Tanja Saranen, 31, opettaa huilunsoittoa ja tekee enkelihoitoja. Kuva Jukka Rapo
Tanja Saranen, 31, opettaa huilunsoittoa ja tekee enkelihoitoja. Kuva Jukka Rapo

Meediot-televisiosarjan Tanja Saranen neuvoo, miten jokainen saa elämänsä paremmaksi tunnissa, viikossa ja vuodessa.

Lahtelainen Tanja Saranen  on huilunsoitonopettaja ja enkelihoitaja. Hän on mukana Ylen dokumenttisarjassa Meediot. Ohjelma kertoo naisista, jotka elävät määräaikaisuuksien, pienen palkan ja epävarmuuden ajassa, mutta joilla on mielestään myös yhteys tuonpuoleiseen maailmaan. Tanja uskoo myös entisiin elämiin.

– Minulla on näkömuisti ja tykkään piirretyistä elokuvista – olen katsonut niitä lapsesta asti ja katson edelleen. Niinpä mielikuvissa monet entiset elämät ovat tulleet minulle eteen piirrettyinä. Yhden elämän olen elänyt Persiassa tyrannijohtajana. Olen tuijottanut omaan napaani ja tehnyt huonoja päätöksiä. Siksi tässä nykyisessä elämässäni minun täytyy keskittyä hyvyyteen ja muiden ihmisten huomioon ottamiseen, Tanja sanoo.

Tanja opastaa, miten jokainen saa elämänsä viikossa, kuukaudessa ja vuodessa paremmaksi. Tärkeintä on itsensä kuunteleminen.

 

Mikä mättää silloin, kun ihminen toivoo elämäänsä hyvää ja silti menee pieleen?

"Haluaisin pikemminkin kysyä, menevätkö asiat pieleen oikeasti. Jos vaikka ihmissuhde päättyy, voi pysähtyä ajattelemaan, olisiko suhteen jatkumisesta oikeasti seurannut jotakin myönteistä, tekikö suhde sinulle pohjimmiltaan hyvää? Tai jos saa töistä potkut, voi miettiä, toiko juuri se työpaikka elämään riemua ja iloa ja tunsiko siinä olevansa omalla paikallaan.

Huonoja asioita ei tavallaan tapahdu. Ne luokitellaan huonoiksi, koska asiat eivät ole sujuneet niin kuin ihminen on halunnut tai suunnitellut. On huojentavaa, ettemme tiedä etukäteen, mikä on meille parasta, vaan korkeammat voimat pukkaavat meidät välillä väkisin toisille raiteille kuin missä olemme olleet."

Sano keinot, joilla elämän saa tunnissa, viikossa ja vuodessa paremmaksi?

"Vastaus on sama, olipa aikajakso mikä hyvänsä: oman itsensä kuunteleminen ja itseensä uskominen. On luotettava omiin tuntemuksiinsa, eikä kuunnella muita, olipa kyseessä meedio, presidentti tai Jumala – kuka kellekin on se ykkönen, joka totuuksia latelee.

Totta kai on otettava vastaan tietoa ulkopuolisilta, mutta on myös mietittävä, ajatteleeko itse noin, onko tuo minun totuuteni. Toisaalta uskon myös siihen, että jokaisessa meissä on Jumala, eli intuition ääni on Jumalan ääni.

On myös rakastettava itseään – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin – sillä se on kaikista vaikeinta. Moni hakee hyväksyntää muilta, koska ei hyväksy eikä rakasta itseään – on ryppy tuolla ja ihra täällä.

Monesti henkisellä polulla hairahdutaan siihen uskomukseen, että kun henkimaailmasta tulee viesti, sen on pakko olla korkein totuus. Oikea viesti tulee ihmisen itsensä sisältä. Kaikki meistä ovat herkkiä. Kun ihmiset ymmärtävät sen, ovat meediot ja enkelihoitajat pian työttömiä. Se onkin tarkoitus, että teemme itsemme tarpeettomiksi. Meidän tehtävämme on auttaa ihmisiä tajuamaan, että he itse pystyvät ja osaavat. Mitä enemmän haastaa aistejaan ja tunteitaan, sitä selkeämmin kyvyt tulevat esille."

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”