Tsunamista selvinneen Ellen Jokikunnaksen mukaan ihmismieli ei voi käsittää hyökyaallon voimaa. – Se on kuin katastrofielokuvasta.

Radiojuontaja Ellen Jokikunnas selvisi tsunamista kymmenen vuotta sitten. Hän kertoi Radio Aallon Dynastia-ohjelmassa, miten epätodelliselta tsunami tuolloin tuntui.

Vielä kymmenen vuotta sitten tsunamista tiedettiin vain vähän, eivätkä paikallisetkaan ymmärtäneet, millaista tuhoa hyökyaalto voi tehdä. Ellenin mukaan hänen lomakohteessaan Sri Lankassa niin turistit kuin paikallisetkin lähtivät mereen ihmettelemään, kun vesi alkoi vetäytyä rannasta.

– Kaikki lähtivät tutkimaan merenpohjaa, että mitä tämä oikein on. Tuntui, että vesi katosi kilometrien päähän. Kukaan meistä ei tajunnut, mistä oli kyse, Ellen kertoi Aallon haastattelussa.

Ellen lähti itsekin uteliaana mereen, ja hänen matkaansa lähti myös pieni tyttö, joka toivoi löytävänsä merenpohjasta meritähtiä tai muita aarteita.

– Olin siellä merenpohjassa pikkutytön kanssa. Oli kauhean leppoisa, rauhallinen tunnelma. Yhtäkkiä tuli täydellinen hiljaisuus. Me kaikki seisoimme paikoillamme ja tuijotimme merelle. Kukaan ei sanonut mitään, kunnes joku rikkoi hiljaisuuden ja alkoi huutaa: Se tulee päälle!

"Lamaannuin hetkeksi"

Ellen ehti paeta ajoissa tyttö sylissään ennen kuin tuhoisin hyökyaalto tavoitti rannan, vei mukanaan ihmisiä ja tuhosi rakennuksia. Hän kuvailee tsunamin olleen kuin fiktiivisestä katastrofielokuvasta.

– Oma mieli ei voi tajuta sitä,  se tuntui niin epätodelliselta.

Ellen pääsi pakenemaan hotelliinsa. Hän ehti kivuta portaita toisen kerroksen tasanteelle, kunnes lamaantui täysin.

– Jäin vain seisomaan, huutamaan ja itkemään, että noi lapset tuolla, tää ei voi mennä näin.

Lopulta toimintakyky palautui kuin itsestään, kun Ellen näki portaissa apua tarvitsevan brittipariskunnan. Miehellä oli lasinsiruja reidessä ja nainen hyperventiloi.

– Siinä kohtaa tajusin, etten voi vain jäädä itkemään ja huutamaan. Silti koko ajan siinä tilanteessa luulin koko ajan kuolevani.

Hyökyaallon jälkeen Ellen ei ollut päästä pois katastrofialueelta. Lue juttu täältä: "Piti soittaa kotiin ja hyvästellä perhe"

Lue myös:

Tsunamissa koko perheensä menettänyt Anne: "Nelivuotias tyttäreni on nyt uskoni, toivoni, kaikkeni"

Mitä Anne ajatteli vuosi onnettomuuden jälkeen? Lue juttu vuodelta 2005

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.