Me Naiset
|
Sari Parkkonen

– Moni ihmettelee yhä, miksi en lähtenyt tästä liitosta. Mutta elämä ei ole niin mustavalkoista, sanoo Ilkka Kanervan puoliso Elina Kiikko.

Elina Kiikkoa, 39, ei ole uskoa samaksi naiseksi, joka vuosien ajan on poseerannut Ilkka Kanervan, 60, rinnalla lehtien seurapiiripalstoilla. Ilman meikkiä ja jakkupukua hän näyttää paljon kuviaan tyttömäisemmältä, ja hillityn ulkokuoren alta paljastuu hyväntahtoinen, vahva nainen.

Itsetuntonsa hän paljastaa viimeistään silloin, kun nauraen toteaa, ettei koskaan saa Ilkalta tekstiviestejä.

– Sen sijaan soittelemme päivittäin. Itse inhoan tekstiviesti¬en näpyttelemistä, se on vaikeaakin näin pitkillä kynsillä, Elina näyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kymmenen vuotta kestäneen seurustelun aikana Elina on tietoisesti pitänyt matalaa profiilia ja ollut esillä vain juuri sen verran, kun miehen työ kansanedustajana, eduskunnan varapuhemiehenä tai ulkoministerinä on edellyttänyt. Ironista kyllä, viime kevään tekstiviestikohun ja miehensä erottamisen yhteydessä Elina sai osansa huomiosta tavalla, jota ei olisi ikinä osannut kuvitella. Alun perin kahden ihmisen välistä henkilökohtaista asiaa selvitti kohta koko kansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni mietti silloin, miten jaksaa nainen ja puoliso, joka tahtomattaan on joutunut kohun keskelle. Ja miten kestää suhde, jota niin koetellaan?

– Moni ihmettelee yhä, miksi en lähtenyt tästä liitosta. Mutta elämä ei ole niin mustavalkoista, sanoo Elina rauhallisesti.

Elina on tullut Turusta Helsinkiin eduskuntaan kiirehtineen miehensä kyydissä. Pariskunnalla on muutama päivä yhteistä aikaa, ennen kuin Elina lentää takaisin Saksaan. Hän työskentelee viikot it-alan yrityksessä Düsseldorfissa, hotellien suoravarausjärjestelmästä vastaavana sovelluspäällikkönä. Työ vaatii välillä 24-tuntista päivystystä. Viime aikoina uudet versiopäivitykset ovat venyneet niin, että Elinan syyskuuksi suunniteltu loma on siirretty lokakuulle.Vasta silloin hän voi kunnolla hengähtää yhdessä 15-vuotiaan Mariam-tyttärensä ja Ilkan kanssa.

Kohu oli kova paikka

Elina myöntää, että takana on rankka kevät ja kesä, vaikka hän onkin urheasti seisonut miehensä tukena. Ulkoministerin erottamisen jälkeiset kaksi viikkoa Elina vietti tiiviisti miehensä kanssa ensin Turussa ja myöhemmin Turun saaristossa mökillä, jonne he vetäytyivät rauhoittumaan ja miettimään tulevaisuutta. Tapahtumat käytiin läpi hämmentyneissä ja yllättyneissä tunnelmissa. Keskusteluissa punnittiin perusteellisesti rakkauteen, anteeksiantoon, luottamukseen ja toisen kunnioittamiseen liittyviä perimmäisiä kysymyksiä. Sen jälkeen niihin ei ole tarvinnut palata.

– Onhan tämä ollut kova paikka meille molemmille. Keväiset tapahtumat herättivät minussa voimakkaita tunteita, sellaisia, joita en tiennyt olevankaan. Mutta kun näin, miten lyöty mieheni oli, ei käynyt edes mielessä jättää häntä. Olisinko lyönyt jo lyötyä? Minulta on pyydetty anteeksi ja anteeksi olen antanut, Elina kuvailee tunteitaan.

– Jotkut ajattelevat varmaan, että minä olen se loukattu osapuoli, mutta en koe niin. Päinvastoin, kaiken jälkeen minulle tuli vahva olo, että tiedän, mikä meidän välinen suhteemme on. Silloin ei ole niin väliä, mitä muut siitä ajattelevat.

Elina kyllä myöntää, ettei taannoinen viestittely ollut mukavaa ja hän tietysti halusi selvittää asian perin pohjin. Hänen mielestään tapahtunut sai kuitenkin liian suuret mittasuhteet. Miehensä erottamista Elina pitää epäoikeudenmukaisena, sillä hänestä kyse oli yksityisasiasta, jonka ei olisi pitänyt vaikuttaa hyvin hoidettuun ministerin työhön.

– Ilkka on leikkimielinen hassuttelija ja nyt se kostautui. Työnsä hän kuitenkin hoiti moitteettomasti. Hänen teoissaan ei myöskään ole kyse mistään sellaisesta syvällisestä kanssakäymisestä, joka uhkaisi meidän liittoamme tai minua naisena. Meidän suhteemme on vakaalla pohjalla ja siinä on tärkeämpiä koossa pitäviä asioita, Elina sanoo.

Jotkut ehtivät tulkita Elinan kärsivällisyyttä niinkin, että ehkä tämä pariskunta on sopinut elävänsä kumpikin tahoillaan vapaata elämää. Sen Elina kumoaa.

– Kyllä uskollisuus on parisuhteen perusasia ja kaikista tärkeintä rakkaudessa on luottamus. Jos luottamus häviää, häviää kaikki muukin. En ole missään vaiheessa tuntenut, että luottamukseni olisi petetty.

Aluksi Ilkan seura jännitti

Elina tapasi miehensä kymmenen vuotta sitten Turun lentoasemalla, jossa hän työskenteli asiakaspalvelutehtävissä. Ilkka tuli kyselemään aikatauluja, ja muutaman päivän päästä he jo istuivat yhteisellä illallisella. Aluksi Elina oli varautunut, sillä hän tunsi kansanedustaja Kanervan vain julkisuudesta.

– Pakko myöntää, että minulla oli ennakkoluuloja. En ajatellut, että suhteestamme tulisi mitään pysyvää. Alkuvaiheessa hänen seuransa jännitti, mutta pian huomasin, että Ilkka on helposti lähestyttävä, ihmisläheinen ja karismaattinen mies. Opin tuntemaan hänet lämpimänä ja hyväsydämisenä ihmisenä.

Kaksi kiireistä ihmistä huomasi vähitellen viihtyvänsä hyvin yhdessä. Elinan pidättyväisyydestä kertoo kuitenkin, ettei hän suhteen kolmena ensimmäisenä vuonna esiintynyt julkisesti miehensä rinnalla. Suhde tuli viralliseksi Linnan juhlissa vuonna 2002, kun silloinen eduskunnan varapuhemies Kanerva esitteli seuralaisensa.

Elina sanoo, että he sopivat luonteiltaan hyvin yhteen eivätkä koe 20 vuoden ikäeroa ongelmana. Elinasta on päinvastoin helpottavaa, kun rinnalla on kokeneempi mies.

– Meidän on helppo olla yhdessä ja meillä on samanlainen huumorintaju. Olen itse melko rauhallinen, mutta tilanteen mukaan temperamenttiakin löytyy. Saatan suuttua, mutta myös lepyn nopeasti.

Suhteen suurimmat riidat syntyvät Elinan taipumuksesta myöhästellä.

– Kaava on aina sama: minulle huomautetaan asiasta, minä suu
tahdan ja mökötän aikani, kunnes asia on pois päiväjärjestyksestä, Elina kertoo.

Äiti hoitaa viikot tytärtäni

Ilkkaa ja Elinaa yhdistää myös avioero, jonka kumpikin on tahoillaan käynyt läpi. Ilkalla on liitostaan kaksi aikuista tytärtä, Laura ja Juulia, Elinalla teini-ikäinen Mariam.

– Omaan erooni ei liittynyt mitään dramatiikkaa. Solmin liittoni nuorena, olin vain 21-vuotias mennessäni naimisiin ja muuttaessamme Turusta Tukholmaan. Suoritin siellä aikuisoppilaitoksessa ruotsin kielen kursseja. Mariam syntyi Tukholmassa.

Liitto kesti viitisen vuotta. Suomeen palattuaan Elina sai töitä Finnairilta ja muutti yksinhuoltajana Helsinkiin.

– Mariamin isä asuu yhä Tukholmassa, ja tytär tapaa häntä harvoin. Sen sijaan Ilkasta on tullut tyttärelleni tärkeä aikuinen, vaikken osaakaan puhua hänestä Mariamin isäpuolena. Ilkka on kuitenkin ollut läsnä tyttäreni elämässä yli puolet hänen elinajastaan. He tulevat hyvin toimeen.

Myös Elina tulee toimeen Ilkan tyttärien kanssa.

– Hehän ovat jo aikuisia ihmisiä, mutta eivät uusperheen ihmissuhteet silti välttämättä aina helppoja ole. Meillä on tapana käydä koko perheen voimin yhdessä syömässä. Joskus käymme naisten kesken ostoksilla.

Viime aikoina perheessä on eletty riemukkaissa tunnelmissa, kun Juulia sai esikoislapsensa ja Ilkka Kanervasta tuli näin isoisä.

– Hän on tietysti innoissaan ensimmäisestä lapsenlapsestaan. Oma roolini on vielä hakusessa, Elina sanoo.

Elinalle ja Ilkalle oli suhteen alusta lähtien selvää, että lapsia ei hankita.

