Elina Kantelinen Brandt osallistuu Ruotsin tv:n jälkiruokaohjelmassa. Kuva: Magnus Selander/Kanal 5
Elina Kantelinen Brandt osallistuu Ruotsin tv:n jälkiruokaohjelmassa. Kuva: Magnus Selander/Kanal 5

Elina Kantelinen Brandt, 35, sanoi itsensä irti 10 vuoden finanssiuran jälkeen. Nyt hän kisaa Ruotsin televisiossa jälkiruokaohjelmassa. Katso jutun lopusta Elinan keksimän marenkiherkun ohje!

Ruotsissa alkoi tänään seuratun jälkiruokakilpailun Dessertmästarnan neljäs tuotantokausi. Koko Ruotsi leipoo -tyylisessä ohjelmassa kisaa alkujaan kuopiolainen Elina Kantelinen Brandt, joka on seitsemästä kilpailijasta ainoa, jolla ei ole alalta työkokemusta tai koulutusta.

– En olisi ikinä uskonut, että minut valitaan siihen kilpailuun. Ehkä he näkivät intohimoni, Elina arvelee.

Vielä vuosi sitten Elina työskenteli arvopaperiyrityksessä riskienhallintapäällikkönä. Työ oli hänelle pakollista puuhaa, jolla maksaa laskut.

Joulukuussa hän irtisanoi itsensä ja meni kondiittorikouluun. Nyt Elina on työharjoittelussa leipomossa ja tekee työtä, jota hän rakastaa.

”Ensimmäistä kertaa elämäni tuntuu mielenkiintoiselta.”

Pelkkä leipomisesta puhuminen saa Elinan innostumaan hetkessä. Päässä pyörii alituiseen uusia ideoita leivoksiin.

Cv on vain pala paperia

Lukion jälkeen Elinan unelma oli tulla menestyväksi juristiksi. Hän haki Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen muttei saanut opiskelupaikkaa. Varavaihtoehtona hän lähti Tukholmaan opiskelemaan kauppatieteitä, mutta tarkoitus oli hakea ensimmäisen lukukauden jälkeen uudestaan oikeustieteelliseen.

Elämä Tukholmassa veti kuitenkin mukana: Elina sai töitä finanssialalta, tapasi nykyisen aviomiehensä ja sai kolme tytärtä.

– Kaiken piti olla silloin niin vau. Oli hienoa olla töissä Tukholman finanssialan keskuksessa siisteissä vaatteissa, Elina kertoo. – Hieno titteli cv:ssä oli tärkeää.

”Tajusin, ettei cv:n tittelillä ole mitään merkitystä.”

Kun Elina tuli äidiksi, hän alkoi miettiä elämäänsä ja arvojaan.

– Aloin miettiä, millainen esikuva haluan olla lapsilleni ja millainen ihminen haluan olla. Tajusin, ettei cv:n tittelillä ole mitään merkitystä. Se on vain pala paperia.

Riittää, kun uskoo itseensä

Elina oli ollut töissä samassa arvopaperiyrityksessä yhdeksän vuotta, kunnes hän viime joulukuussa irtisanoi itsensä ja haki kondiittorikouluun.

Läheiset tukivat Elinan päätöstä, eikä alanvaihdos loppujen lopuksi tullut kenellekään isona yllätyksenä. Elina oli leiponut töihinkin joka maanantaille herkkuja.

Elinan mies kyseli kuitenkin aluksi Elinalta, oliko tämä nyt aivan varma päätöksestään.

– Ensimmäiset kolme kuukautta ajattelin vain, että nyt näytän kaikille enkä kuuntele ketään, Elina sanoo.

”Leipominen on intohimoni, ja teen sitä itseäni varten.”

Enää Elinan mies ei epäröi.

– Hän sanoo, että hyvä Elina – tiedät mitä teet. Saan häneltä hyvin tukea ja hän uskoo minuun.

Tärkeintä Elinalle on kuitenkin se, että hän uskoo itse itseensä.

– Leipominen on intohimoni, ja teen sitä itseäni varten.

Elina ei ole jättänyt suunnitelmiaan pelkkään leipomiseen. Tavoitteena on päästä joskus mukaan tuotekehitykseen ja tehdä omia reseptejä. Elina kirjoittaa myös Bake my breath away -blogia, jota hän yrittää saada vauhtiin.

– Kondiittorin palkalla ei hirveästi matkustella, kun on kolme lasta. Leipominen on kuitenkin hyvä pohja, josta voi mennä eteenpäin.

