Menestyksekäs ura, hyväntekeväisyyshankkeet ja onnellinen perhe-elämä ovat tehneet näyttelijä 
Ben Affleckista uuden tosimiehen mallin. Sylissä 7-vuotias tytär Violet. Kuvat MVphotos
Menestyksekäs ura, hyväntekeväisyyshankkeet ja onnellinen perhe-elämä ovat tehneet näyttelijä Ben Affleckista uuden tosimiehen mallin. Sylissä 7-vuotias tytär Violet. Kuvat MVphotos
Coldplayn Chris Martinilla on kaksi lasta kymmen­vuotisesta liitostaan Gwyneth Paltrow’n kanssa. Tytär Apple on 9-vuotias.
Coldplayn Chris Martinilla on kaksi lasta kymmen­vuotisesta liitostaan Gwyneth Paltrow’n kanssa. Tytär Apple on 9-vuotias.
Matt Damon, 42,   on omistautuva kolmen lapsen isä. Kuvassa Gia, 4.
Matt Damon, 42, on omistautuva kolmen lapsen isä. Kuvassa Gia, 4.
Superisukki Brad Pittillä, 49, on 
kolme biologista ja kolme adoptoitua lasta kumppaninsa Angelina Jolien kanssa. Kuvassa tytär Zahara, 8, ja  Knox, 4.
Superisukki Brad Pittillä, 49, on kolme biologista ja kolme adoptoitua lasta kumppaninsa Angelina Jolien kanssa. Kuvassa tytär Zahara, 8, ja Knox, 4.
Foo Fightersin 
Dave Grohl viihtyy nykyisin parhaiten kotona. Hän on 
ollut naimissa 
vaimonsa Jordyn 
Blumin kanssa 
kymmenen vuotta.  Parilla on tytöt 
Harper, 3, ja Violet, 6.
Foo Fightersin Dave Grohl viihtyy nykyisin parhaiten kotona. Hän on ollut naimissa vaimonsa Jordyn Blumin kanssa kymmenen vuotta. Parilla on tytöt Harper, 3, ja Violet, 6.

Hollywood-tähdet ja rokkikukot eivät enää jahtaa naisia, kaahaa urheiluautoilla tai hilaa itseään säännöllisesti huumevieroitukseen. Miehen mallia näyttävät nyt menestyvät, mukavat ja tiedostavat perheenisät.

Hei, kuka puhuu?

"Tunsin eläväni merkityksetöntä elämää. Itäisen Kongon tilanteen tuominen valo­keilaan on vähintä, mitä voin tehdä. Tämä on se asia, johon uskon ja joka on mielestäni elämän tarkoitus: tarttua toimeen, auttaa toisia, parantaa maailmaa. Uskon, että silloin omakin elämä paranee."

Hei, kuka puhuu 2?

"Herätän lapset aamuisin. Rakastan lapsiani. He ovat huippuja. Joskus teen vähän kotihommia, imuroin ja pyyhin pölyjä. Sitten menen autotalliin ja rupean hommiin.”

Ensimmäinen lausahdus on lähtöisin näyttelijä Ben Affleckiltä, 40. Toinen taas on Nirvanan rumpalina tunnetuksi tulleen Dave Grohlin, 44, suusta.

Aikaisemmin sanaparit 'tiedostava näyttelijä' tai 'perhekeskeinen rokkari' aiheuttivat korkeintaan naurunröhähdyksen. Nyt niistä on tullut Hollywoodin ja musiikkimaailman uusi normi ja tosimiehen malli. Pahoista pojista on kasvanut hyvin käyttäytyviä miehiä: poliittisesti tiedostavia, yhteiskunnallisesti aktiivisia ja perheeseensä keskittyviä aikuisia. Yökerhot ovat vaihtuneet hiekkalaatikkoon, cocktailit kehitys­maihin, ja puputyttöjen sijaan valokuvissa poseerataan poliitikko kainalossa.

