Me Naiset
|
Tuija Hämäläinen
Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.
Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.

Näyttelijä vierastaa hänestä syntynyttä mielikuvaa pohjalaisakasta, joka yksin kestää mitä vain.

Elina Salovaara, 38, uskoo kohtaloon, mutta myös ihmisen valtaan vaikuttaa elämäänsä omilla päätöksillään.

– Luotan varmuuden vuoksi vähän kaikkeen: taivaanisään, suojelusenkeleihin, tonttuihin ja kummituksiin, Elina nauraa.

– Uskon, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Kun viime vuosi kerran oli rankka, tästä vuodesta on pakko tulla mahtava. Yritän pitää mielessä, että ajatus on liike: asiat sujuvat, kun suhtaudun niihin positiivisesti. Jos aina pelkään pahinta, pahin myös tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuonna positiivinen elämänasenne joutui koetukselle, kun kansanedustajapuoliso Pertti Salovaara, 38, sairastui uupumukseen ja jäi pitkälle sairauslomalle eduskunnasta. Elinan puhelin soi pahimmillaan tauotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minun olisi haluttu tiedottavan Pertin tilasta jatkuvasti, mutta miten olisin tiedottanut, kun en itsekään tiennyt vastauksia kysymyksiin? Sitä paitsi arjen järjestämisessä riitti akuutimpaakin hoidettavaa.

Joukossa oli silti positiivisiakin yhteydenottoja. Ilman niitä Elina ei olisi selviytynyt viime vuodesta.

– Minun korostettiin jossain lehdessä olevan pohjalaanen akka, joka kestää mitä vain, mutta ei se niin ole. En varmasti olisi pärjännyt yksin. Siksi olen kiitollinen niille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat tarjonneet tukeaan. Olen saanut purkaa tunteitani puhumalla, ja vain se on auttanut minua jaksamaan.

Yhteen tarkoitetut

Lempäälässä asuva Elina pohtii elämän kohtalokkuutta myös roolissaan Tampereen Teatterin Tyranni Oidipuksessa, jossa hän näyttelee kuningas Oidipuksen äitiä ja vaimoa.

– Aihepiiri on kiehtova. Miten paljon sattumalla on lopulta merkitystä? Olisinko esimerkiksi tavannut Perttiä koskaan, ellen olisi aikanaan lähtenyt viihdeohjelma Lievän kuumeen suunnittelupalaveriin Jyväskylään?

Kohtalon puolesta puhuisi ainakin se, että Elina ja Pertti ovat pysyneet yhdessä jo 17 vuotta, vaikka suhde alussa eteni vauhdilla. Siihen aikaan Radiomafian juontajana työskennellyt Pertti soitti tv-kuuluttajan töitä tehneelle Elinalle jo heti suunnittelupalaverin jälkeisenä päivänä ja ehdotti haastattelua.

Haastattelu alkoi kysymyksellä Elinan kauniista silmistä ja päättyi lopulta vasta kolmen päivän kuluttua. Pari kuukautta myöhemmin Pertin tavarat oli jo kannettu Elinan kaksioon Tampereelle.

– Maailman hienoinkaan työ ei maistuisi miltään ilman perhettä ja rakkautta. Olemme Pertin kanssa ehdottomasti sielunkumppaneita. Arvostamme toisiamme ja annamme tilaa, emme koskaan lynttää toistemme kiinnostuksenkohteita. Olemme kokonaisuudessaan toimiva paketti: intohimoinen pariskunta, joka on myös hyvät ystävät keskenään.

Arkirutiinit uusiksi

Tulevaisuutta Elina suunnittelee vain varoen, ei liian pitkälle eikä liian tarkasti. Mennyt on opettanut, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Pertin sairastuminen oli elämäni isoin yllätys, en osannut odottaa sitä ollenkaan. Ehkä kaikelle vielä joskus löytyy merkitys, mutta nyt sitä on vaikea nähdä. Jotkut uskovat vaikeuksien yhdistävän ja lujittavan suhdetta, mutta ei kai kukaan varta vasten toivo vastoinkäymisiä. Emme me ainakaan olisi tarvinneet tällaista.

Viime vuonna arkirutiinit menivät uusiksi Pertin jäätyä kotiin. Painetta lisäsivät ulkopuoliset neuvojat, jotka tarkoittivat hyvää, mutta jotka välillä tuntuivat tietävän lääkäreitä paremmin, mikä kansanedustajaa vaivasi. He myös halusivat kertoa omat vinkkinsä toipumiseen: raitis ilma ja liikunta eivät ehkä vain ole parhaita keinoja silloin, kun toinen ei pääse edes sängystä ylös.

– Olen kuunnellut niin monia sairaskertomuksia ja vastaanottanut niin monen hyvän psykiatrin puhelinnumeron, etten enää pysy laskuissa. Toisaalta olen tottunut siihen: kansanedustajan puolisona saan usein olla viestinviejänä erilaisista epäkohdista, vaikka mieli tekisi sanoa, että olen itse asiassa vain näyttelijä, en kansanedustajan sihteeri enkä terapeutti.

Elina Salovaara

- 38-vuotias Vaasasta kotoisin oleva näyttelijä. Asuu Lempäälässä kansanedustaja-radiotoimittaja Pertti Salovaaran, 38, kanssa. Tyttäret Rosina, 8, ja Milana, 3.

- Tuttu tv-sarjoista Kaiken tämän takana, Hiljaista on, Muodollisesti pätevä ja Tumma ja hehkuva veri.

- Työskennellyt TV2:n kuuluttajana. Näytellyt Tampereen Teatterissa 1997 lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla