Mikki Kauste on oppinut käsittelemään tunteitaan puhumalla. "Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioista."
Mikki Kauste on oppinut käsittelemään tunteitaan puhumalla. "Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioista."

Viime vuosi oli Egotripin solistille Mikki Kausteelle kriisin ja isojen muutosten vuosi. Siihen sisältyi uusi levy ja avioero. – Kolmen pienen lapseni takia minulla ei ollut varaa olla itsetuhoisissa fiiliksissä.

Helsingin keskustaa hellivä maaliskuinen aurinko tuo Egotrippi-yhtyeen solistille Mikki Kausteelle, 44, mieleen edelliskevään. Vuodessa hänelle on ehtinyt tapahtua paljon: avioeron myötä yksi ajanjakso on loppunut ja toinen on alkamassa.

– Viime vuosi oli minulle kriisin ja isojen muutosten vuosi. Menin eroni takia sokkitilaan, Mikki kertoo.

Eron alkuvaiheessa Mikki pelkäsi kaiken romahtavan.

– Jo kolmen pienen lapseni takia minun oli noustava ylös nopeasti, eikä minulla ollut varaa olla itsetuhoisissa tai pelonsekaisissa fiiliksissä. Olen itsekin hämmästynyt sitä, miten pian olen alkanut ajatella myönteisemmin sen sijaan, että olisin jäänyt harmittelemaan ja vellomaan. Omiin tunnetiloihin on mahdollista vaikuttaa.

Eron aikaan Egotrippi teki pitkän tauon jälkeen yhdettätoista studiolevyään.

– Bändi kannatteli minua yhteisönä yli vaiheiden, joita en olisi yksin kestänyt. Levyn teon aikana oli hetkiä, jolloin olin enemmän lukossa kuin luovassa tilassa. Musiikin tekeminen oli hyvin terapeuttista, koska se auttoi saamaan ajatukset muualle omasta arjesta kotona.

Uudesta Vuosi nolla -levystä tuli puolivahingossa teemalevy, joka kertoo uusista aluista. Siinä kuuluu elämässä eteenpäin menemisen meininki. Mikin tekemässä nimikkobiisissä lauletaan: olkoon niin, jotakin täytyy aina päättää, olkoon niin, jotakin oikeaa ja väärää.

– Tausta-ajatuksen voi tiivistää näin: kun elämässä tapahtuu muutoksia, joihin ei voi itse vaikuttaa, on parempi asennoitua tulevaisuuteen mahdollisuutena eikä uhkana. Katsot eteenpäin ja huomaat, että maisemat näyttävätkin ihan hyviltä.

Puolitoista vuotta sitten myös Egotrippi kävi eron partaalla. Yhtyeen 20-vuotisjuhlakiertueen jälkeen pitkäaikainen rumpali Sampo Haapaniemi jätti bändin.

– Olimme miettineet, mitä haluamme ryhmänä ja mikä on Egotripin tulevaisuus. Mielessä kävi sekin, että jos nyt lopettaisi, kaikille jäisi hyvä fiilis.

Yhtyeen uusi rumpali, muun muassa Vain elämää -ohjelmasta tuttu Risto Niinikoski kuitenkin piristi Egotrippiä yllättävästi. Uusi levy syntyi bändin oman mittapuun mukaan nopeasti.

– Nautimme musiikin tekemisestä enemmän kuin pitkään aikaan. Fiilis on ollut rento ja rauhallinen, mikä toivon mukaan kuuluu levylläkin ulospäinsuuntautuneisuutena ja optimistisuutena.

Mikki naurahtaa, että myös hänen omassa elämässään on havaittavissa pientä henkistä kasvua.

– Olosuhteiden pakosta olen löytänyt itsestäni uusia puolia. Olen ollut lapsesta saakka herkkä ja hidas liikkeissäni, ja isot muutokset aiheuttavat minulle järkyttävän stressin. Aikuistuttuani se on vähän helpottanut, muttei minusta siltikään salamannopeaa ole tullut.


