Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.
Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.

Näyttelijä vierastaa hänestä syntynyttä mielikuvaa pohjalaisakasta, joka yksin kestää mitä vain.

Elina Salovaara, 38, uskoo kohtaloon, mutta myös ihmisen valtaan vaikuttaa elämäänsä omilla päätöksillään.

– Luotan varmuuden vuoksi vähän kaikkeen: taivaanisään, suojelusenkeleihin, tonttuihin ja kummituksiin, Elina nauraa.

– Uskon, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Kun viime vuosi kerran oli rankka, tästä vuodesta on pakko tulla mahtava. Yritän pitää mielessä, että ajatus on liike: asiat sujuvat, kun suhtaudun niihin positiivisesti. Jos aina pelkään pahinta, pahin myös tapahtuu.

Viime vuonna positiivinen elämänasenne joutui koetukselle, kun kansanedustajapuoliso Pertti Salovaara, 38, sairastui uupumukseen ja jäi pitkälle sairauslomalle eduskunnasta. Elinan puhelin soi pahimmillaan tauotta.

– Minun olisi haluttu tiedottavan Pertin tilasta jatkuvasti, mutta miten olisin tiedottanut, kun en itsekään tiennyt vastauksia kysymyksiin? Sitä paitsi arjen järjestämisessä riitti akuutimpaakin hoidettavaa.

Joukossa oli silti positiivisiakin yhteydenottoja. Ilman niitä Elina ei olisi selviytynyt viime vuodesta.

– Minun korostettiin jossain lehdessä olevan pohjalaanen akka, joka kestää mitä vain, mutta ei se niin ole. En varmasti olisi pärjännyt yksin. Siksi olen kiitollinen niille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat tarjonneet tukeaan. Olen saanut purkaa tunteitani puhumalla, ja vain se on auttanut minua jaksamaan.

Yhteen tarkoitetut

Lempäälässä asuva Elina pohtii elämän kohtalokkuutta myös roolissaan Tampereen Teatterin Tyranni Oidipuksessa, jossa hän näyttelee kuningas Oidipuksen äitiä ja vaimoa.

– Aihepiiri on kiehtova. Miten paljon sattumalla on lopulta merkitystä? Olisinko esimerkiksi tavannut Perttiä koskaan, ellen olisi aikanaan lähtenyt viihdeohjelma Lievän kuumeen suunnittelupalaveriin Jyväskylään?

Kohtalon puolesta puhuisi ainakin se, että Elina ja Pertti ovat pysyneet yhdessä jo 17 vuotta, vaikka suhde alussa eteni vauhdilla. Siihen aikaan Radiomafian juontajana työskennellyt Pertti soitti tv-kuuluttajan töitä tehneelle Elinalle jo heti suunnittelupalaverin jälkeisenä päivänä ja ehdotti haastattelua.

Haastattelu alkoi kysymyksellä Elinan kauniista silmistä ja päättyi lopulta vasta kolmen päivän kuluttua. Pari kuukautta myöhemmin Pertin tavarat oli jo kannettu Elinan kaksioon Tampereelle.

– Maailman hienoinkaan työ ei maistuisi miltään ilman perhettä ja rakkautta. Olemme Pertin kanssa ehdottomasti sielunkumppaneita. Arvostamme toisiamme ja annamme tilaa, emme koskaan lynttää toistemme kiinnostuksenkohteita. Olemme kokonaisuudessaan toimiva paketti: intohimoinen pariskunta, joka on myös hyvät ystävät keskenään.

Arkirutiinit uusiksi

Tulevaisuutta Elina suunnittelee vain varoen, ei liian pitkälle eikä liian tarkasti. Mennyt on opettanut, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Pertin sairastuminen oli elämäni isoin yllätys, en osannut odottaa sitä ollenkaan. Ehkä kaikelle vielä joskus löytyy merkitys, mutta nyt sitä on vaikea nähdä. Jotkut uskovat vaikeuksien yhdistävän ja lujittavan suhdetta, mutta ei kai kukaan varta vasten toivo vastoinkäymisiä. Emme me ainakaan olisi tarvinneet tällaista.

Viime vuonna arkirutiinit menivät uusiksi Pertin jäätyä kotiin. Painetta lisäsivät ulkopuoliset neuvojat, jotka tarkoittivat hyvää, mutta jotka välillä tuntuivat tietävän lääkäreitä paremmin, mikä kansanedustajaa vaivasi. He myös halusivat kertoa omat vinkkinsä toipumiseen: raitis ilma ja liikunta eivät ehkä vain ole parhaita keinoja silloin, kun toinen ei pääse edes sängystä ylös.

