Johnny Deppin ja Vanessa Paradis'n piti olla se pari, joka todistaa fysiikan lait virheellisiksi ja pysyy onnellisina elämänsä loppuun asti. Vaan ei. Tässä juhlauusintana arkistoista: pariskunnan rakkaustarina.

Lehtikuva

Kumpaa tässä uskoisi? Johnny väittää, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Hän näki pariisilaishotellin aulassa vilauksen Vanessasta ja tajusi olevansa mennyttä miestä. Vanessa puolestaan on kertonut, että hän oli tavannut Johnnyn jo muutamaan otteeseen, mutta rakkaus syttyi vasta, kun molemmat olivat vapaita ja hetki oikea.

Joka tapauksessa tiimi Depp-Paradis on pitänyt tiiviisti yhtä jo kahdentoista vuoden ajan, joten ei kai yksityiskohdilla ole niin merkitystä. Mutta ainakin Johnnyn versio tarinasta kertoo jotain olennaista siitä, mikä hän on miehiään: perinpohjainen romantikko.

Ekaksi naimisiin

Johnny Depp on aina ollut kova poika rakastumaan. Eikä Johnnyn rakkaus ole mitään huoneenlämpöistä hissuttelua, vaan siihen on perinteisesti kuulunut pikakihlauksia, käsivarteen tatuoituja tyttöystävän nimiä, samppanjalla täytettyjä kylpyammeita ja muuta ihanaa.

Kelataanpa kunnolla taaksepäin.

Vuonna 1983 20-vuotias Johnny oli juuri mennyt naimisiin. Avioliitto tuntui Johnnysta loogiselta ratkaisulta, koska hän oli tulisesti rakastunut meikkaaja Lori Ann Allisoniin. Kahden vuoden päästä Johnnyn muutti The Kids -bändinsä kanssa Hollywoodiin kokeilemaan onneaan. Vastassa oli pettymyksiä musiikkimaailmassa ja pian myös ero. Itse rikkonaisessa perheessä kasvanut Depp on myöhemmin todennut, että yritti nuoruudenliitollaan ehkä oikaista vanhempiensa virheitä. Johnny halusi näyttää onnistuvansa perinteisessä ydinperhe-elämässä.

– Aikeet olivat hyvät, mutta aika ja ihmiset väärät, hän on kuvaillut.

Ex-vaimo Lorilla on kuitenkin osuutensa siihen, että mies päätyi näyttelijäksi. Lorin tuttavapiiriin kuului näyttelijä Nicolas Cage, joka innostui Johnnyn rockista olemuksesta ja suostutteli agenttinsa tapaamaan pojan. Johnnyn ensimmäinen rooli oli elokuvassa Painajainen Elm Streetillä, jossa hänen roolihahmonsa kohtasi loppunsa sängyn nielaisemana. Ura lähti varsinaisesti nousuun, kun Johnny pestattiin teinisarjaan 21 Jump Street. Eikä aikaakaan, kun nuorukaisesta tuli miljoonan amerikkalaisteinin unelmasöpöliini – rooli, josta hän on sittemmin sinnikkäästi pyrkinyt eroon.

Kihlat? Mikä ettei

Nuoren Johnnyn rakkauselämään kuului myös sarja kihlauksia näyttelijäkollegojen kanssa. Ensimmäinen julkkismorsiamista oli Sherilyn Fenn, johon Johnny tutustui vuonna 1985 lyhytelokuvan kuvauksissa. Leffan ohjaaja kuvaili myöhemmin nuorten kohtaamista hulluksi ja suloiseksi rakastumiseksi: Yksi pitkä katse, ja se oli menoa. "Me lopetimme kohtauksen, he katosivat, ja viiden minuutin päästä näkyi vain heiluva auto", ohjaaja on muistellut.

