi olla se taiteilija, jolle pitää tulkata kaikki bisnespuolen asiat. Olen suorittajaluonne, mutta opiskelu ei ole ollut ihan helppoa lievän kirjoitus- ja lukihäiriöni vuoksi.

Kallion ilmaistaidelukiosta kirjoittaneen ylioppilaan kouluvuosiin kuuluu myös vaihto-oppilasvuosi Sveitsin ranskankielisessä osassa.

”Stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani.”

– Vanhempani olivat käyneet vaihtareina ja kannustivat lähtemään. Vuosi oli supermagea mutta myös superrankka. Halusin hoitaa kaiken tip top, ja jossain vaiheessa stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani. Tukkaa lähti ihan nyrkeittäin, Nelli kertoo.

– Suosittelen vaihtarivuotta silti, se oli ainutlaatuinen kokemus itsenäistymisestä ja aikuistumisesta.

Matulan harvinainen sukunimi on puolalaisen lasinpuhaltaja-esi-isän peruja. Joskus Nelli heittää vitsiä sukunimikaimastaan Josef Matulasta, joka oli saksalaisen Kahden keikka -tv-dekkarin särmikäs etsivä. Sarjaa tehtiin 30 vuotta.

– Harmi vain, ettei moni ikäisistäni kavereista ole nähnyt koko sarjaa. Kun yritän heittää siitä läppää, seuraakin vain vaivautunutta hiljaisuutta, Nelli paljastaa nauraen.

Nelli Matula

  • 18.12.1995 syntynyt espoolainen laulaja.
  • Julkaisi Tää ei oo ohi -sinkun 14.12. (Rähinä Records).
  • Ollut mukana Tähdet tähdet -kisassa, Robinin Hula hula -biisillä sekä Kesäkumi-kampanjassa 2017.
  • Soittaa poikkihuilua.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?