– Olen kuunnellut niin monia sairaskertomuksia ja vastaanottanut niin monen hyvän psykiatrin puhelinnumeron, etten enää pysy laskuissa. Toisaalta olen tottunut siihen: kansanedustajan puolisona saan usein olla viestinviejänä erilaisista epäkohdista, vaikka mieli tekisi sanoa, että olen itse asiassa vain näyttelijä, en kansanedustajan sihteeri enkä terapeutti.

Elina Salovaara

- 38-vuotias Vaasasta kotoisin oleva näyttelijä. Asuu Lempäälässä kansanedustaja-radiotoimittaja Pertti Salovaaran, 38, kanssa. Tyttäret Rosina, 8, ja Milana, 3.

- Tuttu tv-sarjoista Kaiken tämän takana, Hiljaista on, Muodollisesti pätevä ja Tumma ja hehkuva veri.

- Työskennellyt TV2:n kuuluttajana. Näytellyt Tampereen Teatterissa 1997 lähtien.

Anne Mattilan Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin.

Vain elämää -ohjelman yhdeksäs kausi on tähän mennessä osoittautunut varsin positiiviseksi yllätykseksi. Vaikka monen katsojan mielestä ohjelma on vuosi vuodelta menettänyt tenhoaan, tänä syksynä startannut kausi on saanut vanhatkin fanit innostumaan uudelleen.

Yksi syy on se, että tällä kertaa ohjelmaan on kutsuttu mukaan varsin kiehtovia tyyppejä. Introverttiuteen taipuvainen taiteilijajoukko tuntuu pitkästä aikaa tuoreelta. Tällä kaudella huomio on myös aiempaa tiukemmin musiikissa – ei niinkään hassuissa oheisaktiviteeteissa tai monisanaisissa avautumisissa.

Jokaisessa Hirvensalmen illallispöydän äärellä istuvassa artistissa on omat hyvät puolensa. Joukosta yksi nousee kuitenkin ylitse muiden. Ehkä hieman yllättäen, porukan ihastuttavimmaksi tyypiksi kohoaa iskelmälaulaja Anne Mattila, 34.

Me Naisten Alina Koskela kirjoitti aiemmin kolumnissaan rakastuneensa tällä kaudella Vain elämää -ohjelmaan. Samalla hän myös hullaantui itselleen entuudestaan tuntemattomasta Annesta.

– Anne Mattila on tuttu hahmo iskelmäsukupolvelle, mutta kaltaiselleni nuorisolaiselle hän oli kauden vierain ja luotaantyöntävin hahmo. Vähänpä tiesin, sillä hänestä tuli hetkessä parikymppisen katsojan suosikki, Koskela kirjoittaa.

Ja kyllä Annesta kelpaakin hullaantua! Annen Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin:

1. Koko Suomen luottoystävä!

Ainakin kaksi Vain elämää -pöydän ympärillä tänä vuonna istuvaa artistia on löytänyt Annesta itselleen lyhyessä ajassa sydänystävän. Toinen heistä on Evelina ja toinen Lauri Ylönen.

– Sä olet aito ja helposti lähestyttävä ihminen. Olen löytänyt sun kanssa sielunkumppanuuden, jota en ihan osannut odottaa. Me ollaan puhuttu paljon musiikin ulkopuolisista asioista, taiteesta ja arkkitehtuurista, se on ollut hienoa, Lauri kertoi Annelle tämän viikon jaksossa.

Emme ihmettele, että Lauri on löytänyt juuri Annesta itselleen loistokaverin. Ruudunkin läpi Anne onnistuu säteilemään fiiliksiä, jotka saavat haaveilemaan kahvikupposesta ja keskusteluhetkestä Annen omassa taidekahvilassa. Hänen rauhallinen tyylinsä ja pitkän uran synnyttämä tuttuutensa saavat uskomaan, että tähän tyyppiin voi todella luottaa.

2. Hän osaa nauttia elämän pienistä iloista…

Oman Vain elämää -päivänsä alussa Anne nähdään yksinään maalailemassa innostunut hymy kasvoillaan ikkunanpokia. Hän kertoilee samalla, että puuha on aivan mahtavan rentouttavaa. Päivänsä aktiviteetiksi hän on valinnut lehmien kanssa telmimistä ja traktorilla ajelua.

Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Miten ihanan tavallista! Annen kyvyssä arvostaa elämän pieniä asioita on jotain varsin hurmaavaa.

3. …ja on kiistatta monilahjakas

Sen lisäksi, että Anne on samastuttava kotoilija, hän on myös piinkova ammattilainen. Musiikillisen menestyksensä lisäksi hän on niittänyt mainetta taidemaalarina. Hänen nikkarointitaitonsa vaikuttaisivat nekin olevan omaa luokkaansa:

– Olen taulukehyksiä äitini synnyinkodin navetan ikkunankarmeista ja vaarini vanhan ladon seinälaudoista. Tavaroillani pitää olla jokin tarina, ja pyrin välttämään uuden ostamista viimeiseen asti. Silloinkin minun pitää lyödä tavaraan oma käteni jälki esimerkiksi tuunaamalla sitä hieman, Anne kertoi Me Naisille vuonna 2014.

4. Rauhallinen oman tiensä kulkija

Vain elämää -ohjelmassa Anne ei ole koskaan suuna päänä laukomassa mielipiteitään. Sen sijaan hän osallistuu keskusteluun rauhallisella itsevarmuudella. Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Samalla metodilla hän kertoo myös edenneensä urallaan. Hän kertoo, ettei ole koskaan suostunut tanssimaan muiden pillin mukaan.

– Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla. Olen aina tehnyt selväksi, että tämä on minun ura ja elämä, ja teen asiat niin kuin teen, hän sanoo.

5. Salattu elämä vasta kiehtova onkin!

Anne on paljastanut tekevänsä musiikkia myös muille artisteille. Hän tekee biisit salanimellä, jota ei suostu kertomaan.

– Olen tehnyt albumillisen biisejä yhdelle laulajalle. Se ei ole iskelmää, Anne kertoo.

Salanimen varjolla Anne pystyy kuulemma kirjoittamaan kappaleita vapaammin.

”Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla.”

– Silloin voi kirjoittaa asioista, joista ei itse uskaltaisi laulaa

Millaista musiikkia Anne muille tekee? Millaisia ovat lyriikat, joita Anne ei rohkenisi itse laulaa? Millainen on rauhallisen maalaistalon plikan mystinen, rouheampi puoli? Kiinnostaa!

6. Hänestä huokuu viisaus ja aurinko

Annen hurmaavuutta on loppupeleissä melko vaikea selittää. Jotain sympaattista hänessä vain yksinkertaisesti on. Alina Koskela kuvailee Annen mahtavuutta kolumnissaan osuvasti:

– Mattila huokuu vilpitöntä aurinkoisuutta ja viisautta, jota saamme varmasti kuulla paljon kauden aikana. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos jokainen meistä olisi vähän enemmän Anne.

Niin totta!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Pariskunta kertoo Facebookissa hakeneensa yhdessä eroa. Heillä on kaksi sijaislasta.

Poliitikkopariskunta Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon avioliitto on tullut päätökseen.  Antti kirjoittaa Facebookissa, että päätös on pitkän harkinnan tulos. Myös Satu on julkaissut omalla tilillään samansuuntaisen päivityksen. 

– Arvaan, että tämä tieto on ikävä uutinen monelle, jotka ovat niitä kanssamme eri tavoin myötäeläneet. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ratkaisullemme. Voin vakuuttaa, että emme ole luovuttaneet helpolla, vaan aina yrittäneet jatkaa yhdessä eteenpäin, Antti kirjoittaa.

Asiasta ensin kertoneen Iltalehden mukaan Satu kirjoitti omassa päivityksessään olevansa kiitollinen 12 yhteisestä vuodesta ja kertoi, ettei eroon liity dramatiikkaa. Pariskunta meni muutaman vuoden seurustelun jälkeen naimisiin Hämeenlinnassa.

Vastoin Antin ja Satun toiveita avioliitto oli pitkään lapseton. Haaveet adoptiosta kaatuivat vaalirahakohuun. Nykyään he ovat sijaisvanhempia kahdelle lapselle

Antti lupaa päivityksessää, että erosta huolimatta lastenkasvatus jatkuu. 

– He ovat meille hyvin rakkaita, ja jatkoaskelia teemme heidän etuaan silmällä pitäen, hän viittaa sijaislapsiin päivityksessä.

Hän toeaa, etteivät erot ole koskaan helppoja ratkaisuja, eikä kukaan toivo naimisiin mennessään liiton päättyvän.

– Takki on juuri nyt aika tyhjä, enkä pysty nyt viisaita sanoja oikein sen enempää löytämään.

Juttua muokattu ja täydennetty 21.9.2018 kello 18.15 Antti Kaikkosen Facebook-päivityksen ilmestyttyä.