Vanhan liiton julkkisuroita veivät viina, laulu ja naiset. Näyttelijät Jack Nicholsonista Charlie Sheeniin tulivat tunnetuiksi öykkäröivinä naisten sarjakaatajina. Muusikot, kuten Mick Jagger ja Rod Stewart siittivät kyllä lapsia, mutta isänä oleminen oli toinen asia.

Eikä kukaan varmasti puhunut imuroinnista muuten kuin kokaiinin yhteydessä.

Tänä päivänä huonoa esimerkkiä näyttävät lähinnä urheilijat, kuten sarjahaureudesta kiinni jäänyt golfari Tiger Woods tai doping-aineiden käytön tunnustanut pyöräilijä Lance Armstrong.

Mistä tässä ryhtiliikkeessä on kyse? Keski-iän kriisistä, tästä ajasta vai rankemman sortin profiilinkohotuksesta?

Vitsistä esikuvaksi

"Oscar-juhlissa mainitsin vaimoni ja sanoin: meidän täytyy tehdä töitä rakastamiemme ihmisten eteen. Toinen asia, jonka eteen teen töitä, on itäinen Kongo." Näin Ben Affleck puhui kansainvälisten vaikuttajien TED-konferenssissa vain muutama päivä sen jälkeen, kun hänen ohjaamalleen Argolle oli ropissut Oscar-palkintoja.

Vaikea uskoa, että vuosituhannen vaihteessa sama mies kiehnäsi tukka suittuna tyttöystävänsä Jennifer Lopezin kanssa tämän musiikkivideoilla ja myötähäpeällisen huonossa Gigli-elokuvassa. Lupaava nuorukainen oli vuonna 1997 voittanut ystävänsä Matt Damonin kanssa Good Will Hunting -leffan käsikirjoituksesta Oscarin, ja maine oli vienyt miestä kuin pässiä narussa. Pari vuotta myöhemmin hän näytti olevan tuomittu huonojen romanttisten leffojen pääosiin.

Kunnes mies otti ohjat omiin käsiinsä. Ben ja Jennifer, Bennifer, erosivat, ja Ben löysi rinnalleen amerikkalaisen naapurintytön oloisen näyttelijän Jennifer Garnerin. Pari meni naimisiin 2005 ja sai kolme lasta. Samaan aikaan Ben korjasi vitsiksi muuttuneen uransa kurssin. Siirappiset ensirakastajan roolit saivat jäädä, Ben siirtyi kameran taakse ja ohjasi kiitetyt elokuvat Gone Baby Gone sekä The Town. Uuden imagon viimeisteli Eastern Congo Initiative -järjestö, jonka näyttelijä perusti vuonna 2010 tukemaan kongolaisia ruohonjuurijärjestöjä. Benin uudesta asemasta kertovat myös sitkeät huhut senaattoriehdokkuudesta.

Hollywoodin menestyneimmät miehet ajavat kaikki omia sydämenasioitaan: Humanitaarisesta työstään palkittu George Clooney on tuonut huomiota Darfurin kriisille sekä hurrikaani Katrinan uhreille. Matt Damon on työskennellyt Afrikassa puhtaan juomaveden eteen, Brad Pitt taas on omistautunut aidsin vastaiseen taisteluun. Leonardo DiCaprio ilmoitti hiljattain pitävänsä näyttelemisessä tauon voidakseen keskittyä ympäristöasioiden edistämiseen.

Asenne näkyy myös työssä: hittileffojen ohella miehet tekevät hyvin poliittisia elokuvia. Esimerkiksi George Clooney oli tuottamassa Iranin panttivankidraamasta kertovaa Argoa, näytteli Lähi-itä-­jännärissä Syriana sekä ohjasi poliittisen draaman Good Night, and Good Luck.

Vastuulliset perheenisät

Muusikotkaan eivät enää ratsasta Ozzy Osbourne -tyylisellä sekopään maineella. Hyväntekeväisyydessä he ovat huseeranneet jo vuosia Bono ja Bob Geldof etunenässä, ja Yhdysvalloissa etenkin George W. Bushin politiikka sai monet tukemaan äänekkäästi Barack Obaman kampanjaa. Valkoisessa talossa on rampannut rokkari toisensa jälkeen poseeraamassa Obaman kanssa.

