"Me keski-ikäiset naiset osattaisiin tehdä monta asiaa paremmin", sanoo Elina Knihtilä. Kuva: Jonna Öhrnberg
"Me keski-ikäiset naiset osattaisiin tehdä monta asiaa paremmin", sanoo Elina Knihtilä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijällä on helppo ratkaisu, jolla jokainen voi parantaa naisten arvostusta.

Politiikka on puhuttanut suomalaisia tänä vuonna enemmän kuin aikoihin. Työttömyys, maahanmuutto ja leikkaukset huolestuttavat monia. Näyttelijä Elina Knihtilä sanoo olevansa erityisen huolissaan naisten aseman kehityksestä.

– Olen vähän hämmentynyt siitä, otammeko me sukupuolten välisessä tasa-arvossa takapakkia. Tämä tulee mieleen, kun pohtii hallituksen ratkaisuja ja esimerkiksi subjektiivista hoito-oikeutta. Keski-ikäisenä naisena olen huolissani myös yksilökeskeisyydestä ja uusliberalismista, jotka tuntuvat olevan vallalla kaikessa. Lisäksi minua häiritsee tässä ajassa ihmeellinen loukkaantumisen kulttuuri. Joka asiasta loukkaannutaan kamalasti.

Knihtilä nähdään ensi vuonna Kotikatsomossa Tiina Lymin käsikirjoittamassa ja Petri Kotwican ohjaamassa Kohtuuttomuuksia-sarjassa.

Mihin kohtuuttomuuteen Knihtilä itse haluaisi puuttua?

– Keski-ikäisten ukkojen valtaan. Siihen olisi jo aika puuttua. Sanon ihan suoraan, että me keski-ikäiset naiset osaisimme monta asiaa niin paljon paremmin kuin ne. Ja se tulee tässä sarjassakin selväksi, hän sanoo.

Me keski-ikäiset naiset osaisimme monta asiaa niin paljon paremmin.

– Mielestäni on aivan kohtuutonta, että jotkut äijät saavat parempaa palkkaa tai pääsevät helpommin etenemään johtajahissillä kuin naiset. En käsitä sitä ollenkaan.

Knihtilän mielestä keski-ikäisissä naisissa parasta ovat järki ja tunteet eli iän tuoma järki ja itsevarmuus yhdistettynä tunne-elämään. Mutta mistä keski-ikäisten naisten kohtaama väheksyntä sitten kumpuaa?

– Sen kun tietäisi. Mutta olen aina ollut valmis kapinaan. Nyt makkaramestarit ulos jakkaroilta!

Knihtilä sanoo, että hänen mielestään tärkeintä on, että ensinnäkin naiset itse myöntävät, että he pystyvät ja osaavat.

– Kukin voi aloittaa esimerkiksi "kehu nainen päivässä" -periaatteesta. Se on jo tosi paljon. Niinpä haluan nyt kehua näyttelijä Anna Paavilaista. Hän käsittelee Play Rape -monologissaan sitä, miksi nuoria naisia uhriutetaan toistuvasti näyttämöllä. Teos synnytti mieletöntä keskustelua teatterialan sisällä. Aihe on samaan aikaan henkilökohtainen ja silti iso ja yleinen.

Woman, the nigger of the world...

Elina Knihtilä: "Keski-ikäisten ukkojen valta on kohtuutonta"

Kiitos! Olen pitkään ollut omissa ajatuksissani samoilla jäljillä ja huomannut ympäristössäni saman suuntauksen viime vuosina. Kutsuisin itse tätä yhteiskunnan taantumiseksi, ei löydy kummoista "martta"kerhoa, jossa ei päättäviin tehtäviin tarvita päteviä keski-ikäisiä miehiä. Mielestäni Elina Knihtilä vastaa itse tähän vallan uusjakoon - "keski-ikäisissä naisissa parasta ovat järki ja tunteet eli iän tuoma järki ja itsevarmuus yhdistettynä tunne-elämään". Tämähän on pelottavaa ja itsevarma...
Lue kommentti
Kohti tasa-arvoisuutta

Elina Knihtilä: "Keski-ikäisten ukkojen valta on kohtuutonta"

Naisten avut kun riittävät jo liian hyvinkin. Naisilla on yliedustus yliopistoissa ja asiantuntijatehtävissä. He aloittavat työuransa myös miehiä aikasemmin. Naiset eivät myöskään tee vähemmän työtä, jos lasketaan kaikki kotityökin mukaan. Koko elämänsä aikana naiset kuitenkin tekevät tilastojen mukaan myös niitä työtunteja enemmän, sillä elävät pidempään ja pysyvät paremmin työkykyisinä. Naiset tajuavat pyytää tänä päivänä enemmän palkkaa, mutta julkisella puolella, jolle suurin osa naisista...
Lue kommentti
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...