Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.
Elina Salovaaralle puolison sairastuminen opetti, että mitä tahansa voi tapahtua.

Näyttelijä vierastaa hänestä syntynyttä mielikuvaa pohjalaisakasta, joka yksin kestää mitä vain.

Elina Salovaara, 38, uskoo kohtaloon, mutta myös ihmisen valtaan vaikuttaa elämäänsä omilla päätöksillään.

– Luotan varmuuden vuoksi vähän kaikkeen: taivaanisään, suojelusenkeleihin, tonttuihin ja kummituksiin, Elina nauraa.

– Uskon, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Kun viime vuosi kerran oli rankka, tästä vuodesta on pakko tulla mahtava. Yritän pitää mielessä, että ajatus on liike: asiat sujuvat, kun suhtaudun niihin positiivisesti. Jos aina pelkään pahinta, pahin myös tapahtuu.

Viime vuonna positiivinen elämänasenne joutui koetukselle, kun kansanedustajapuoliso Pertti Salovaara, 38, sairastui uupumukseen ja jäi pitkälle sairauslomalle eduskunnasta. Elinan puhelin soi pahimmillaan tauotta.

– Minun olisi haluttu tiedottavan Pertin tilasta jatkuvasti, mutta miten olisin tiedottanut, kun en itsekään tiennyt vastauksia kysymyksiin? Sitä paitsi arjen järjestämisessä riitti akuutimpaakin hoidettavaa.

Joukossa oli silti positiivisiakin yhteydenottoja. Ilman niitä Elina ei olisi selviytynyt viime vuodesta.

– Minun korostettiin jossain lehdessä olevan pohjalaanen akka, joka kestää mitä vain, mutta ei se niin ole. En varmasti olisi pärjännyt yksin. Siksi olen kiitollinen niille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat tarjonneet tukeaan. Olen saanut purkaa tunteitani puhumalla, ja vain se on auttanut minua jaksamaan.

Yhteen tarkoitetut

Lempäälässä asuva Elina pohtii elämän kohtalokkuutta myös roolissaan Tampereen Teatterin Tyranni Oidipuksessa, jossa hän näyttelee kuningas Oidipuksen äitiä ja vaimoa.

– Aihepiiri on kiehtova. Miten paljon sattumalla on lopulta merkitystä? Olisinko esimerkiksi tavannut Perttiä koskaan, ellen olisi aikanaan lähtenyt viihdeohjelma Lievän kuumeen suunnittelupalaveriin Jyväskylään?

Kohtalon puolesta puhuisi ainakin se, että Elina ja Pertti ovat pysyneet yhdessä jo 17 vuotta, vaikka suhde alussa eteni vauhdilla. Siihen aikaan Radiomafian juontajana työskennellyt Pertti soitti tv-kuuluttajan töitä tehneelle Elinalle jo heti suunnittelupalaverin jälkeisenä päivänä ja ehdotti haastattelua.

Haastattelu alkoi kysymyksellä Elinan kauniista silmistä ja päättyi lopulta vasta kolmen päivän kuluttua. Pari kuukautta myöhemmin Pertin tavarat oli jo kannettu Elinan kaksioon Tampereelle.

– Maailman hienoinkaan työ ei maistuisi miltään ilman perhettä ja rakkautta. Olemme Pertin kanssa ehdottomasti sielunkumppaneita. Arvostamme toisiamme ja annamme tilaa, emme koskaan lynttää toistemme kiinnostuksenkohteita. Olemme kokonaisuudessaan toimiva paketti: intohimoinen pariskunta, joka on myös hyvät ystävät keskenään.

Arkirutiinit uusiksi

Tulevaisuutta Elina suunnittelee vain varoen, ei liian pitkälle eikä liian tarkasti. Mennyt on opettanut, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Pertin sairastuminen oli elämäni isoin yllätys, en osannut odottaa sitä ollenkaan. Ehkä kaikelle vielä joskus löytyy merkitys, mutta nyt sitä on vaikea nähdä. Jotkut uskovat vaikeuksien yhdistävän ja lujittavan suhdetta, mutta ei kai kukaan varta vasten toivo vastoinkäymisiä. Emme me ainakaan olisi tarvinneet tällaista.

Viime vuonna arkirutiinit menivät uusiksi Pertin jäätyä kotiin. Painetta lisäsivät ulkopuoliset neuvojat, jotka tarkoittivat hyvää, mutta jotka välillä tuntuivat tietävän lääkäreitä paremmin, mikä kansanedustajaa vaivasi. He myös halusivat kertoa omat vinkkinsä toipumiseen: raitis ilma ja liikunta eivät ehkä vain ole parhaita keinoja silloin, kun toinen ei pääse edes sängystä ylös.

– Olen kuunnellut niin monia sairaskertomuksia ja vastaanottanut niin monen hyvän psykiatrin puhelinnumeron, etten enää pysy laskuissa. Toisaalta olen tottunut siihen: kansanedustajan puolisona saan usein olla viestinviejänä erilaisista epäkohdista, vaikka mieli tekisi sanoa, että olen itse asiassa vain näyttelijä, en kansanedustajan sihteeri enkä terapeutti.

Elina Salovaara

- 38-vuotias Vaasasta kotoisin oleva näyttelijä. Asuu Lempäälässä kansanedustaja-radiotoimittaja Pertti Salovaaran, 38, kanssa. Tyttäret Rosina, 8, ja Milana, 3.

- Tuttu tv-sarjoista Kaiken tämän takana, Hiljaista on, Muodollisesti pätevä ja Tumma ja hehkuva veri.

- Työskennellyt TV2:n kuuluttajana. Näytellyt Tampereen Teatterissa 1997 lähtien.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti
IMDB

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Pelkkää julkisuustyrkkyilyä Lahdelta. Tuskin on ollut niin typerä tai sokea, ettei ole tiennyt miten asiat piireissä on mennyt. Tai no typerähän se näköjään on, mutta tuskin sokea. Käsittämätöntä itsensä jalustalle nostamista "minä olen hyvä ja jalo ihminen"-tyyliin. Toivottavasti näitä jarkko lahtia ei nähdä enää yhdessäkään elokuvassa. Itse en aio enää koskaan olla samaan aikaan samalla kuvauspaikalla kuin Jarkko Lahti.
Lue kommentti

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.