Helposti törmäyskurssille

Egotripissä eletään paraikaa jännittäviä ja herkkiä hetkiä. Pian nimittäin selviää, miten yleisö ottaa uuden levyn vastaan ja millainen Egotripin loppuvuodesta kehkeytyy.

Suuri yleisö otti kuitenkin Egotripin omakseen jo 2000-luvun alkupuoliskolla.

– Olimme tehneet perusduunia jo kymmenen vuotta, kun saimme peräkkäin muutaman ison hitin. Se, että oli tehnyt musiikkia jo niin pitkään, auttoi asennoitumaan ja nauttimaan siitä, että vihdoin sai suosiota.

Silti bändin 22 yhteisen vuoden aikana hajoaminen on Mikin mukaan ollut lähellä aiemminkin. Kun yhtye viettää parhaimmillaan toistasataa päivää vuodessa yhdessä, henkilökemioilla on ratkaiseva merkitys. Hidastempoisen Mikin rinnalla bändissä on laulaja-kitaristi Knipi Stierncreutz, jota Mikki luonnehtii päinvastoin nopeaksi.

– Jo tämä vastakkainasettelu ajaa helposti törmäyskurssille. Villeimmät nuoruusvuotemme ovat takana päin, emmekä ole enää Knipin kanssa toistemme kurkussa kiinni. Kumpikin on tajunnut, että bändi ja yhdessä tekeminen ovat tärkeämpiä kuin se, kenen mielen mukaan mennään. Elämänkokemus auttaa hyväksymään muiden erilaisuuden. Nuorempana on mustavalkoinen ja herkästi sitä mieltä, että oma mielipide on ainoa oikea.

Todistelun tarve on jäänyt

Tunteitaan Mikki toteaa oppineensa käsittelemään puhumalla ja nostamaan tarvittaessa kissan pöydälle, mikä ei ole miehille itsestäänselvyys.

– Murennun, jos en pääse purkamaan mieleeni kasautuvia asioita. Kokemusta löytyy. Etenkin viime vuoden aikana oli pakko oppia puhumaan vaikeista asioista. Se on selviämisen elinehto, vaikka puhuminen voi ottaa todella koville. Kun ajatukset jäsentyvät puheeksi, sisällä olevat möykyt pilkkoontuvat ja syntyy oivalluksia.

Vuodet ovat tuoneet mukanaan myös hyvää itsevarmuutta.

– Enää ei tarvitse todistella kenellekään mitään tai täyttää ulkopuolelta tulevia odotuksia, vaan voi tehdä asioita siten kuin ne itsestä hyvältä tuntuvat. Olen myös oppinut pääsemään nopeammin yli kritiikistä. On parempi hyväksyä, ettei isossa ryhmässä kaikilla omilla tekemisillä ole merkitystä.

Mikki vitsailee Egotripin olevan tänä päivänä ryhmä sopivan pyöreitä miehiä, jotka kuvittelevat olevansa cooleja.

– Klisee tai ei, ikä on minulle vain numero. En koe olevani erityisen vanha tai keski-ikäinen. Vaikka vuosia tulee lisää, ytimeni ei ole muuttunut. Populaarimu­siikin soittaminen on aika itsekästä ja lapsellista hommaa, vaikka yritänkin ottaa muut huomioon.

Enää Mikki ei kuitenkaan innostu niin helposti uusista jutuista.

– Kuuntelen eniten musiikkia, josta olen ennenkin pitänyt, enkä etsi tuoreita suosikkeja. Kaipaan nostattavia melodioita, en monotonista jumputusta, jota radiosta paljon kuulee.

Yhtyettään Mikki pitää bändivuosissa nuorena.

– 22-vuotiashan on vasta aikuisuuden kynnyksellä!

