Ella Kannisen arki on kahden maan välillä reissaamista.
Ella Kannisen arki on kahden maan välillä reissaamista.

Juontaja suhaa kahden maan välillä mutta uskoo, että kohta on aika rauhoittua. Kulkijaelämään tottunutta Ellaa ajatus vakiintumisesta jännittää.

Etelä-Ranskan Montpellierissa, mukulakivikorttelin puolivälissä, vihreän puuoven takana aukeaa kielikoulun varjoisa sisäpiha. Pikkuruisessa luokassa seitsemän suomalaista tankkaa ranskan alkeita. ”La banque se situe…” ryhmä tavaa piirtoheittimen kartalta.

Viereisessä luokassa Talo Ranskassa -ohjelman juontaja Ella Kanninen, 34, symppaa kielikoulukilpailijoita ja muistaa tismalleen, miltä tuntui olla ulkomailla ja tuntea itsensä lähes ummikoksi.

Hänkin aloitti kielikoulumatkailunsa aikanaan juuri Ranskasta, Strasbourgista ja Grenoblesta.

– Me suomalaiset herkästi pelkäämme mokaamista, vaikka juuri virheistään voi oppia paljon. Tekee myös hyvää välillä nauraa itselleen: hitsit, sehän koko elämässä selviämisen perusedellytys. Who cares on hyvä asenne maailmalla.

Ella on kulkenut maailmalla jo polvenkorkuisena äitinsä käsi¬puolessa ja lukioikäisestä alkaen omin nokkineen. Kielitaidon lisäksi reissuilta kertyi ystäviä, itsenäisyyttä ja suuria selviytymiskokemuksia.

– Kun ensimmäisenä Italian-kesänäni olin onnistuneesti vaihtanut kolme kertaa asuntoa, oivalsin pärjääväni missä vain. Huomasin, että arki ja ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla, ja nopeasti valkeni myös, että omakin tulevaisuuteni voi löytyä jostain muualta kuin Suomesta.

Ja löytyihän se, opiskelupaikkoina ensin Tarton yliopistosta ja myöhemmin Milanosta. Italiasta löytyi myös aviomies Valerio Chinca, jonka vuoksi Ella vaihtoi vakituisen virkansa Ylellä freelancerin arkeen vuonna 2004. Pariskunnan esikoinen Leonardo, kotoisammin Leo, syntyi Suomessa vuonna 2007 ja on kahden maan kansalainen.

Karkulaiselämää

Ella on asunut Italiassa lyhyitä ja pitkiä pätkiä jo kuuden vuoden ajan, mutta kirjansa hän on pitänyt aina Suomessa. Hän suhaa Suomeen töihin säännöllisesti lähes kerran kuussa, ja esimerkiksi Yle Teemalla nyt pyörivä tiedesarja Tutkiva juttu on kuvattu kokonaan Suomessa.

Ella sanoo suoraan, että päätös pysyvämmästä paikoilleen asettumisesta on tehtävä ennemmin kuin myöhemmin. Jatkuva reissuelämä verottaa paitsi kukkaroa myös perheen jaksamista.

– Valerion kanssa olemme molemmat fiilisihmisiä, joille kokemukset ovat tavaraa tärkeämpiä. Ehkä siksi meillä ei ole koskaan ollut omaa kotia, jota laittaisimme, vaan asumme yhä vuokralla. Elämästämme puuttuvat kaikki materiaaliset merkit vakiintumisesta tai paikalleen asettumisesta.

Ella pohtii, onko hän alkanut karttaa noita merkkejä tietoisesti, tylsistymistä peläten. Onko spontaanista reissuelämästä tullut tapa, josta ei enää uskalla luopua ja jonka rinnalla arki näyttää paikoilleen jumahtamiselta?

– Välillä tuntuu kuin olisin koko ajan karkumatkalla. Minun täytyy vielä selvittää, mitä pakenen.

Ikäkriisejä Ella ei ole potenut, kolmekymppistyminenkin tuntui hänestä vain vapauttavalta. Marraskuussa odottava 35-vuotispäivä tuskin siis on syynä fiiliksiin karkulaiselämästä.

– Uskon tuntevani itseni hyvin. Tiedän kyllä, millainen olen ja mistä tykkään, Ella sanoo.

– Olen hiljalleen alkanut haaveilla jostain pysyvämmästä, vaikkapa ihan omasta kodista. Ehkä muutoksen tunnistaminen itsessä pelottaa.

Ei haaveita täydellisyydestä

Ilman sisaruksia kasvanut Ella elättelee myös ajatusta isommasta perheestä, mutta vasta ajan kanssa.

– Esikoisen saaminen oli niin mullistava kokemus. Minulla on yhä kirkkaina mielessä sen ilot ja riemut mutta myös pelot ja väsymys. Moni sanoo, että toisen lapsen kanssa kaikki tuntuu paljon tutummalta, mutta en tiedä, olisinko vielä valmis käymään kaikkea läpi uudelleen.

Heittäydyttyään freelanceriksi Ella on saanut nauttia työn itsenäisyydestä ja vapaudesta mutta toisaalta kantanut myös hillitöntä vastuuta lopputuloksesta.

– Kun valitsee elämän kahden maan välillä, on lakattava haaveilemasta täydellisestä elämästä, jossa saisi tehdä unelmaduuniaan unelmakaupungissa kaikkien läheistensä ympäröimänä. Sitä nauttii parhaista paloista siellä, missä sattuu olemaan.