– Päätös on yhteinen. Kummallakin on jo lapset, emme halunneet aloittaa sitä pyöritystä uudelleen.

Elina on itse kotoisin perheestä, jossa on viisi lasta.

– Olemme tosi läheisiä ja kun olen Suomessa, tapaamme toisiamme melkein päivittäin. Isältäni kysyn yhä neuvoa kaikissa suurissa kysymyksissä.

Elinan äiti hoitaa Mariamia sillä aikaa, kun Elina työskentelee Saksassa.

– Äitini asuu viikot meillä tyttäreni kanssa. Voin tehdä työni rauhassa, kun tiedän, että Mariam on hyvissä käsissä. Hänen seuranaan on myös kultainennoutaja, neljän vuoden ikäinen Nuutti.

Molemmilla oma asunto

Sekä Ilkka että Elina ovat kotoisin Turusta, joka on yhä heidän kotipaikkansa. Molemmilla on siellä omat erilliset asuntonsa, mutta kun he ovat kaupungissa yhtä aikaa, he asuvat yhdessä jomman kumman kodissa.

– Yhteinen vapaa-aika kuluu ulkoillen ja usein ulkona syöden. Emme ole kumpikaan erityisiä keittiöihmisiä tai ruuanlaittajia. Minusta on vähitellen tullut kokonaan kasvissyöjä.

Elina on koko suhteen ajan pitänyt kiinni omasta työstään ja reviiristään, sillä hän sanoo viihtyvänsä hyvin myös yksin ja tyttärensä kanssa.

– Ilkastakin on ollut tärkeää, että minulla on oma työni ja omat menoni. Ilkan rinnalla olen kyllä päässyt kurkistamaan uusiin asioihin. Olen jonkin verran matkustanut hänen kanssaan. Se on ollut antoisaa, sillä matkoilla tutustuu aina kiinnostaviin ihmisiin.

Myös urheilutapahtumissa pariskunta on tuttu näky.

– Nautin urheilun seuraamisesta, vaikka en itse urheile nykyään lainkaan. Ilkka ja vanhempani pelaavat golfia. Kai minunkin täytyisi opetella.

Elina on tottunut siihen, että julkisesti liikkuessaan he harvoin saavat olla kaksin. Nykyisen parlamentin pitkäaikaisemmalla jäsenellä on laajat verkostot, ja selkään taputtelijoita ja neuvon kysyjiä riittää edelleen.

– Olen hyväksynyt sen, se kuuluu Ilkan ammattiin. Hänellä täytyy olla aikaa kuunnella ihmisiä. En voisi olla hänestä mustasukkainen.

Meistä on tullut läheisimpiä

Viime kuukausina Elina on elänyt todeksi kliseemäistä ilmaisua: aika parantaa haavat. Kaiken keskellä Elina päätti, että elämän on jatkuttava ja ihmisten ilmoille on palattava.

– En ole kovin masentuvaa tyyppiä. Ajattelin myös, etten ryhdy aristelemaan ihmisiä. Tärkeintä oli paluu normaaleihin arkirutiineihin. Ympäristön reagointi onkin ollut yllättävää. Ihmiset ovat antaneet arvon sille, että olemme kaikesta huolimatta jaksaneet yhdessä. Moni on tullut sanomaan, että tuossa suhteessa täytyy olla jotakin todellista, kun se on kaiken tämän kestänyt.

Eniten Elinaa on kantanut hänen puolisonsa optimismi ja positiivisuus.

– Ilkalla on kyky nousta vaikeistakin paikoista ja jatkaa elämää. Näinä kuukausina meistä on tullut vieläkin läheisimpiä. Suhteemme on vahvistunut ja yhteenkuuluvuuden tunne on nyt entistäkin suurempi. Vallalla tai asemalla ei ole mitään tekemistä aitojen tunteiden kanssa tai sen Ilkan kanssa, jonka minä olen oppinut tuntemaan.

Elina on jo pystynyt unohtamaan ikävät asiat.

– Eihän tästä suhteesta mitään tulisi, jos ne jäisivät vaivaamaan. Anteeksiantaminen sisältää sen, ettei käytä hyväkseen toisen heikkouksia tai virheitä. Se vaatii kypsyyttä, mutta on edellytys tasa-arvoisen suhteen jatkumiselle.

Elina ja Ilkka eivät ole suunnitelleet kihloja tai naimisiinmenoa, mutta tulevaisuuden he näkevät silti yhteisenä.

– Nyt meidän tärkein yhteinen projektimme on löytää ikioma saaristomökki jostain Turun lähettyviltä. Meri on meille kummallekin elementti, jonka äärellä rauhoitumme, Elina sanoo.

Elinan kännykkä soi. Ilkka siellä jo kyselee, koska saa viedä puolisonsa illalliselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla