Ellen DeGeneres on hyväntekijä, jolle melkein kävi huonosti. Kuva: MVPhotos
Ellen DeGeneres on hyväntekijä, jolle melkein kävi huonosti. Kuva: MVPhotos

Ellen DeGeneres on koomikko, talk show -juontaja ja kuuluisa hyväntekijä, jonka kaapistatulo 20 vuotta sitten melkein tuhosi hänen uransa.

Maailman jaetuin twiitti ja kuuluisin selfie. Ne eivät ole ihan pikkusaavutuksia yli 50-vuotiaalle naiselle, joka sattuu selfiessä olemaan vieläpä vaatteet päällä.

Vaikkei olisi koskaan kuullutkaan juontaja, koomikko ja näyttelijä Ellen DeGeneristä, on varmasti nähnyt tämän kuvan: Siinä etualalla hymyilee leveästi näyttelijä Bradley Cooper, jonka vieressä on Ellen itse. Kuvassa ovat myös muun muassa Julia Roberts, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Kevin Spacey ja Brad Pitt. Rento otos levisi joka kolkkaan ja aloitti villin selfiebuumin, jossa asetelmaa apinoitiin erilaisilla kokoonpanoilla.

Selfie on otettu Oscar-gaalassa 2014 Ellen DeGeneresin älypuhelimella ja postattu Twitteriin, jossa sitä on jaettu yhteensä melkein 3,5 miljoonaa kertaa, maailmanennätyksen verran. DeGeneresin puhelinmerkki on syytä mainita: Samsung älysi nopeasti markkinaraon ja lupasi lahjoittaa dollarin jokaisesta Twitter-jaosta. DeGeneres ohjasi kertyneet kolme miljoonaa lastensairaalalle ja The Human Society -nimiselle säätiölle.

Aivan viime kuukausina DeGeneresin twiitin ennätystä on noussut uhkaamaan amerikkalainen teini, joka haluaa tehdä twiitinjaon maailmanennätyksen voittaakseen pikaruokaketjulta vuoden ilmaiset kananugetit. Ketju edellyttää palkinnon saamiseksi 18 miljoonaa Twitter-jakoa.

DeGeneres pyysi Bradley Cooperin kanssa apua omalle twiitilleen DeGeneresin show’ssa huhtikuussa.

– Otimme kuvan sydänverellä. Jouduin pitämään käsiäni ilmassa jotain 40 sekuntia, joten hauikseni tärisivät sen jälkeen, Cooper vitsaili.

– Minä taas jouduin istumaan Meryl Streepin sylissä luonnottoman pitkään, DeGeneres sanoi.

DeGeneres on emännöinnyt omaa talk show’taan The Ellen DeGeneres Show’ta vuodesta 2003. Show on kuuluisa paitsi julkkisvieraistaan myös amerikkalaisesta tyylistä tehdä näyttävää hyväntekeväisyyttä. DeGeneresin kerrotaan jakaneen ohjelmassaan hyväntekeväisyyteen yli 50 miljoonaa dollaria.

Amerikan hauskin ihminen

Ellen Degeneres, 59, syntyi Louisianassa ja aikoi eläinlääkäriksi, kunnes tuli itse siihen tulokseen, ettei hänellä ole lukupäätä. Kun hän oli 13-vuotias, hänen vanhempansa erosivat ja DeGeneres jäi asumaan kahdestaan äitinsä kanssa. Ennen eroa DeGeneres ja äiti kuuluivat isän vaikutuksesta Christian Science -nimiseen uskonnolliseen yhteisöön. Yhteisössä uskotaan hengelliseen parantamiseen, siis siihen, että sairaudet johtuvat henkisestä heikkouden tilasta, jonka voi oikealla uskolla korjata.

DeGeneres on kertonut haastatteluissa, että ero kaksikymmentä vuotta kestäneestä avioliitosta oli äidille kova paikka. DeGeneresistä tuli 13-vuotiaana ikään kuin äitinsä kämppäkaveri, jonka piti pitää kaikista kaameimmat miesystävät äidistä loitolla ja äiti henkisesti kasassa.

– Opin silloin, että äitikin on vain ihminen.

DeGeneres myös muutti äitinsä kanssa usein. Hän vitsaili muutama vuosi sitten, kuinka hänen äitinsä muutti juuri 32:nnen kerran ja kantoi uuteen asuntoonsa mukanaan muun muassa jumppavideoita vhs-kasetteina, osan vielä avaamattomissa paketeissa.

Koomikonuraansa DeGeneres ryhtyi käynnistelemään lopetettuaan viestinnän opintonsa kesken New Orleansin yliopistossa. Hän esiintyi klubeilla ja kahviloissa ja teki elääkseen tarjoilijan töitä ja avustajan hommia lakitoimistossa. 1980-luvulla hän kiersi jo esiintymässä ympäri Yhdysvaltoja, ja Showtime-kanava valitsi hänet Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi. Titteli ponkaisi DeGeneresin uran käyntiin, ja esiintyminen The Tonight Show -tv-ohjelmassa alkoi poikia hänelle pikkurooleja tilannekomediasarjoissa.

– Olen aina tarkkaillut muita ja luulen, että se on syy, miksi minusta tuli koomikko. Panen merkille kaikenlaisia pieniä hölmöyksiä, mitä meillä ihmisillä on tapana tehdä, DeGeneres sanoi Good Housekeeping -lehden haastattelussa.

Suuri salaisuus

– Kirjoittakaa hänelle seuraksi koiranpentu, hän ei tule kaapista.

Näin vastasi Disney-ABC-tv-studion pomo, kun Ellen-komediasarjan käsikirjoittajat ehdottivat, että nimiroolia näyttelevä Ellen DeGeneres paljastaisi sarjassa olevansa lesbo, jotta hänelle saataisiin kirjoitettua ihmissuhde.

Käsikirjoittajat eivät antaneet periksi, ja lopulta studiopomotkin myöntyivät. 20 vuotta sitten, huhtikuussa 1997, Ellen-sarjassa esitettiin jakso, jossa päähenkilö tuli kaapista. Sitä katsoi ennätykselliset 42 miljoonaa katsojaa, mikä oli neljä vuotta esitetyn sarjan ylivoimainen ennätys. Jakso kirjoitettiin niin salassa, että käsikirjoitukset jopa printattiin viininpunaiselle paperille, jotta niitä ei voisi monistaa kopiokoneella ja levittää tv-studion ulkopuolelle.

Time-lehden kannessa huhtikuussa 1997 hymyili Ellen vieressään sitaattiotsikko ”Yep, I’m Gay” (”Jep, olen homo”). Virallinen ”paljastus” näyttelijän omasta seksuaalisuudesta tapahtui kuuluisan talk show -juontajan Oprah Winfreyn ohjelmassa. Pari viikkoa myöhemmin Degeneres meni ensimmäistä kertaa julkisesti seurapiiritapahtumaan, Vanity Fairin Oscar-juhliin, silloisen tyttöystävänsä, näyttelijä Anne Hechen kanssa.

Siitä alkoi valtava mediamyllytys, jota muisteltiin tänäkin keväänä, kun tapahtumista tuli kuluneeksi 20 vuotta.

Vain vuoden kuluttua kaapistatulojakson jälkeen Ellen-sarja lopetettiin. Katsojaluvut olivat laskeneet dramaattisesti.

– Sarja alkoi käsitellä lesboutta sinällään, eikä siinä ollut enää kyse naisesta, joka nyt vain sattui olemaan lesbo, arveli yksi sarjan käsikirjoittajista Mark Driscoll Vanity Fairissa.

Konservatiivisin yleisö alkoi kyllästyä myös lesbokeskusteluun, jota tuli heidän mielestään liikaa joka tuutista.

– Olin hokenut itselleni vuosia, että olet nyt menestynyt tyyppi. Minulla oli oma sitcom-sarja, olin näytellyt elokuvissa ja juontanut Emmy-gaalan, ja yhtäkkiä olinkin tyhjän päällä, DeGeneres muistelee.

Häntä otti päähän, että kaikki näytti johtuvan hänen avoimuudestaan, siitä, että hän halusi olla rehellisesti sellainen kuin on.

– Se jakoi ihmiset kahtia. Mainostajia alkoi kaikota, eikä sillä ollut mitään merkitystä, että olin lahjakas, taitava ja mukava ihminen, jonka kanssa oli helppo työskennellä. Nyt ajattelen, että jos menestyminen vaatii sitä, että pitää teeskennellä olevansa toisenlainen kuin on ja mielistellä ihmisiä, se ei todellakaan ole sen arvoista.

DeGeneres yritti parilla eri tv-ohjelmalla paluuta ennen kuin tärppäsi. Suosittua The Ellen DeGeneres Show’ta on esitetty vuodesta 2003.

Ihmisen perusominaisuudet

Ellen DeGeneres on saanut hyväntekeväisyydestään useita palkintoja. Hän on rohkean aktivistin maineessa siksi, että on aina puhunut paljon tasa-arvon ja ihmisoikeuksien lisäksi eläinten oikeuksista.

DeGeneres ei kuitenkaan halua olla poliittinen hahmo.

– Tärkeintä minusta on, että on ystävällinen ja empaattinen muita kohtaan. On hassua, että minulle annetaan siitä palkintoja, sillä mielestäni ne kuuluvat ihmisen perusominaisuuksiin, DeGeneres sanoi People’s Choice -palkintogaalassa viime vuonna.

DeGeneres on myös korostanut, että hänen huumorinsa on aina lempeää, ei sarkastista.

– Olen ylpeä siitä, että minut tunnetaan mukavana, ystävällisenä tyyppinä. Minulle on tärkeää, etten edistä sellaista huumorigenreä, jossa nauretaan negatiivisille läpille tai muiden ihmisten kustannuksella. Luulen, että sellaisesta tavasta nauraa ilkeästi muille on lähtöisin koko kiusaamiskulttuuri.

Lähteet: Good Housekeeping, Vanity Fair, Time, Oprah Magazine, ABC News, E!Online.

Ellen DeGeneres

  • Amerikkalainen näyttelijä ja juontaja. Ollut vuodesta 2008 naimisissa näyttelijä Portia De Rossin kanssa.
  • Aloitti stand up -koomikon uransa 1980-luvulla. Oma tilannekomediasarja vuosina 1994–1998. Sarja jäi kuuluisaksi erityisesti jaksostaan, jossa päähenkilö Ellen paljasti terapeutilleen olevansa lesbo. Terapeuttia näytteli Oprah Winfrey.
  • DeGeneresillä on nykyään omaa nimeä kantava talk show, joka tunnetaan suurista hyväntekeväisyystempauksistaan.

Koulujärjestelmä sortaa poikia, koska hoivaleikkejä leikkineet naisopettajat yrittävät heidän pään sisään, kirjoitti kasvatustieteen tohtori. Kysyimme, mistä ihmeestä on kyse.

Kasvatustieteen tohtori Jukka Kujala otti tänään kärkkäästi kantaa suomalaiseen koulujärjestelmään mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa.  Kujala kirjoitti näin: ”Peruskoulun arkista oppimista ja opetussisältöjä koordinoivat menestyjäopettajat, joista suurin osa on naisia. Poikien oppimisen maailmaa rakentavat akateemiset ihmiset, joilta puuttuvat seisaaltaan pissaamisen kokemukset sekä Valtteri Bottaksen tai Partik Laineen sankariuran seuraamisen tunteet oman isän kanssa.”

Ja jatkoi:

”Poikien pään sisään yrittävät opettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan. On mahdoton yhdistelmä onnistua kohtaamaan lukemisesta kiinnostumaton poika Neiti Etsivä -positiosta.”

Kirjoituksen alla Kujalan kannanottoa sekä kiiteltiin että kritisoitiin. Osan mukaan Jukan kirjoitus kiteytti hyvin suomalaisen peruskoulutuksen ongelman. Toisten mielestä Kujala menee kirjoituksessaan kuitenkin ihan liian pitkälle.

Kritisoijien mukaan Kujalan näkemys on voimakas yleistys, joka ei pidä paikkaansa. Kommentoijat toteavat, että kirjoitus myös syyllistää naisopettajia ja sysää vastuun poikien heikommasta peruskoulumenestyksestä naisopettajien harteille.

Onko Kujala oikeasti sitä mieltä, että naisopettajista ei ole opettamaan poikia? Ovatko poikien haasteet koulumaailmassa hänen mielestään naisopettajien vika? Mitä tekemistä seisaallaan pissaamisella on minkään kanssa?

Soitimme Jukalle ja kysyimme.

Jukka Kujala, mitä yritit kirjoituksellasi sanoa?

”Halusin kirjoituksellani kiinnittää huomion siihen, että tällä hetkellä koulumaailmassa poikien kohtaaminen on vaikeaa. Yksi syy siihen on se, että opettajakunta on voimakkaasti tietynlaista.

Tällä hetkellä valtaosa opettajista on naispuolisia huippumenestyjiä. Heiltä puuttuu epäonnistumisen kokemukset ja ymmärrys siitä, millaista on olla kasvava poika. Heillä ei ole kosketuspintaa siihen, millaista on olla esimerkiksi heikosti menestynyt tai vaikean sosiaalisen taustan reunoilla oleva kaveri. Se heijastuu myös heidän asenteisiinsa ja ylipäätään siihen, miten opetus järjestetään.

”Kirjoituksessani on läsnä aito huoli siitä, että peruskoulu ei pysty kohtaamaan reppanapoikia.”

Kirjoitukseni oli piikikäs ja kärjistävä. Samalla siinä on kuitenkin läsnä aito huoli siitä, että peruskoulu ei pysty kohtaamaan reppanapoikia – eikä tyttöjäkään – koska heitä opettavat ihmiset ovat kaikki niin samanlaisia ja katsovat maailmaa samanlaisten lasien läpi.”

Kirjoituksessasi toteat, että tällä hetkellä ”poikien oppimisen maailmaa rakentavat akateemiset ihmiset, joilta puuttuvat seisaaltaan pissaamisen kokemukset”. Miten seisaallaan pissaamisella on mitään tekemistä opettajan pätevyyden kanssa?

”Seisaaltaan pissaaminen on kirjoituksessani ronski kielikuva. Sen tarkoituksena ei ole kritisoida naisopettajia, vaan kiinnittää huomio siihen, että kouluihin tarvitaan monipuolisemmin ihmisiä, jotka tarkastelevat maailmaa erilaisista näkökulmista. Kirjoituksessani en ota kantaa naisten pedagogisiin taitoihin ja kykyyn opettaa vaan siihen, että asioita pitäisi osata katsoa useammasta maailmasta.

Kirjoituksesi voi tulkita syyllistävän naisopettajia. Oliko se tarkoituksesi?

”Ei. Sukupuolella ei ole mitään väliä siinä, kuinka hyvä opettaja on. Siihen olisi kuitenkin kaikkien syytä keskittyä, että poikalapset otetaan paremmin huomioon. On erilaista olla pieni poika kuin pieni tyttö.

”Erilaisuuden hyväksymistä ja sukupuolisensitiivisyyttä tulisi tuoda opettajakoulutukseen.”

Myös opettajakoulutuksen pitäisi herätä tähän kysymykseen. Erilaisuuden hyväksymistä ja sukupuolisensitiivisyyttä tulisi tuoda koulutukseen. Se tarkoittaa sitä, että otetaan huomioon kaikkien haasteet tasapuolisesti – myös niiden, jotka ovat jotain muuta sukupuolta kuin tyttöjä ja poikia.”

Miten tämän koulumaailmaan liittyvän ongelman voisi mielestäsi korjata?

”Tällä hetkellä Suomessa on yksi peruskoulujärjestelmä eikä juurikaan yksityisiä kouluja. Haluaisin nähdä niitä enemmän. Niissä kouluissa jokaiselle voitaisiin tarjota yksilöllistä opetusta ja vaihtoehtoisia polkuja, jottei kukaan putoa kelkasta sen takia, että koulujärjestelmä ei tue oikealla tavalla.” 

Tn-ope

Mitä tekemistä seisaallaan pissaamisella on opettajan pätevyyden kanssa? Kysyimme kasvatustieteen tohtorilta, joka on huolissaan poikien opp...

Käsityön uudistus on hyvä esimerkki poikien sortamisesta koulumaailmassa. Nykyään ei saa painottaa omia mielenkiinnonkohteitaan, vaikka käsityön tavoitteet on mahdollista saavuttaa oppilaslähtöisesti oppilaan omia mielenkiinnonkohteita kunnioittaen. Nykyiselle käsityöntutkimukselle on ominaista vääristyneeseen tasa-arvoon perustuva ajattelu, jossa poikien pakottaminen virkkaamaan edistää tasa-arvoa. Käsityön yliopistotason johtopaikoilla on käytännössä vain tekstiilipuolen edustajia, jotka...
Lue kommentti

Muusikko Arttu Wiskari ei todellakaan ole jouluihminen. – Mitä vähemmän joulua ja joulumieltä on ilmassa, sitä rennompi ja parempi jouluni on, hän kuvailee.

Muusikko Arttu Wiskari viettää joulua usein yksin, kun Pauliina-vaimo ja perheen 4- ja 2-vuotiaat lapset lähtevät maalle.

– En ole oikein ikinä viettänyt joulua aikuisiällä. Vanhemmat ovat eronneet ja omissa menoissa jouluna. Sukulaisia tai serkkuja ei ole.

– Yleensä pelaan jouluaattona pleikkaa. Bändin jätkiä tai kavereita saattaa tulla käymään, hengailemme ja käymme saunassa.

Lasten syntymän myötä Arttu on halunnut tarjota heille mahdollisuuden jouluun, vaikka ei itse siitä niin välitäkään.

– Haen pojan kanssa meille kuusen ja lapset saavat koristella sen. Lapsille myös hankimme lahjoja, jotka käyn aattona viemässä maalle anoppilaan, jossa vaimo ja lapset joulua viettävät.

”Tänä vuonna vaimo sanoi, että minun ei tarvitse tulla ollenkaan maalle, mutta haluan käydä moikkaamassa siellä perhettä.”

Vaimo on hyväksynyt aviomiehensä tavan viettää joulua osittain yksin.

– Meillä on koira, jota ei voi viedä yöksi maalle, joten olen koiravahtina. Tänä vuonna vaimo sanoi, että minun ei tarvitse tulla ollenkaan maalle, mutta haluan käydä moikkaamassa siellä perhettä.

Arttu arvelee, että näin joulu on hänelle oikeaa rauhoittumisen aikaa

– Rauhoittuminen on itselle vaikeaa keikkareissujen jälkeen. Yleensä joulu on myös yhtä kiirettä, joka paikka on sitä ennen tukossa ja rahaa menee kaikkeen mahdolliseen. 

”Nautin suunnattoman paljon yksin kotona siitä rauhasta, kun puhelin ei soi koko aikaa.”

– Nautin suunnattoman paljon yksin kotona siitä rauhasta, kun puhelin ei soi koko aikaa. Mitä vähemmän joulua ja joulumieltä on ilmassa, sitä rennompi ja parempi jouluni on.

Yksi jouluperinne laulajallakin on. Hän käy viemässä kynttilän tai kynttilöitä poisnukkuneiden kavereiden haudoille.

– Läheisin heistä on Idols-Vesku, joka on vanha luokkakaverini. Joskus jätän kaikille yhteisen kynttilän muualla nukkuneiden kivelle. Se riittää minulle jouluherkistelyksi, Arttu kertoi Lastenklinikoiden Kummien JouluMielelle -konsertissa, joka näytetään MTV3:lla 17.12. Lähetyksen aikana kerätään varoja pikkupotilaiden hyväksi.

Vierailija

Arttu Wiskari viettää perhevapaata joulua: ”Pelaan kavereiden kanssa pleikkaa, kun vaimo ja lapset ovat maalla”

Juuri näin. Haluan käydä moikkaamassa lapsia vaikka vaimo sanoi että ei tarvitse tulla joulunviettoon. Vautsi miten reilua. Mä en katsoisi hetkeäkään sitä että lähtisin maalle lasten kanssa ja herra jäisi kotiin pelaa pleikkaa ja nauttimaan hiljaisuudesta...no, jokainen tavallaan.
Lue kommentti