Johnny ja Sherilyn seurustelivat kolme ja puoli vuotta ennen kuin erosivat. Johnny ei murehtinut pitkään vaan antoi sormuksen Jennifer Greylle, joka muistetaan parhaiten Dirty Dancingin Babyn roolista. Johnnyn ja Jenniferin taru loppui muutamassa kuukaudessa.

Kun Johnny ja Winona Ryder alkoivat seurustella vuonna 1989, leffamaailma kohahti kunnolla. Winona oli viaton 17-vuotias, Johnny taas oli ehtinyt jo kerätä mainetta julkkisbileiden pahana poikana. Omien sanojensa mukaan Johnny "aloitti tupakoimisen 12-vuotiaana, menetti poikuutensa 13-vuotiaana ja oli 14-vuotiaana kokeillut kaikkia kuviteltavissa olevia huumeita".

Johnnyn siviilielämää seuranneet näkivät hänessä ennen kaikkea intohimoisen, tähteytensä yllättämän kaverin, jonka oli vaikeaa hahmottaa iskemisen ja kihlautumisen välistä eroa.

Suuri yleisö toivoi Winonan ja Johnnyn jutulle kaikkea hyvää mutta pelkäsi pahinta. Nuoret itse olivat tosissaan. Vakuudeksi Johnnyn käsivarteen ilmestyi tatuointi "Winona Forever". Sitten pari erosi.

Samaan aikaan Ranskanmaalla

Sillä aikaa, kun Johnny Depp opetteli elämään Hollywoodissa kuin elokuvatähti, yhdeksän vuotta nuorempi ranskalainen Vanessa Paradis oli jo kokenut julkkis. Laulamisesta ja tanssimisesta innostunut tyttö pääsi 14-vuotiaana levyttämään kappaleen Joe Le Taxi, josta tuli vuoden 1986 megahitti. Hetkessä koko maailma tiesi tytön, joka notkahteli musiikkivideolla diskomuuveja pinkki jätticollege päällään.

Vanessa vaikutti teininä ikäistään kypsemmältä­ ja valmiilta julkisuuteen, mutta suosiolla oli kääntöpuolensa. Moni arvosteli
Vanessan lolitamaista tyyliä ja pikkuruista nauruääntä. Tähti itse oli epävarma kyvyistään ja koki olevansa ruma.

– Tunsin hirvittävää alemmuutta, jopa murrosikäisen mittapuulla, Vanessa on muistellut.

Hän on jälkeenpäin kertonut tulleensa koulukiusatuksi Joe Le Taxin aikoihin, mikä osaltaan vaikutti päätökseen lopettaa koulu 16-vuotiaana ja keskittyä uraan.

Vanessan toiselle levylle kirjoitti kappaleita itse Serge Gainsbourg, ja musiikin lisäksi Vanessa kokeili näyttelemistä. Leffassa Noce blanche 17-vuotias Vanessa esitti narkkaria, jolla on suhde vanhempaan professoriin. Tällä kertaa kriitikot yllättyivät positiivisesti, ja rooli palkittiin Ranskan Oscarilla, Cesar-palkinnolla. Pienen nymfin näköinen Vanessa keksittiin myös Chanelin mainoskasvoksi.

Täysi-ikäistyttyään Vanessa suunnitteli uutta maailmanvalloitusta musiikin alueella. Apulaisena projektissa toimi Lenny Kravitz, jonka tuotti ja kirjoitti suuren osan englanninkielisen levyn kappaleista. Lenny ja Vanessa myös rakastuivat, mutta vaikka levyltä Vanessa Paradis (1992) irtosi pari isoa hittiä, maailmanvalloitus ja romanssi hiipuivat suurempia jälkiä jättämättä.

Kate Lontoosta

Kun 90-luku eteni, Vanessa palasi Ranskaan. Kotimaassa riitti kysyntää lahjakkaalle näyttelijä-laulajalle, jolla oli lapsenomainen ääni ja tavaramerkkinä veikeä rako etuhampaiden välissä.

