Saara Aalto on tullut toiseksi suurimmassa osassa kilpailuista, joihin hän on osallistunut. Kuva: All Over Press
Saara Aalto on tullut toiseksi suurimmassa osassa kilpailuista, joihin hän on osallistunut. Kuva: All Over Press

Ja se olisi muuten mahtava saavutus se.

Saara Aalto, 29, pääsi sunnuntai-iltana jälleen kerran jatkoon Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän on edennyt nyt jo kilpailun kärkiviisikkoon, mikä on huikea suoritus suomalaislaulajalta.

Takana on jo seitsemän viikkoa suoria tv-lähetyksiä, vaikka ensimmäisissä live-esiintymisissä näytti siltä, että kovin montaa viikkoa Saaraa ei lavalla nähdä. Kahdella ensimmäisellä kerralla tuomarit pelastivat Saaran täpärästi jatkoon vähiten ääniä saaneiden kilpailijoiden sing off -osiosta. Tuomari Louis Walsh epäili jo ääneen, että jotain kylmäksijättävää upeasti laulavassa suomalaisessa on, koska yleisö ei ota häntä omakseen.

Vähitellen brittiyleisö on kuitenkin alkanut lämmetä suomalaiselle ja äänestänyt tämän suoraan jatkoon upeiden tulkintojen jälkeen. Saaran spektaakkelimaiset esitykset Oh So Quiet, Bad Romance ja No More Tears (Enough Is Enough) vakuuttivat niin tuomarit kuin yleisön. Viikolla viisi Saara joutui kuitenkin taas putoamistaisteluun epäonnisen japanilaisteemaisen esityksensä jälkeen.

Viime lauantain Titanic-klassikko My Heart Will Go On kirvoitti yleisöltä jälleen raikuvat aplodit. Myös brittilehti The Telegraph hehkutti Saaraa viikonloppuna jutussaan. Juttuun oli upotettu bloggaaja Mike Conleyn twiitti, jossa mies kuvaili: ”Saara Aalto on jäävuori ja hänen kilpailijansa Titanic. Hän on kirjaimellisesti upottanut heidät.”

Huumoriräppi on uponnut yleisöön, mutta vitsi tuskin naurattaa enää kovin monta viikkoa.

Jäljellä on enää viisi kilpailijaa. Pudotukset ovat edenneet tasaisesti, joten kaikkien tuomareiden paitsi Sharon Osbournen tiimissä on enää yksi artisti. Ei olisi siis ihme, jos seuraava lähtijä olisi Sharonin tiimistä.

Se voi olla joko Saara tai eilen pudotusuhan alle joutunut räppäri Honey G. Huumoriräppi on uponnut tuomareihin ja yleisöön tähän saakka, mutta on vaikea uskoa, että vitsi jaksaisi naurattaa enää kovin monta viikkoa.

Poikatrio 5 After Midnightilta on nähty (vähän liiankin) varmaa suorittamista viikosta toiseen. Bändiä on myös kritisoitu siitä, että sen jäsen Kieran Alleyne on jo menestynyt musiikkiurallaan soolona – mikä on ristiriidassa sen kanssa, että kisassa etsitään uusia kykyjä.

Kilpailun todennäköisin voittaja löytyy Nicole Scherzingerin tiimistä. 23-vuotiaalla Matt Terryllä on koko paketti kasassa, ja hän on vakuuttanut viikosta toiseen, viimeksi lauantaina versioimalla upeasti Sam Smithin Bond-tunnuskappaleen Writing’s on The Wall.

Honey G:n ohella Saara on kilpailijoista omaperäisimmästä päästä, mikä voi olla Saaralle pelkästään etu. Hän ei kuitenkaan ole pelkästään persoonallinen, vaan myös monipuolisin laulaja ja esiintyjä. Keijukaiskasvoinen herkkä tulkitsija Emily Middlemas on toki kilpailussa vahvoilla, mutta erottuuko hän tarpeeksi? Mikä on hänen juttunsa? Onko hän tarpeeksi kiinnostava? Tuomareilta Emily on saanut kritiikkiä olemattomista tanssitaidoistaan.

Ennustamme, että Matt Terry korjaa voiton ja kovin kilpailu kakkossijasta käydään Emilyn ja Saaran välillä – ja Saara saattaa hyvinkin voittaa sen. Sitä paitsi hänellä on pitkä historia toiseksi sijoittumisesta, joten kakkossija ei olisi mikään ihme tässäkään kilpailussa. Sehän tuntuisi ihan voitolta.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.