Yhtä hyvin kuin vallan kammareissa, muusikot viihtyvät nykyään kotioloissa. Mallia näyttää Obaman puolesta kampanjoinut, rokin mukavimmaksi mieheksi kutsuttu Foo Fightersin nokkamies Dave Grohl: "Kotona työskentelyn hyvä puoli on, että puoli seitsemältä voin syödä illallista lasteni kanssa, kylvettää heidän ja lukea heille iltasadun. Sitten voin mennä takaisin autotalliin rokkaamaan." Kuopuksensa synnyttyä rokkari tviittasi, ettei haluaisi lähteä kiertueelle vaan pysyä kotona vastasyntyneen kanssa.

Vakavamielisyys ja vakaa perhe-elämä näyttävät kulkevan käsi kädessä: kolmen lapsen isä Bruce Springsteen on ollut naimisissa yli 25 vuotta, neljän lapsen isä Bono 30 vuotta, ja Sting saman verran. Hurjalta ei kuulosta myöskään brittiyhtye Coldplayn laulajan Chris Martinin elämä. Kahden lapsen isä on kasvissyöjä, eikä hän polta tai juo. Bändi myös lahjoittaa osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen.

Hollywoodissa kestävä ydinperheonni on tunnetusti harvinainen saavutus. Ben Affleck on onnistunut siinäkin. Myös Matt Damon tunnetaan vastuullisena isänä ja aviomiehenä, samoin kuin entinen paha poika, näyttelijä ja tuottaja Mark Wahlberg. Ykkösisukin titteli menee Brad Pittille, jolla on kuusi lasta.

Takaisin jalustalle

Tähteys on muuttunut sitten Hollywoodin kultakauden. Tuolloin elokuvastudiot vaalivat näyttelijöidensä puhtoista imagoa tarkkaan. Teknologian kehitys on taannut, että nyt jokainen ryyppyreissu ja deitti-ilta dokumentoidaan viihdelehtiin, juorublogeihin ja kamerakännyköihin. Myös Twitter on arkipäiväistänyt julkkiksia entisestään.

Ihailemme kuuluisuuksia mutta nautimme, kun he kompuroivat alas jalustaltaan. Jos ei muuta keksi, aina voi nauraa netissä kiertäville kuville, joissa julkkiksilta on käsitelty hampaat piiloon, tai syynätä tähtien ulkomuotoa ennen ja jälkeen photoshoppauksen.

Myös julkisuus on muuttunut: kuka tahansa voi olla tähti. Tosi-tv-ohjelmat tekevät tavallisista ihmisista yhdessä yössä maailmankuuluja. Brändäämällä itsensä oikeamieliseksi hyväntekijäksi voi yrittää kammeta itseään jalustalle, jonne pintaliitäjät ja tosi-tv-tähdet eivät yllä.

Syyt voivat olla myös pyytettömämpiä. Muun muassa suurpääoman vastainen Occupy-liike näytti, miten kyllästyneitä ihmiset ovat rahan valtaan ja varallisuuden jakautumiseen. Ehkä hyvän­tekeväisyys on joillekin keino selvitä sen kanssa, että on yksinkertaisesti saanut liikaa – mainetta, rahaa, valtaa.

Dave Grohl pohti syyllisyyttä viime kuussa puhuessaan musiikkitapahtuma SXSW:ssa Teksasin Austinissa:

"Kuinka sellaisen menestyksen kanssa oppii elämään? Kuinka selvitä siitä, ettei enää kuulu ’meihin’ vaan on tullut yhdeksi 'niistä'? Syyllisyys. Syyllisyys on syöpä. Se rajoittaa, piinaa, ja tuhoaa muusikon sisälläsi. Se on seinä. Se on musta aukko. Se on varas. Se pitää sinut erillään sinusta."

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.