Vaikka musikaalitähti ja tutkija Eeva Vilkkumaa on saavuttanut paljon sekä taiteessa että tieteessä, hän ei pääse eroon itsekriittisyydestä. – Minussa on syvällä ajatus siitä, että olen oikeasti ihan huono.

Musikaalit ja laskukaaviot eivät ole ihan tavallinen yhdistelmä, mutta Eeva Vilkkumaalle, 30, itsestään selvä. Hänellä kun on päivätyö Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella.

Suurelle yleisölle Eeva on tullut tutuksi musikaalitähtenä. Näyttelijänuran hän aloitti parikymppisenä Greasessa, jonka koe-esiintymisiin hän uskaltautui isosiskonsa Maija Vilkkumaan kannustamana. Vaikkei Eevalla tuolloin ollut näyttelijänkokemusta, hän oli harrastanut tanssia ja musiikkia koko ikänsä. Sittemmin hänet on nähty muun muassa Tuhkimossa, Saturday Night Feverissä ja Moulin Rougessa.
Eeva ei näe kahden täysin erilaisen uran yhdistämistä ongelmana.

– Sekä musiikki että matematiikka ovat kiehtoneet minua aina. Pidän musikaaleissa niiden hauskuudesta, matematiikassa taas selkeydestä ja loogisuudesta, Eeva sanoo.

– Nuorena kuvittelin, että minusta tulisi jotain ihan muuta kuin näyttelijä. Urani onkin edennyt aika hassusti. Nautin musikaalien tekemisestä älyttömästi, sillä rakastan laulua ja tanssia. Vain näytteleminen on vähiten oma juttu.

Eeva myöntää olevansa onnekas, kun saa pitää tutkijantöistään vuosittain kolmen kuukauden virkavapaan musikaaleja varten. Päällekkäisyyksiäkin tulee, kuten koulumusikaaliohjelma Stagen kanssa. Silloin kalenteri uhkaa täyttyä äärirajoilleen, mutta hyvä organisointikyky auttaa.

– Kun luo kahta uraa, on pakko keskittyä yhteen asiaan ja hetkeen kerrallaan. Ei voi panikoida ensi viikkoa, tai homma luisuu käsistä. Kiire ei kuitenkaan tunnu pahalta, koska tykkään niin paljon tästä kaikesta.

Kesällä Eeva nähdään taas musikaalitähtenä, sillä hän esittää pääroolin Turun Samppalinnan kesä­teatterissa Blondi – Legally Blonde.

Vaikea esiintymispelko

Vaikka Eeva nauttii täysillä musikaalitöistään, hän painii niiden takia jatkuvassa itsekriittisyydessä. Hän ei esimerkiksi kestä kuunnella omaa ääntään. Silti Eevalle on aina ollut selvää, että hän pysyy musikaaleissa eikä lähde esiintymään varsinaiseen teatteriin.

– En ole koskaan halunnut tehdä puhenäytelmiä, koska en ole niissä niin hyvä. Ne ovat täynnä hienovaraisia vivahteita, enkä mielestäni pysty niin syvään tulkintaan.

Eevan lavaesiintymistä rajoittaa myös esiintymispelko. Häntä ahdistaa ajatus siitä, että jokin voi mennä lavalla pieleen.

– Pelkään epäonnistumista todella paljon. Ennen lavalle menoa jännitän niin, että tärisen kylmästä, ahdistun ja lamaannun. Se häiritsee ääntä, mikä taas luo lisää paniikkia. Pahinta on, että esiintymispelkoni muuttuu joka vuosi pahemmaksi.

Eevaa harmittaa esiintymispelossa erityisesti se, että se saattaa pyyhkiä hetkessä pois kuukausien treenin. Joskus niin on tapahtunutkin, kun ääni on kenkkuillut tai suoritus on Eevan mielestä ollut vaisu.

– Minussa on syvällä ajatus siitä, että oikeasti olen ihan huono. Musikaaleja tehdessäni ajattelen, ettei muu työryhmä ole vain vielä tajunnut sitä. Onneksi ihania onnistumisen elämyksiäkin tulee. Siksi esiintyminen on niin rakasta puuhaa ja haluan jatkaa sitä niin pitkään kuin mahdollista.

Eeva Vilkkumaa

  • Syntyi 7.1.1981 Helsingissä. Asuu Kampissa. Seurustelee.
  • Valmistui vuonna 2008 diplomi-insinööriksi ja työskentelee Aalto-yliopistossa tutkijana.
  • Opiskellut pianonsoittoa Helsingin konservatoriossa, tanssinut balettia kansallisoopperan balettikoulussa ja esiintynyt Carmenin ja Toscan lapsikuoroissa.
  • Koulumusikaaliohjelma Stage jatkuu Nelosella 1.6. asti.
  • Blondi – Legally Blonde -musikaalin ensi-ilta Samppalinnan kesäteatterissa 23.6.