Me Naiset
|
TANJA HAKAMO
Akin ja Helin huutokaupasta syntyi suosikkisarja. Kuva: Kristian Isotalo
Akin ja Helin huutokaupasta syntyi suosikkisarja. Kuva: Kristian Isotalo

Suosituimman tv-ohjelman Venlalla palkittu sarja pelasti huutokauppapari Aki ja Heli Palsanmäen joutumasta yrittäjistä duunareiksi toiselle. – Ilman ohjelmaa meillä ei olisi ollut varaa kotipaikkaammekaan.

Viime vuoden Venla-gaalassa Suomen huutokauppakeisari Aki Palsanmäki palkittiin parhaana tv-esiintyjänä. Eilisiltana Akin ja vaimonsa Helin liidaama sarja nappasi parhaan tv-ohjelman pystin.

Onnea voitosta, Aki! Saiko jännitys hien pintaan?

Tällä kertaa iltaa sävytti tuplajännitys, kun ohjelmakin oli nostettu palkintoehdokkaaksi. Mutta kyllä me Helin kanssa silti rennolla otteella lähdettiin juhlaan. Ajattelen, että kansa tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miltä tuollainen suosio tuntuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä yleisön arvostus merkkaa tosi paljon ja ihan hiljaiseksi vetää tällaisen puheliaankin miehen. Kun viime vuonna voitin yleisö-Venlan, joku sanoi, että se on palkinnoista paras.

En ole käynyt teatterikouluja, vaan kaikki, mitä ruudussa näkyy, on spontaania ja elävätä elämätä. Pidänkin itseäni suorasanaisena kansanmiehenä.

Eikä suosio ole minua muuttanut: pidän edelleen kiinni siitä, että jos en ole ehtinyt vastata puhelimeen, soitan aina takaisin ja kysyn, mitä asiaa. Jos huutokauppakeikoilla ihmiset haluavat jutella tai pyytävät nimmaria, minulla on heille aikaa.

Olet pyörittänyt Palsanmäen huutokauppaa pian 10 vuotta. Miten tv-ohjelma on muuttanut menoa?
Yritys toimii nyt hyvin ja talous on kunnossa: ei me rikkaita olla, mutta pystyn taas maksamaan laskut ajallaan, niin kuin kuuluu. Huutokauppaan tulee tavaraa ja ihmisiä, ja minulla on riittänyt meklauskeikkoja ympäri Suomen. Viime vuonna tein 86 keikkaa. Tällaisessa lama-Suomessa se on hyvä asia, eikä meillä aina ole mennyt näin hyvin.

Ei meitä konkurssi uhannut, mutta parin ensimmäisen vuoden jälkeen yrittäminen oli kituuttamista. Kyllä lopettamispäätös oli todella lähellä. Tv-ohjelma oli onnenpotku: ilman sitä olisimme joutuneet lopettamaan firman ja menemään toiselle töihin. Silloin ei olisi ollut varaa tähän kotipaikkaankaan, omakotitalossa menoja on niin perkeleesti.

"Ei passaa enää julkisilla paikoilla kaivaa nenää antaumuksella."

Onko suosio näyttänyt teille kääntöpuoltaan?
Onhan se hassua, kun joka paikassa tunnistetaan. Ei passaa enää julkisilla paikoilla kaivaa nenää antaumuksella tai päätyy kuva juorupalstoille. Kyllä minua vähän tympi, kun lomaviikollamme Äkäslompololla joku räpsi kuvia illastamme karaokebaarissa ja lähetti lehteen.

Palataan vielä huutokauppaan! Mikä on ollut mieleenpainuvin kauppaamasi asia?

Olen minä myynyt lentokonetta, junan veturia ja talopaketteja. Kerran meklasin Suolahdella kirkkoherran ja Äänekoskella konstaapelin päiväksi huutajan käyttöön. Ja Aku Ankka -huutokaupan jälkeen pääsin Akkariin hahmoksi.

Yhdessä huutokaupassa sormieni läpi voi mennä neljäkin sataa esinettä. Seuraavana päivänä en muista enää yhdenkään hintaa.

Tuleeko syötyä kuormasta?
Heli meillä kerää kotimaista signeerattua lasia lilana, joten sitä jos tulee vastaan, saatamme huutaa itselle. Ja minä olen huutanut muutaman akustisen kitaran, öljyvärimaalauksia sekä Kupittaan Saven figuureja. Vuosiin ei ole tarvinnut ostaa työkaluja kaupasta: kun jotain tarvitsen, kyllä sellainen pian ilmestyy huutokauppaan.

Millaisia neuvoja antaisit ensikertalaisille huutokauppahuutajille?

Tule ajoissa näyttötunnille, jotta ehdit tutustua myytäviin tavaroihin. Käy kahtomassa kaikki, mikä kiinnostaa. Sitten vain penkkiin istumaan ja positiivinen mieli päälle. Huudoissa ei kannata kainostella: tavaran saa se, jolla on reipas ääni ja rahaa lompakossaan.

Aki Palsanmäki

46-vuotias huutokauppayrittäjä on vaimonsa Helin, 37, kanssa tullut tutuksi tv-ohjelmassa Suomen Huutokauppakeisari. Palsanmäkien huutokauppa sijaitsee Hirvaskankaalla.

Palkittiin viime vuonna parhaan tv-esiintyjän Venlalla. Nyt toistamiseen ehdolla. Myös tv-sarja oli ehdolla parhaaksi tv-ohjelmaksi.

www.palsanmaki.net

Sisältö jatkuu mainoksen alla