Edessä erovanhemman arki

Yhdeksän viime vuoden aikana iso siivu Mikin ajasta on kulunut intensiiviseen pikkulapsiperheen elämään: vauvojen kanssa valvottuja öitä, kurahousushow’ta, vatsatauteja ja oksennusten siivoamista sekä lasten harrastuksiin kuskaamista. Muusikon arkea määrittää paljolti myös se, onko menossa sävellys-, studio- vai keikkailuvaihe.

– Sävellysrutiinini on ollut vuosia sama: sen jälkeen kun saan lapset tarhaan ja kouluun, minulla on neljä viisi tuntia tehokasta aikaa tehdä biisejä. Tehokkuuteen joutuu välillä pakottamaan itsensä. Tämänkin levyn biisien synnyttämiseen piti käyttää pihtejä ja melkoista itsekuria.

Pian selviää, missä määrin Mikin uusi elämäntilanne sekoittaa pakkaa.

– Oman haasteensa tuo se, että sovittaa yhteen erovanhemman ja keikkoja tekevän muusikon arjen. Onneksi on isovanhemmat ja muuta tukiverkkoa, joilta saa apua. Jälkikasvu tekee myös sen, että on pakko pärjätä taloudellisesti. Tekisin tätä, vaikka joutuisin sinnittelemäänkin.

Golfatessa aikaa ajatuksille

Yksinolosta nauttivalle erakkoluonteelle oma aika oli pitkään harvinaista herkkua.

– Perheen perustaminen oli minulle aluksi iso ja stressaava muutos. Voisin olla päiväkausia itseni seurassa mökillä laiturin nokassa. Tykkään antaa ajatusten tulla ja mennä. Ymmärrän, että voi olla parisuhteessa vaikeaa, jos kumppani vetäytyy olemaan itsekseen.

Eron jälkeen Mikki on joutunut miettimään, mitä tehdä niinä viikkoina, kun lapset eivät ole hänellä.

Yksinololla on kuitenkin ollut myös suurempi merkitys.

– En ole koskaan hypännyt seuraavaan suhteeseen heti edellisen päätyttyä. Erottuani olen viettänyt aina pitkiä ajanjaksoja itsekseni, jotta pääsen sinuiksi tilanteen kanssa ja saan pöytää putsattua. Tarvitsen riittävän ajan, jotta saan selitettyä itselleni, mitä tapahtui. Haluan miettiä, mitä voin tehdä toisin. Vasta sitten olen valmis aloittelemaan uutta suhdetta.

Mikki kuvailee itseään kohtalaisen laiskaksi – tai niin laiskaksi kuin pienten lasten isä nyt pystyy olemaan.

– Laiskottelu tarkoittaa minulle useimmiten sitä, että katson jalkapalloa tai hyvää elokuvaa eikä päässä liiku mikään.

Vannoutunut viinien ystävä myös nauttii yksittäisen lasillisen jokusen kerran viikossa. Lisäksi hän lenkkeilee sekä pelaa jalkapalloa, salibandya ja golfia.

– Olen parempi ihminen, kun saan harrastaa liikuntaa. Golfatessa kierrän usein kenttiä yksin. Se on meditatiivista. Siinä ehtii kelailla rauhassa kaikenlaista.

Uudet ajanjaksot elämässä pistävät väistämättä ajattelemaan uudella tavalla.

– Yksi elämisen tarkoitus on oivaltaa itsestään asioita: huomata mikä tasapainottaa ja mikä saa voimaan hyvin. Tämä tuo myös kapasiteettia kohdata muut ihmiset ja antaa itsestään enemmän parisuhteessa.

Lue lisää:

Egotripin Mikki ja Knipi vaikeuksistaan: "Emme tavanneet toisiamme vuoteen"

Mikki ­Kauste

Egotrippi-yhtyeen perustajajäsen, laulaja, kosketinsoittaja ja lauluntekijä. Tehnyt kappaleita myös muille artisteille.

Syntyi Kouvolassa 6.2.1971. Kasvoi ja asui pitkään Helsingissä, nykyisin espoolainen.

Kolmen lapsen isä.

Egotripiltä ilmestyi alkuvuodesta levy Vuosi nolla.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.