Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.
Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.

Näyttelijä vierastaa hänestä syntynyttä mielikuvaa pohjalaisakasta, joka yksin kestää mitä vain.

Elina Salovaara, 38, uskoo kohtaloon, mutta myös ihmisen valtaan vaikuttaa elämäänsä omilla päätöksillään.

– Luotan varmuuden vuoksi vähän kaikkeen: taivaanisään, suojelusenkeleihin, tonttuihin ja kummituksiin, Elina nauraa.

– Uskon, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Kun viime vuosi kerran oli rankka, tästä vuodesta on pakko tulla mahtava. Yritän pitää mielessä, että ajatus on liike: asiat sujuvat, kun suhtaudun niihin positiivisesti. Jos aina pelkään pahinta, pahin myös tapahtuu.

Viime vuonna positiivinen elämänasenne joutui koetukselle, kun kansanedustajapuoliso Pertti Salovaara, 38, sairastui uupumukseen ja jäi pitkälle sairauslomalle eduskunnasta. Elinan puhelin soi pahimmillaan tauotta.

– Minun olisi haluttu tiedottavan Pertin tilasta jatkuvasti, mutta miten olisin tiedottanut, kun en itsekään tiennyt vastauksia kysymyksiin? Sitä paitsi arjen järjestämisessä riitti akuutimpaakin hoidettavaa.

Joukossa oli silti positiivisiakin yhteydenottoja. Ilman niitä Elina ei olisi selviytynyt viime vuodesta.

– Minun korostettiin jossain lehdessä olevan pohjalaanen akka, joka kestää mitä vain, mutta ei se niin ole. En varmasti olisi pärjännyt yksin. Siksi olen kiitollinen niille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat tarjonneet tukeaan. Olen saanut purkaa tunteitani puhumalla, ja vain se on auttanut minua jaksamaan.

Yhteen tarkoitetut

Lempäälässä asuva Elina pohtii elämän kohtalokkuutta myös roolissaan Tampereen Teatterin Tyranni Oidipuksessa, jossa hän näyttelee kuningas Oidipuksen äitiä ja vaimoa.

– Aihepiiri on kiehtova. Miten paljon sattumalla on lopulta merkitystä? Olisinko esimerkiksi tavannut Perttiä koskaan, ellen olisi aikanaan lähtenyt viihdeohjelma Lievän kuumeen suunnittelupalaveriin Jyväskylään?

Kohtalon puolesta puhuisi ainakin se, että Elina ja Pertti ovat pysyneet yhdessä jo 17 vuotta, vaikka suhde alussa eteni vauhdilla. Siihen aikaan Radiomafian juontajana työskennellyt Pertti soitti tv-kuuluttajan töitä tehneelle Elinalle jo heti suunnittelupalaverin jälkeisenä päivänä ja ehdotti haastattelua.

Haastattelu alkoi kysymyksellä Elinan kauniista silmistä ja päättyi lopulta vasta kolmen päivän kuluttua. Pari kuukautta myöhemmin Pertin tavarat oli jo kannettu Elinan kaksioon Tampereelle.

– Maailman hienoinkaan työ ei maistuisi miltään ilman perhettä ja rakkautta. Olemme Pertin kanssa ehdottomasti sielunkumppaneita. Arvostamme toisiamme ja annamme tilaa, emme koskaan lynttää toistemme kiinnostuksenkohteita. Olemme kokonaisuudessaan toimiva paketti: intohimoinen pariskunta, joka on myös hyvät ystävät keskenään.

Arkirutiinit uusiksi

Tulevaisuutta Elina suunnittelee vain varoen, ei liian pitkälle eikä liian tarkasti. Mennyt on opettanut, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Pertin sairastuminen oli elämäni isoin yllätys, en osannut odottaa sitä ollenkaan. Ehkä kaikelle vielä joskus löytyy merkitys, mutta nyt sitä on vaikea nähdä. Jotkut uskovat vaikeuksien yhdistävän ja lujittavan suhdetta, mutta ei kai kukaan varta vasten toivo vastoinkäymisiä. Emme me ainakaan olisi tarvinneet tällaista.

Viime vuonna arkirutiinit menivät uusiksi Pertin jäätyä kotiin. Painetta lisäsivät ulkopuoliset neuvojat, jotka tarkoittivat hyvää, mutta jotka välillä tuntuivat tietävän lääkäreitä paremmin, mikä kansanedustajaa vaivasi. He myös halusivat kertoa omat vinkkinsä toipumiseen: raitis ilma ja liikunta eivät ehkä vain ole parhaita keinoja silloin, kun toinen ei pääse edes sängystä ylös.

– Olen kuunnellut niin monia sairaskertomuksia ja vastaanottanut niin monen hyvän psykiatrin puhelinnumeron, etten enää pysy laskuissa. Toisaalta olen tottunut siihen: kansanedustajan puolisona saan usein olla viestinviejänä erilaisista epäkohdista, vaikka mieli tekisi sanoa, että olen itse asiassa vain näyttelijä, en kansanedustajan sihteeri enkä terapeutti.

Elina Salovaara

- 38-vuotias Vaasasta kotoisin oleva näyttelijä. Asuu Lempäälässä kansanedustaja-radiotoimittaja Pertti Salovaaran, 38, kanssa. Tyttäret Rosina, 8, ja Milana, 3.

- Tuttu tv-sarjoista Kaiken tämän takana, Hiljaista on, Muodollisesti pätevä ja Tumma ja hehkuva veri.

- Työskennellyt TV2:n kuuluttajana. Näytellyt Tampereen Teatterissa 1997 lähtien.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti