"Olen ohjaajana kuuluisa siitä, että saan hirveitä raivareita. Mulla kiehahtaa, jos työhön ei suhtauduta vakavasti", Antti Jokinen sanoo. Kuva: Henna Aaltonen
"Olen ohjaajana kuuluisa siitä, että saan hirveitä raivareita. Mulla kiehahtaa, jos työhön ei suhtauduta vakavasti", Antti Jokinen sanoo. Kuva: Henna Aaltonen

Elokuvaohjaaja Antti Jokinen on vihdoin päättänyt asettua aloilleen. Suomeen hänet sai jäämään tyttöystävä, näyttelijä Krista Kosonen.

Ohjaaja Antti Jokinen on pitänyt parikymmentä vuotta koteja eri puolilla maailmaa ja tottunut reissaamaan. Seuraavaksi lentokoneen on määrä lennättää ohjaaja Liettuaan, missä aletaan ihan pian kuvata Antin seuraavaa isoa elokuvaa, Katja Ketun romaaniin perustuvaa Kätilöä.

Sodan keskelle sijoittuvan rakkaustarinan pääparina nähdään Antin avovaimo Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen. Antti haluaa nostaa elokuvassa vahvasti esiin rakkauden.

– Rakkaus kiinnostaa universaalisti. Se on katseiden, pelkuruuden ja häpeän maailmaa. Uskon myös, että rakastuminen on kemiallinen prosessi, ja on suuri haaste saada kaksi ihmistä rakastumaan elokuvan sisällä niin, että katsojat sen uskovat, Antti kertoo.

Antti ei myönnä, että olisi kova paikka ohjata omaa naisystävää toisen syleilyssä.

– No ei se kyllä itse asiassa pelota yhtään. Elokuvia tehdessä minulla on tapana puhua roolihahmosta aina kolmantena persoonana. Se suojelee näyttelijää ja se suojelee minua, vaikka joskus joutuisikin antamaan kovaa palautetta, Antti kertoo.

Antti on ohjannut avovaimoaan Kristaa aiemminkin, sillä Krista esitti pääosaa miehen edellisessä isossa työssä, Sofi Oksasen romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Puhdistus.

– Tulin Suomeen tekemään Puhdistusta, mutta jäin tänne myös naisen, Kristan, takia. Ei ole mikään salaisuus, että asumme Kristan kanssa yhdessä, mutta emme esiinny julkisuudessa parina, koska en halua ihmisille paljastuvan, miten näin idiootti mies sai niin upean naisen. Tämän jälkeen uskon jo taikatemppuihinkin.

Antti asui Jenkeissä parikymmentä työntäyteistä vuotta.

– Suurimman osan ajasta en ollut parisuhteessa. Ihmissuhteet vaativat aikaa ja yhdessäoloa, eikä niitä pysty ylläpitämään, jos asuu toisella puolella maailmaa.

Antti myöntää, että ohjaajan ammatti luo parisuhteeseen vaatimuksia.

– Toisen pitää hyväksyä, että on monenlaista rakkautta; on rakkautta työhön ja rakkautta ihmisiin. Kun teen töitä, saatan olla uppoutunut ajatuksiini. Minulla on omat demonini, jotka pitävät ajatukset liikkeessä.

Syyllisyyden tunteita

Vuodet maailmalla ovat olleet Antille myös ikävän vuosia. Antti on ollut paljon erossa pojastaan Paavosta, joka nyt on jo teini-ikäinen.

– Olen isänä kokenut voimakasta syyllisyyttä, koska olen ollut paljon poissa Suomesta ja Paavon luota. Raskain uravalintaani liittyvä asia on ollut ikävä, kun emme ole voineet nähdä. Se on kuin kivi kengässä.

Antti sanoo, että Paavon syntymä muutti hänen elämänsä.

– Ja todella paljon parempaan suuntaan. Jonain päivänä haluaisin lisää lapsia.

Lue lisää Antti Jokisen ajatuksia Matkalla minuksi -juttusarjassa Me Naisista 19/2014. Voit ostaa digilehden täältä.

Lue myös:

Krista Kosonen Kätilö-elokuvan roolistaan: "Murteen opetteleminen on hauskaa hommaa"

Haastattelu vuodelta 2006: Antti Jokinen: "Parhaat ideat syntyvät kaaoksesta"

Antti Jokinen

■  Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja syntyi 26.4.1966 Nurmijärvellä.

■  Ohjannut maailmantähtien musiikkivideoita Yhdysvalloissa, missä teki myös ensimmäisen pitkän elokuvansa The Resident, jonka pääosassa nähtiin Oscar-voittaja Hilary Swank.

■ Asuu Helsingissä näyttelijä Krista Kososen kanssa. Perheeseen kuuluu myös teini-ikäinen poika Paavo, jonka äiti on malli ja yrittäjä Niina Kurkinen.

 

Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen
Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen

”Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää”, Maaret Kallio muistelee kouluaikojaan Kodin Kuvalehdessä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio kertoo Kodin Kuvalehdessä, ettei ollut koululaisena mikään kympin oppilas. Toisin oli hänen isoveljensä Jarno Limnéllin laita. Jarno on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

Maaretin ja Jarnon lapsuudenperheessä oli neljä sisarusta, joista Jarno on vanhin ja Maaret toiseksi vanhin. He kertovat jutussa, että Jarno nosti keskiarvonsa kymppiin lukion alussa. Maaret keskittyi koulun sijaan kavereihin ja teatteriharrastukseen.

– Toisaalta tunsin myös huonommuutta ja kateutta. Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää. Kun sain kutosia matematiikan kokeista, vanhempani lohduttivat, että heilläkin on huono matikkapää, Maaret toteaa jutussa.

Sisarukset kertovat jutussa olevansa erilaisia, mutta läheisiä. Lempeydestään tunnettu Maaret kertoo, että Jarno on aina ollut suorittaja.

– Jarno oli itseään kohtaan armoton jo lapsena. Muistan yhdet hiihtokisat, joissa hän hiihti niin kovaa, että oksensi maalissa. 

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset.”

Jarno puolestaan kertoo Kodin Kuvalehdessä, että Maaretista on ollut hänelle tukea ja apua esimerkiksi avioeron jälkeen. Psykoterapeutilla ja kyberturvallisuuden professorilla on kylläkin hyvin erilaiset käsitykset siitä, miten tunteita käsitellään.

– Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne, Jarno toteaa. 

Maaretin mukaan vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää. Kuten kaikki psykoterapeutit, hänkin on käsitellyt lapsuuttaan terapiassa. Maaret on aiemmin kertonut, että lapsuudenperhe oli puuhakas ja tavallinen.

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.