Johnny puolestaan teki uraansa Hollywoodissa ja viihtyi lööpeissä. Uusin elämää suurempi rakkaus oli brittiläinen huippumalli Kate Moss. Yhdessä pariskunta oli oikea paparazzien unelma: hyvännäköinen, rankasti bilettävä
ja myrskyisästi riitelevä. Milloin Johnnyn kerrottiin täyttäneen Katelle kylpyammeen samppanjalla, milloin mies joutui poliisikuulusteluun tuhottuaan hotellihuoneen.

Samppanjajuttu ei Johnnyn mukaan ole totta – "kunpa olisikin", hän on todennut jälkeenpäin – mutta hotellihuonejupakka on. Todisteeksi lehdistöön levisi nopeasti kuva Johnnysta vihreässä villapipossa ja käsiraudoissa.

Monet ovat silti varmoja siitä, että Johnny oli Katen elämän suuri rakkaus. Johnny taas puhuu nykyään Katesta arvostavasti ja ottaa eron omaan piikkiinsä. Parisuhdetta rassasi, että aina oli kysymys vain Johnnyn ongelmista ja Johnnyn urasta.

– Saatan käyttäytyä todella ärsyttävästi. Kate sai tarpeekseen, Johnny on sanonut.

Ehkä yksi syy eroon oli sekin, että Johnny halusi jo perheen. Katea ajatus äitiydestä ei vielä kiinnostanut.

Se ilta

Vuonna 1998 Johnny oli kuvaamassa Ranskassa elokuvaa Yhdeksäs portti (Ninth Gate), kun hän yhtenä iltana näki hotellinsa aulassa jotain ihmeellistä.

– Näin Vanessan huoneen toisella puolella, tai oikeastaan hänen avonaisen selkänsä. Kun hän kääntyi, ajattelin, että herrajumala, mitä nyt tapahtuu, Johnny on muistellut.

Sekä Johnny että Vanessa muistelevat mielellään iltaa, jolloin kaikki loksahti kohtalonomaisesti kohdalleen. Tähteytensä kanssa hukassa ollut Johnny tunsi törmänneensä niin hellään ja myötätuntoiseen naiseen, ettei pystyisi elämään ilman tätä.

– Vanessan kanssa tunsin itseni taas oikeaksi ihmiseksi enkä Hollywood-tuotteeksi, Johnny on kuvannut.

Johnny ei olisi Johnny, jos hän ei olisi tälläkin kertaa todennut olevansa ikuisesti, pohjattomasti ja ainutkertaisella tavalla rakastunut. Harva varmaan uskoi, että uusi romanssi kestäisi paria vuotta pitempään. Mutta kuinkas kävikään? Ei kihlasormusta! Ei tatuointia! Normaalien Depp-kuvioiden sijaan mies osti talon Etelä-Ranskasta, ja pariskunta alkoi saman tien odottaa perheenlisäystä.

– Olin halunnut äidiksi jo pitkään, mutta Johnnyn kanssa se oli väistämätöntä. Hän oli – ja on vieläkin – elämäni rakkaus, Vanessa on kertonut.

Viimeiset paha poika -otsikot Johnnysta saatiin vuonna 1999, kun mies hermostui Vanessan raskausmahaa kuvaaville paparazzeille ja uhkaili heitä laudanpätkällä. Sen jälkeen Johnny on nauttinut rauhallisesta elämästä, seurannut tomaattien kypsymistä puutarhassaan ja leikkinyt lastensa, vuonna 2000 syntyneen Lily-Rosen ja 2002 syntyneen Jackin kanssa.

Äkillinen suunnanmuutos on jättänyt maailman naiset miettimään hämmentyneinä yhtä kysymystä: Miten ihmeessä Johnny Depp saatiin haaviin? Vanessalta ei ole paljon valaisua irronnut. Vai mitä tämä seuraavakin tarkoittaa:

– Väitetään, että minä kesytin Johnnyn, mutta hän taisi olla valmis kesyyntymään. En mielestäni pakottanut häntä mihinkään. Me molemmat vain odotimme kohtaavamme toisemme, Vanessa on kertonut.

Yksi perhe-elämä, kiitos

Vanessa on kuvannut äitiyttä elämänsä kauneimmaksi asiaksi. Mutta kun Johnny päästetään hehkuttamaan lehdistölle perhe-elämänsä onnea, ylisanoista ei meinaa tulla loppua.

– Tuntuu kuin olisin kulkenut 36 vuotta sumussa, ja tyttäreni syntymä sai sumun yhtäkkiä hälvenemään. Jos sanoisin, että isyys on hienoin asia, joka minulle tapahtui, se olisi vuosisadan pahin aliarviointi, hän on tilittänyt.

Perheenlisäys on vaikuttanut myös Johnnyn roolivalintoihin. Lasten myötä isyys alkoi aiheena kummasti puhutella. Merirosvo Jack Sparrown roolin Johnny teki, koska lapset saattaisivat tykätä merirosvoleffasta. Pirates of the Caribbean oli ensimmäinen kunnon kassamenestys, jossa Johnny on näytellyt, ja kohderyhmä on kuulemma ollut ilahtunut.

Johnny ei ole nykyisessä parisuhteessaan ainoa osapuoli, jolla on oma ura. Vanessa julkaisi uuden ranskankielisen levyn pian esikoisen syntymän jälkeen, ja levyä seuranneen kiertueen aikana Johnny oli se, joka hoiti keikkabussissa lasta sillä aikaa, kun äiti kävi lavalla. Musiikkiura on jatkunut vuonna 2007, jolloin julkaistulle Divinidylle-albumille Vanessa sävelsi itse osan kappaleista. Levy sai kelpo arviot Suomessakin. Johnny lahjoitti rakkaalleen uuden levyn kunniaksi oman viinitilan.

Johnnyn ja Vanessan suhteen yksi salaisuus näyttäisi kuitenkin olevan se, että Vanessa omistautuu tarvittaessa perheelleen ja seuraa lasten kanssa sinne, minne Johnnyn työt vievät. Ranskassa Vanessa tekee leffaroolin tai Chanel-mainoksen silloin, kun se kiinnostaa ja sattuu sopimaan aikatauluihin. Hollywoodissa hän keskittyy Johnnyn ja muun perheen hoivaamiseen.

Suhteen toinen osapuoli tulee ilmeisen mielellään passatuksi. Johnny on muistellut olleensa hyvin vaikuttunut siitä, että Vanessa kokkasi hänelle ruokaa aamuneljältä, kun hän tuli kotiin ylipitkän työpäivän ja -yön jälkeen.

– Ajattelin, että siinä on nainen, joka ei pelkää olla nainen. Toivottavasti tämä ei nyt kuulosta seksistiseltä, koska se ei ole sitä, Johnny on selvittänyt.

Tänä vuonna Vanessa ja Johnny kuvaavat ensimmäistä kertaa elokuvan yhdessä, ja aiheena ovat juuri naisen ja miehen roolit. Elokuvassa My American Dream Vanessa esittää feministi Simone de Beauvoiria ja Johnny hänen rakastajaansa Nelson Algrenia.

Linnani on kotini

– Nyt tiedän, missä koti on, Johnny on kuvaillut nykyistä, seesteistä elämänvaihettaan.

Niin, Johnnyn ja Vanessan koti. Sehän on Etelä-Ranskassa, ja toinen on Karibialla omalla saarella, yksi on Hollywoodissa, ja sitten on vielä kolme muuta asuntoa. Perhe elää liikkuvaa mutta muuten yksinkertaista elämää, jossa nautitaan omasta rauhasta ja pidetään puhelin pois päältä. Punaisilla matoilla heitä nähdään harvoin, eikä Johnny ole omien sanojensa
mukaan edes kiinnostunut siitä, mitä Hollywoodissa on milloinkin menossa.

Vanessa ja Johnny eivät anna haastatteluja, joissa he kertoisivat yksityiskohtia arjestaan. Joitakin tiedonmurusia on tipahdellut: He eivät juuri juttele työasioista. Heidän mielestään
ystävyys on tärkeä osa parisuhdetta ja juuri ystävyyden säilymiseksi täytyy raivata aikaa olla kahdestaan, jotta pystyisi puhumaan muustakin kuin lapsista. Vanessa on myös kertonut, että pariskunta viettää laatuaikaa katselemalla yhdessä vanhoja elokuvia. Humphrey Bogart, Lauren Bacall ja Alain Delon kuuluvat molempien suosikkeihin.

Toki pariskunnan elämästä kuuluu muitakin juoruja kuin pelkkiä äitelyyksiä. Ilkeät kielet väittävät Vanessan pitävän Johnnyn tiukasti ruodussa ja olevan mustasukkainen. Pyysikö hän tosiaan, että Tourist-elokuvasta poistettaisiin kohtaus, jossa Angelina Jolie ja Johnny pelehtivät suihkussa? Johnny kiisti myöhemmin koko jutun, jonka nimetön lähde vuoti  juorulehtiin.

Herkullisin ja samalla ehdottomasti happamin teoria siitä, mikä liimaa Johnnya ja Vanessaa yhteen, on kuitenkin toisen nimettömän lähteen kertoma sisäpiirin tieto. Sen mukaan kumpikaan ei juuri perusta suihkussa käymisestä. "He ovat löytäneet toisissaan vertaisensa – heidän lähellään on rankkaa olla. Henkilökohtainen hygienia ei ole heidän elämässään ykkössijalla."

Ikuinen avopari

Vanessa on vielä reilun kymmenen yhteisen vuoden jälkeen kertonut katselevansa mielellään Johnnya, kun tämä on syventynyt ajattelemaan tai kun tämä puhuu ihmisten kanssa. Hän korostaa kuitenkin, että charmantin ulkonäön takana on tukuittain sisäistä kauneutta.

– Ihailen Johnnya näyttelijänä, isänä ja miehenä. Hän on fantastinen persoona, kuuluu arvio.

Johnny ja Vanessa eivät missään vaiheessa ole menneet kihloihin eivätkä naimisiin. Kun asiasta on udeltu, molemmat ovat sanoneet olevansa hyvin sitoutuneita toisiinsa ilman vihkitodistustakin. Johnny on antanut myös toisen selityksen:

– Tosiasiassa pelkään sitä, että pilaisin Vanessan sukunimen. Hänellä on niin hyvä nimi. Paradis-Depp kuulostaisi alavireiseltä nuotilta, Johnny on kuitannut.

Johnny Depp

  • Syntynyt 9.6.1963 Owensborossa, Kentuckyssa.
  • Näyttelijä ja basisti, kokeillut myös ohjaamista, tuottamista ja käsikirjoittamista.
  • Tuttu mm. elokuvista Saksikäsi-Edward, Pirates of the Caribbean, Gilbert Grape ja Liisa Ihmemaassa.
  • Asuu Vanessa Paradisin ja lastensa Lily-Rosen, 12,  ja Jackin, 9, kanssa huvilassaan Ranskassa sekä omalla saarellaan Bahamalla.

Vanessa Paradis

  • Syntynyt 22.12.1972 Pariisin esikaupungissa Saint-Maur-des-Fossésissa.
  • Näyttelijä, laulaja ja biisintekijä.
  • Suurimmat kansainväliset hitit Joe Le Taxi (1987) ja Be My Baby (1992).
  • Iso nimi Ranskassa, jossa näytellyt vuodesta 1989 elokuvissa sekä harvakseltaan mainoskasvona.

Lähteet: Nigel Goodall:The Secret World of Johnny Depp, The Sunday Independent, The Times, Daily Mail, Newsweek, Marie Claire,  deppimpact.com, fox411-blogi

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla