”Olen ollut lapsesta saakka herkkä, ja isot muutokset aiheuttavat minulle järkyttävän stressin. Aikuistuttuani se on vähän helpottanut”, Mikki Kauste kertoo. Kuva: Juha Salminen
”Olen ollut lapsesta saakka herkkä, ja isot muutokset aiheuttavat minulle järkyttävän stressin. Aikuistuttuani se on vähän helpottanut”, Mikki Kauste kertoo. Kuva: Juha Salminen

Viime vuosi oli Mikki Kausteelle kriisin ja isojen muutosten vuosi. Tuli paitsi uusi levy myös avioero.

Viime vuosi oli Egotripin solistille Mikki Kausteelle, 44, kriisin ja isojen muutosten aikaa. Tuli avioero, ja samaan aikaan Egotrippi teki pitkän tauon jälkeen yhdettätoista studiolevyään. Eron alkuvaiheessa Mikki pelkäsi kaiken romahtavan.

– Menin eroni takia sokkitilaan. Mutta jo kolmen pienen lapseni takia minulla ei ollut varaa olla itsetuhoisissa tai pelonsekaisissa fiiliksissä, Mikki kertoo.

Artisti kiittele myös työkavereiltaan saamaansa tukea. Musiikin tekeminen oli hänelle terapeuttista.

–Bändi kannatteli minua yli vaiheiden, joita en olisi yksin kestänyt. Levyn teon aikana oli hetkiä, jolloin olin enemmän lukossa kuin luovassa tilassa. Musiikki auttoi saamaan ajatukset muualle omasta arjesta kotona.

Vain hetkeä aiemmin myös Egotrippi oli käynyt eron partaalla. Pitkäaikainen rumpali Sampo Haapaniemi jätti bändin puolitoista vuotta sitten, heti yhtyeen 20-vuotisjuhlakiertueen jälkeen.

– Mielessä kävi, että jos nyt lopettaisi, kaikille jäisi hyvä fiilis.

Uusi rumpali Risto Niinikoski kuitenkin piristi Egotrippiä yllättävästi. Niinikoski on tuttu muun muassa Vain elämää -ohjelmasta.

Vastoinkäymisten keskellä Mikki on oppinut käsittelemään tunteitaan puhumalla ja nostamaan tarvittaessa kissan pöydälle, mikä ei ole miehille itsestäänselvyys.

– Etenkin viime vuoden aikana oli pakko oppia puhumaan vaikeista asioista, vaikka se voi ottaa todella koville. Kun ajatukset jäsentyvät puheeksi, sisällä olevat möykyt pilkkoontuvat ja syntyy oivalluksia. Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioita.

Omissa oloissaan mökin laiturinnokassa viihtyvä artisti on saanut huomata, että yksinololla on ollut viime aikoina suurempikin merkitys.

Lue Mikki Kausteen koko haastattelu MN+:ssa ja Me Naisten tuoreessa numerossa 14-15/15, joka ilmestyy 1.4.

Lue myös:

Egotripin Mikki ja Knipi vaikeuksistaan: ”Emme tavanneet toisiamme vuoteen”

Mira Kasslin: ”Olisin halunnut tarjota lapselle ydinperheen”

Nyt se on tutkittu: näin kauan kestää sydänsurusta toipuminen

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla