Marjaana Toiviainen on tullut tunnetuksi turvapaikanhakijoiden ja muiden syrjittyjen puolustajana. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala
Marjaana Toiviainen on tullut tunnetuksi turvapaikanhakijoiden ja muiden syrjittyjen puolustajana. Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala

Pappi Marjaana Toiviainen kertoo Facebookissa saaneensa tarpeekseen Suomessa vallitsevasta rasismista. 

Pappi Marjaana Toiviaisen mitta on tullut täyteen. Pakolaisten, romanien ja muiden syrjittyjen auttamisesta tunnetuksi tullut Toiviainen ilmoitti keskiviikkoiltana Facebook-seinällään muuttavansa pois Suomesta. Hän työskentelee seurakuntapastorina ja vastaa kotoutumisen tuesta Oulunkylän seurakunnassa Helsingissä. 

Toiviainen kertoo Facebook-päivityksessään pelänneensä henkensä puolesta ja saaneensa siksi kotiinsa hälytysnapin, jonka avulla saa paikalle nopeasti apua. Hän toteaa myös, että siinä missä hän saa poliisin apua heti, kun sitä tarvitsee, hänen ”eriväristen ystäviensä” kokemiin vääryyksiin poliisi vastaa sanomalla, ettei mitään ole tehtävissä. Toiviainen kirjoittaa, että tätä on rasismi Suomessa.

Lopputulema on, että Toiviainen ei päivityksensä mukaan voi enää asua Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”En voi asua tässä maassa enää. Muutan pois ensi kuussa. Tässä maassa ei enää voi elää”, hän kirjoittaa ja jatkaa:

”Terveiset hallitukselle: voititte.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuntana Tansania

Kommenteista käy ilmi, että Toiviaisen tuleva asuinmaa on Tansania. Päivityksen kommenteissa huomautetaan, etteivät Tansaniassakaan ole ihmisoikeusasiat kovin hyvällä tolalla ja ettei sielläkään pääse rasismia pakoon. 

”Terveiset hallitukselle: voititte.”

”Tiedän. Mutta Tansanialta en ole odottanut tällä vuosikymmenellä vielä homojen oikeuksia tai ihmisoikeuksia. Suomelta odotin”, Toiviainen vastaa. 

Hän myös kertoo osaavansa elää mzunguna, kuten valkoisia Tansaniassa nimitetään, ja puhuvansa swahilia. 

”Minulla on voimia”

Osa kommentoijista on huolissaan Toiviaisen jaksamisesta ja toivottaa tälle voimia. Toiviainen tekee vastauksissa selväksi, että hänen omat asiansa ovat kyllä hyvin, mutta monen muun asiat eivät ole.

”Minulla on voimia. Minulla on nappula. Muilla EI OLE”, hän kirjoittaa.

Facebook-päivityksen mukaan työnantaja on hankkinut hälytysjärjestelmän, koska Toiviaiseen kohdistuu uhkaa työn takia. 

Toiviainen kehottaa kysymään syitä lähtöönsä Rautatientorilla oleskelevilta romaneilta:

”Kysykää heiltä, mitä heille tehdään JOKA PÄIVÄ. Menkää ja istukaa heidän kanssaan päivä. Menkää heidän kanssaan yöksi. Heitä syljetään ja hakataan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla