Elastinen täytti hiljattain 35 vuotta, mutta ei ole koskaan potenut ikäkriisiä. ”Uskon sloganiin Grow old, but never grow up eli vanhene, mutta älä aikuistu.”
Elastinen täytti hiljattain 35 vuotta, mutta ei ole koskaan potenut ikäkriisiä. ”Uskon sloganiin Grow old, but never grow up eli vanhene, mutta älä aikuistu.”

Elastinen kulki veljensä vanhoissa vaatteissa 12-vuotiaaksi asti. Nyt hän antaa menestyksensä näkyä ylellisenä kotina, räätälin tekeminä vaatteina tai kenkinä, joita on valmistettu rajallinen määrä.

Unelmien asunto, luksusauto ja oma studio.

Elastisen eli muusikko Kimmo Laihon, 35, pitkä tie räppärinä kiteytyy nyt menestyksen merkkeihin, joista hän osasi vain unelmoida helsinkiläisessä lähiölapsuudessaan.

Elasta tuli yrittäjä 22-vuotiaana perustaessaan oman levy-yhtiö Rähinä Recordsin ystäviensä kanssa.

– Ehdin paiskoa paljon töitä ennen kuin opin palkitsemaan itseäni. Nykyään satsaan elämänlaatuun, arjen detaljeihin, jotka raha on mahdollistanut. Tunnen joka aamu kiitollisuutta kodistani, sen rauhasta ja maisemista. Nautin hyvästä fiiliksestä, jonka saan, kun puen kivan kellon tai mieleiseni vaatteet. Panostan lontoolaisen räätälini tekemiin vaatteisiin tai hyviin kenkiin, joita on valmistettu vain rajallinen määrä.

”Junnumpana ostelin kultakäätyjä ja annoin näkyä ja kuulua, kun hankin uuden korun tai kellon.”

Rap ja hip hop ovat siitä harvinaisia genrejä, että niissä omasta menestyksestä voi luvan kanssa tehdä taidetta. Menestyksen annetaan näkyä. Tyyli on ristiriidassa suomalaisen mentaliteetin kanssa, jossa vaatimattomuus on hyve.

– Erilaiset asiat kuvaavat menestystäni nyt kuin vaikkapa viisi vuotta sitten. Junnumpana ostelin kultakäätyjä ja annoin näkyä ja kuulua joka kerta, kun hankin uuden korun tai kellon. Onneksi leijuminen on vähentynyt, ja osaan antaa menestyksen näkyä vähän tyylikkäämmin.

Elastinen ajaa Mercedes Benzin GL-maasturia, joka on toista kuin hänen alkuvuosiensa autot.

– Ensimmäinen autoni oli isältä ostamani Opel Rekord, jolla kävin ajokokeessa. Nuukailin autojen kanssa pitkään. Vielä kymmenen vuotta sitten, kun jo ansaitsin rahaa keikoista, ostin tuhannella eurolla pommikuntoisen Fiatin. Sillä me kiersimme Suomen ainakin pariin kertaan.

”Rahaa oli niukasti, vaikka faija painoi duunia kahdessa vuorossa.”

Elastisen mukaan lapsuuden kotiolot selittävät hänen haluaan satsata elämänlaatuun ja puitteisiin arjessa.

– 12 ensimmäistä vuottani kuljin vaatteissa, joista isobroidi oli kasvanut ulos. Oli luksusta, että äitimme vietti yhdeksän vuotta kotona meitä hoitaen, mutta rahaa oli niukasti, vaikka faija painoi duunia kahdessa vuorossa. Sisarusteni kanssa jaoimme yhteisen huoneen.

Vuosikatsaus Cheekin kanssa

Elastinen täytti hiljattain 35 vuotta ja on tehnyt musiikkia työkseen puolet elämästään. Hänen uransa aikana hip hopista on tullut suuren yleisön musiikkia.

– Aina joulun alla pidämme Cheekin kanssa palaverin, jossa kertaamme vuoden saavutuksia ja asetamme uusia tavoitteita. Joka kerta mietimme, että Suomi-hiphopilla ei voi mennä enää paremmin kuin nyt.

– Vuotta myöhemmin ihmettelemme, että ei hitto, meni sittenkin.

Lue koko Matkalla minuksi -haastattelu Me Naisten numerosta 17/2016!

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla