Näyttelijä Elina Knihtilä on kärsinyt kiltteydestään, mutta nykyään hän ottaa teini-ikäisen poikansa kanssa yhteen päivittäin.
– Murrosikä aiheuttaa omat haasteensa vanhemmille, mutta se kuuluu kasvamiseen, Elina pohtii.

Näyttelijä Elina Knihtilän, 39, kanssa on vaikea pitää pokkaa, niin antaumuksella hän vääntää naamaansa. Peruslukemilla olevat kasvot saattavat sekunnissa muovautua mitä kummallisimpiin ilmeisiin.

Elinalla itsellään kesti kauan ymmärtää, että hän saattaisi olla muiden silmissä hauska. Omasta mielestään hän ei ole ”mikään kuoliaaksinaurattaja.” Vasta kollegoiden ja läheisten ystävien Pirjo Longan ja Mari Perankosken kanssa kuvatut sketsisarjat, kuten Ranuan kummit ja Sikanautaa, avasivat silmät.

– Pitkään aikaan en uskonut, että saisin ketään nauramaan. Olin siitä yllättynyt, vaikka toki minulla mielestäni on hyvä huumorintaju. Ymmärsin, että komiikassa on kyse tarkoista havainnoista ja liioittelusta.

Elina pääsee liioittelemaan myös seuraavassa elokuvassaan Hyvä poika, jossa hän esittää fiktiivistä näyttelijää Leila Mannerta. Leila pakenee pieleen mennyttä ensi-iltaa suvun kesähuvilalle kahden poikansa kanssa. Diivamainen nainen ei osaa pitää huolta itsestään, ja täysi-ikäinen poika Ilmari ottaa perheessä ylisuojelevan aikuisen paikan.

Riitaa pojan kanssa

Hyvässä pojassa Elinan roolihahmon ja tämän pojan suhde on kimurantti. Aihe herätti Elinan pohtimaan vanhemmuuden vastuuta. Hänellä on avomiehensä, näyttelijä Tommi Korpelan kanssa yhteinen poika, 14-vuotias Ilmari.

– Omassa elämässäni toivon kantavani vastuuta vanhempana. Virheiltä en äitinä tietenkään voi välttyä, mutta toivottavasti minulla on enemmän eskimoita iglussani kuin Leilalla.

Pojan syntyessä Elina oli juuri Teatterikorkeakoulusta valmistunut 25-vuotias näyttelijänalku.

Nyt Ilmari alkaa olla murrosiässä, mikä aiheuttaa välillä kinaa vanhempien kanssa. Elina harmittelee, ettei aina onnistu hillitsemään itseään kotioloissa.

– Riidellessä minulla on paha tapa taantua lapsen tasolle tai alemmaksi. Otankin poikani kanssa yhteen harva se päivä. Itse näyttelin murrosikäisenä kilttiä tyttöä kotona, paino sanalla näyttelin. Eikä siitä sen enempää, Elina nauraa.

Herkkäitkuinen diplomaatti

Elina pitää itseään kilttinä naisena ja toivoo, ettei hänestä löydy diivan elkeitä. Nuorempana hän jopa kärsi kiltteydestään.

–Ajattelin, että minun täytyisi olla ehdoton ja mustavalkoinen. Tulkitsin kiltteyden heikkoudeksi.

Elina ihaili ihmisiä, jotka uskalsivat nousta barrikadeille ja ilmaista kovaäänisesti omia mielipiteitään. Itse hän vältteli konflikteja viimeiseen asti.

– Olen aina ollut herkkäitkuinen. Jos ryhdyn pitämään puoliani, alaleukani alkaa helposti väpättää ja kyyneleet virrata. Ennen se hävetti.

Erityisen koville Elina joutui nuorena näyttelijänä, kun hänellä ei vielä ollut nykyisenkaltaista itsetuntoa. Muutaman tiukan ohjaajan opissa hän kävi läpi kunnon ryöpytyksen.

– Olin ihan pökkelö ja itkuinen näyttelijä, minkä vuoksi sain ohjaajilta kovaa palautetta. Koko ajan piti kyseenalaistaa, miksi edes teen tätä hommaa. Mutta se oli silloin tarpeen.

Elämänkokemuksen ja parantuneen itsetunnon ansiosta Elina
oppi pikkuhiljaa ymmärtämään, ettei kiltteys ole negatiivinen asia.

– En edelleenkään pidä konflikteista, mutta enää ne eivät ole niin pelottavia.

Ei kateutta

Elinan kotona keskustellaan paljon näyttelemisestä, koska puoliso on samalla alalla. Pari tapasi 18 vuotta sitten Q-teatterissa.

– En ole koskaan ollut kateellinen miehelleni. Päinvastoin, olen iloinnut, jos hän on onnistunut. Olemme molemmat saaneet tehdä todella mukavia töitä. Siitä pitää olla onnellinen.

Joskus Elina olisi kyllä valmis ottamaan Tommille tarjottuja  töitä, sillä hän haaveilee miesrooleista. Ne kun ovat usein paljon kiinnostavampia.

Myös Elinan ystäväpiiri koostuu pitkälti näyttelijöistä. Heitäkään Elina ei myönnä kadehtivansa. Ei vaikka kaveri veisi roolin nenän edestä.

– Kateus on tunne, joka jokaisen pitää käsitellä itse. On silti myytti, että naisnäyttelijät olisivat toisilleen kamalan kateellisia.

Näyttelijäntyön ulkonäkökeskeisyys saa Elinan näkemään punaista. Hän myöntää tunteneensa epävarmuutta uransa alkuaikoina. Valmistumisensa jälkeen Elina sai lapsen, eikä nuorta näyttelijää pahemmin pyydelty koekuvauksiin.

– Tunsin alemmuutta ulkonäöstäni ja pohdin, johtuuko roolien vähyys siitä. Onneksi tuo aika ei kestänyt kovin kauaa ja pääsin
siitä yli. Ymmärrän, että näyttelijöitä syynätään, onhan kehomme työvälineemme.

Sittemmin muuntautumiskyky on osoittautunut Elinan valttikortiksi. Hän on saanut näytellä hyvin erilaisia rooleja, koska ei ole lokeroitunut ulkokuoren perusteella vain yhteen kategoriaan.

– En ole ollut luokan prinsessa, mutta se on ollut vahvuus. Olen saanut tehdä inspiroivia juttuja ja ehkä säästynyt tylsiltä tyttöystävärooleilta. Eivätkä kaikki voi olla päältä kauniita, joten kannattaa mieluummin keskittyä sisäisen kauneuden kehittämiseen.

Elina Knihtilä

  • Syntyi 6.6.1971 Valkealassa. Asuu Helsingissä avopuolisonsa Tommi Korpelan ja 14-vuotiaan Ilmarin kanssa.
  • Tuttu muun muassa elokuvista Haarautuvan rakkauden talo, Matti ja Putoavia enkeleitä, josta voitti Jussi-palkinnon.
  • Mukana Kansallisteatterin näytelmässä Täällä Pohjantähden alla 2011. ”Debytoin suurella näyttämöllä. Siellä on hieno tunnelma ja historian siipien havinaa. Nöyräksi vetää ajatus, ketkä kaikki siellä ovat näytelleet.”
  • Näyttelee rikosylikonstaapelia dekkarisarjassa Virta, joka alkaaNelosella 7.4.
  • Esiintyy myös Unicef live -lähetyksessä MTV3:lla 12.3.
  • Hyvä poika leffateattereissa 25.3.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.