Kolmen vuoden aikaraja

Elina on asettanut itselleen ja leipomisuralleen kolmen vuoden aikarajan. Joulukuussa 2018 hän päättää tulevaisuudestaan.

– Teen nyt niin paljon kuin voin, jotta en voi katua jälkikäteen. Voin aina palata takaisin finanssialalle, jos tämä ei lähdekään käyntiin.

 ”Työssäni ei ennen palanut liekki, vaan oli pelkkä hiillos. ”

Nyt Elinan on vaikea kuvitella paluuta. Jos joku tarjoaisi hyvää työpaikkaa rahoitusalalta, hän sanoisi ei.

– Mieluummin menen vaikka yötyöhön leipomoon leipomaan leipiä. Siinä on sen verran enemmän järkeä.

Elinalla on nyt tavoite, jota kohti mennä. Finanssiala oli hänen mielestä ihan kivaa, muttei siihen ollut samanlaista paloa.

– Työssäni ei ennen palanut liekki, vaan oli pelkkä hiillos. Nyt siinä hiilloksessa on se tulikin, Elina kuvailee ja naurahtaa.

Kuva: Elina Kantelinen Brandt
Kuva: Elina Kantelinen Brandt

Elinan vadelmainen ja suklainen marenkiunelma

Ohjeen mitat ovat grammoina, koska silloin määrä on tarkempi ja lopputulos on Elinan mielestä paljon onnistuneempi. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, voit muuttaa grammat desilitroiksi täällä.

8 annosta

valmistusaika noin kaksi tuntia

Pohja, sveitsiläinen marenki

100 g kananmunan valkuaista

200 g taloussokeria

Täyte ja koristelu

3 dl vispikermaa

100 g banaania (tai muita marjoja/hedelmiä)

150 g tuoreita vadelmia (tai muita marjoja/hedelmiä)

100 g tummaa suklaata

1. Tee ensin pohja. Laita uuni lämpiämään 80 asteeseen.

2. Erottele kananmunista valkuaiset. Lämmitä kananmunan valkuaiset ja sokeri kattilassa, kunnes lämpömittari näyttää 60 astetta. Jos sinulla ei ole mittaria, tiedät seoksen olevan valmis, kun sokeri on sulanut kokonaan. Ole tarkkaavainen, sillä seos lämpenee nopeasti!

3. Vatkaa seos kylmäksi ja kiinteäksi, kuohkeaksi vaahdoksi kodinkoneella tai sähkövatkaimella. Marenki tulee vatkata teräskulhossa, koska muovisista kulhoista voi erittyä öljyä eikä marenki ei onnistu, jos se pääsee kosketuksiin rasvan kanssa. Marenki on valmis, kun voit kaataa kulhon ylösalaisin eikä vaahto valu alas.

4. Piirrä leivinpaperille kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 16–18 cm. Pursota tai levitä marenki ympyröiden sisään. Paista uunin keskiosassa noin puolitoista tuntia tai kunnes tunnet, että marenki on kovettunut.

5. Ota pohjat pois uunista ja anna niiden jäähtyä.

Vinkki: Marenki säilyy ilmatiiviissä rasiassa usean päivän, joten voit tehdä pohjat ennakkoon.

6. Valmista täyteet ja koristelu. Sulata ensin suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Jos käytät mikroa, sulata suklaata noin 20 sekuntia kerrallaan ja sekoita. Näin suklaa ei pala.

7. Voitele marenkipohjien pohjat, eli leivinpaperiin päin olleet puolet, sulatetulla suklaalla. Anna suklaan kovettua. Jos sinulla on kiire, voit laittaa pohjat pakkaseen viideksi minuutiksi.

Vinkki: Suklaa antaa pohjille ihanan maun ja se estää myös kosteuden imeytymisen marenkiin.

8. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.

9. Pilko banaani pieniksi paloiksi ja ripottele ensimmäisen pohjan päälle. Leivitä banaanien päälle kermavaahtoa.

10. Laita toinen pohja banaanien ja kermavaahdon päälle. Peitä kakku kermavaahdolla.

11. Koristele kakku vadelmilla. Jos suklaata jää yli, ota sulanutta suklaata teelusikkaan ja pyöritä lusikkaa kakun yllä. Näin saat siitä kauniin kuvion kakun päälle.

Juttua muokattu 8.9.2016 klo 7.49.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.