- Olen parisuhdeihminen, sanoo Ellen Jokikunnas.

Lue myös, mitä Ellen kertoi elämästään vuonna 2003.

Ystävät ovat olleet Ellen Jokikunnaksen tärkein voima suurien elämänmuutosten keskellä. Heidän ansiostaan Ellen ei ole tuntenut olevansa yksin, vaikka hän kevään aikana saikin tottua emännöimään taloaan vaihteeksi itsekseen, kun parisuhde mediamies Jone Nikulan, 40, kanssa päättyi ja tämä muutti pois Ellenin luota.

Ellen ei ole sitä sorttia, joka jäisi murehtimaan ja märehtimään, mitä olisi pitänyt tehdä tosin. Hän pitää elämää sen verran ihmeellisenä, merkityksellisenä ja jännittävänä seikkailuna, että kaikki sen tapahtumat, niin ikävät kuin iloiset, ovat kokemisen arvoisia.

– Elämässäni on tapahtunut paljon pysäyttäviä asioita: olen menettänyt läheisiä, selvinnyt tsunamista, kokenut rakastumisia ja eroja. Kertaakaan en ole ajatellut, että tähän se maailma nyt kaatuu. Jokainen elämänmuutos on uudelleenarvioinnin paikka, ennemmin alku kuin loppu. Näen käännekohdat mieluummin sysäyksinä uuteen suuntaan kuin lannistavina.

Ellen on seurustellut vain muutamia kertoja mutta aina vuosia kestäneissä parisuhteissa. Suhde Jonen kanssa kesti kolme ja puoli vuotta. Ellenin ajatteluun kuuluu, että eronkin jälkeen eksät säilyvät ystävinä.

– Kun päästän toisen lähelleni, hänestä tulee minulle yhtä kuin perhe. Eikä perheestään voi erota. Minulle tärkeällä ihmisellä on aina paikka sydämessäni, vaikka tunteemme muuttuisivat tai aika veisi eri suuntiin. En osaa kuvitella, että olisin riidoissa entisten rakkaitteni kanssa.

Ellen kuvailee itseään parisuhdeihmiseksi. Silloinkaan, kun hän on ollut yksin, hän ei ole mieltänyt itseään sinkuksi.

– Tiedän, että julkisuudessa minusta on muodostunut räväkkä ja flirttaileva kuva. Toinen puoleni on kuitenkin ujo, ja ihmissuhteissa olen arka ja sitoutuva. Pidän vastenmielisenä ajatusta villistä sinkkuelämästä, se ei ole koskaan ollut minun tapani elää.

Romanssi Joneen näkyi mediassa ahkerammin kuin Ellenin aiemmat parisuhteet. Hän sanoo huomanneensa, että ”kaksi apinaa on kiinnostavampi kuin yksi”.

– Mutta en syytä ulkopuolisia siitä, mitä tapahtui. En tee sitä muissakaan asioissa. Kyllä ohjat ovat omissa käsissämme. Jokainen itse luo oman tarinansa ja määrää sen, millaisina ihmisinä jatkamme vastoinkäymisistä eteenpäin.

Ellen sanoo pärjänneensä julkisuuden kanssa isoäitinsä neuvoilla. Ne hän oppi vuosia sitten, kun otsikoissa väitettiin Ellenin pyörittävän kolmea miessuhdetta. Tosiasiassa hän istui vuorokaudet kotona saattohoitamassa isoäitiään.

– Mummo nauroi, että millä ajalla oikein pyöritin mieskolmikkoa, kun olin jatkuvasti antamassa hänelle lääkepistoksia, pesemässä ja ruokkimassa. Hän vannotti, etten koskaan antaisi juorujen vaikuttaa ajatuksiini ja että muistaisin suhtautua niihin huumorilla. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta olen onnistunut pitämään pääni kylmänä.

Aikuistuminen saa odottaa

Ellen nousi julkisuuteen Miss Suomi -kilpailuista 12 vuotta sitten. Voittoa ei tullut, ei perintö­prinsessan kruunuakaan, mutta näkyvyys avasi ovia juontajan uralle, jota Ellen oli siihen asti käynnistellyt vasta pienimuotoisesti. Vaikka moni ex-missi vähättelee taustaansa, Ellen ei kadu hetkeäkään.

– Missikisa muutti kuviot kokonaan. Pääsin töihin Spede-yhtiöihin ja olen siitä asti saanut tehdä juontajan töitä. Missimaailmaa ei voi dissata, minulle siitä seurasi paljon hyvää. Samalla olen tyytyväinen, ettei minua muisteta vain missi-Elleninä. Silloin voisin todella sanoa jumahtaneeni.

Ellen on saanut useita hienoja töitä televisiossa, mutta suurin osa työstä tapahtuu muualla: yritysjuhlissa ja yleisötapahtumissa. Suosittu juontaja ei ole kadonnut mihinkään, vaikka ei viime kuukausina ole tv:ssä näkynytkään.

Työ freelancerina on vaihtelevaa ja epävarmaa. Molemmista piirteistä Ellen sanoo nauttivansa.

– Olen kärsimätön ihminen, jolle sopii hypätä hetkeksi yhteen juttuun ja vaihtaa kohta johonkin muuhun. Pidemmissä työkuvioissa, kuten Idolsia tehdessä, saan 

sitten nauttia tutun työ­porukan yhteishengestä. 

Elleniä ei korpea sekään, millainen muotiammatti juontajan työstä on tullut. Hän uskoo, että ammattitaitoiset kyllä erottuvat niistä, jotka ovat hakeutuneet alalle pelkästään julkisuudennälästä.

– Erilaisiin tapahtumiin tarvitaan erityylisiä juontajia. En kuvittelekaan sopivani kaikkeen, eikä kilpailu minua haittaa.

Ellen on aina ollut suorittamiskeskeistä elämää vastaan. Hän on hakeutunut töihin mieluummin fiiliksen kuin palkan perusteella ja saattanut lähteä kuukausien lomalle kiireisimmän työsesongin aikaan. Elämänohjeena on toiminut huojumaton usko siihen, että asioilla on tapana järjestyä. Ellen sanoo, että läheiset stressaavat hänen taloudellisesta pärjäämisestään enemmän kuin hän itse.

– Ehkä ison taloprojektin keskellä minunkin pitäisi aikuistua ja alkaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia, mutta se ei istu luonteeseeni. Ajattelen, että jos tulee turpiin, sitten kontataan pystyyn ja katsotaan, mihin suuntaan seuraavaksi. Yritän pärjätä tekemällä asioita, joista saan potkua elämään. Ainakaan en aio murehtia töistä nyt kesällä. Lykätään se aikuistuminen edes syksyyn, hän nauraa kähisten.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto