31-vuotiaana Eero tuntee olevansa täydellisessä iässä. ”En toivo olevani nuorempi, mutta en näe uhkia edessäkään. En ole koskaan kriiseillyt iästäni. Ennemmin ahdistun maailmantilasta: siitä miten rikkaudet kertyvät vain pienelle joukolle ihmisiä. Miksi jonkun pitää saada niin paljon?” Kuva: Juha Salminen
31-vuotiaana Eero tuntee olevansa täydellisessä iässä. ”En toivo olevani nuorempi, mutta en näe uhkia edessäkään. En ole koskaan kriiseillyt iästäni. Ennemmin ahdistun maailmantilasta: siitä miten rikkaudet kertyvät vain pienelle joukolle ihmisiä. Miksi jonkun pitää saada niin paljon?” Kuva: Juha Salminen

Näyttelijä Eero Ritala tunnetaan hyväntuulisuudestaan ja toisten kannustamisesta. Se voi näkyä vaikkapa sulana suklaana, jonka hän on halannut vastanäyttelijän selkään. – Minua viehättää outo hauska, näyttelijä sanoo.

Elokuva-alan Jussi-palkinnot jaettiin viime sunnuntaina. Silloin näyttelijä Eero Ritalalla, 31, oli taas smokkinsa taskussa siististi viikattu muistilappu kiitospuhetta varten. Siihen hän oli listannut Päin seinää -elokuvansa työryhmäläisten nimet.

Vaikka Eero on leffastaan ylpeä, ei hän usko lappusta tarvitsevansa.

– Eiköhän Antti Litja nappaa palkinnon, Eero sanoo ja viittaa Mielensäpahoittajan näyttelijäkonkariin, joka lopulta palkittiin gaalassa parhaasta miespääosasta.

Samankaltaiset ajatukset hänellä oli kaksi vuotta sitten, kun parhaan miespääosan sarjassa vastassa olivat Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri. Eero kuitenkin voitti. Hän piti Helsingin Kaapelitehtaan lavalla elämänsä toistaiseksi ikimuistoisimman puheen.

Eikä se oikeastaan mikään puhe ollut, vaan pikemminkin kuin pullosta poksahtaen karannut tunneryöppy: riemukas, hulvaton ja hallitsematon.

Kiitospuheen muistilappu oli taskussa silloinkin, mutta se Eerolta unohtui. Kun näyttelijä laskeutui lavalta, hän ei muistanut mitään siitä, mitä juuri oli tapahtunut.

– Näin vain patsaan kädessäni ja ajattelin, että jahas, tämmöistä. Olen kerran katsonut tilanteesta videon, joka on ladattu YouTubeen, Eero virnistää huvittuneena.

Hatunnosto anarkismille

Eero haarukoi hummusta, punajuuria, salaattia ja linssejä ravintola Silvopleessä Helsingin Hakaniemessä. Mies ei valinnut paikkaa siksi, että olisi kasvisruokahifistelijä tai terveysfriikki, vaan koska ollaan hänen kotikulmillaan.

Eero muutti yksin Kallion Torkkelinmäelle sen jälkeen, kun avoliitto näyttelijä Lotta Kaihuan kanssa päättyi. Pari oli seurustellut opiskeluvuosista lähtien.

– Kaikki on ihan hyvin. Olen tyytyväinen elämääni, Eero sanoo.

Paitsi tänään, sillä Eerolla on melkein morkkis YouTubessa viime päivinä viettämästään ajasta. Näyttelijä on keskellä epätavallista suvantoviikkoa töidensä välissä: yhdelle päivälle kalenteriin on merkitty vain yksi palaveri, toiselle käynti hiustenleikkuussa. Niiden välissä hän on harrastanut aivot narikkaan -toimintaa: kokannut perunamuusia ja nakkistroganoffia lohturuuaksi, käynyt elokuvissa ja harjoitellut ukulelensa soittamista. Tai unohtunut tuijottamaan videoita, joiden sisällöstä ei kehtaa puhua.

– Tunnen snadisti syyllisyyttä siitä, etten saanut mitään aikaiseksi vapaapäivänäni eilen. Samalla muistutan itseäni, että onhan tässä tullut tehtyäkin.

Ritalan tekemiset on kyllä pantu merkille. Jouluviikolla ensi-iltaan tullut Päin seinää on tavoittanut noin 50 000 katsojaa ja saanut viisi Jussi-ehdokkuutta. Q-teatterin Kaspar Hauser -näytelmä oli kohkatuimpia teatterikappaleita vuosiin. Esitys vieraili Kansallisteatterissa vielä tammikuun alussa, mutta jatkoa ei ole suunnitteilla.

– Keskieurooppalaisen teatterifestarin väkikin oli väläytellyt kiinnostustaan. Venyttäminen olisi kuitenkin vesittänyt näytelmän ajankohtaisuuden. Viimeisen näytöksen puoliajalla päätimme, että tämä saa riittää. Kehitellään samalla porukalla mieluummin jotain uutta.

Q-teatterin ryhmällä on kuvattu myös syksyllä julkaistavaa Häiriötekijä-elokuvaa, joka perustuu samannimiseen, puolitoista vuotta sitten kohahduttaneeseen näytelmään. Aleksi Salmenperän ohjauksessa näytelmä muuntui elokuvaksi, joka on parhaillaan leikkausvaiheessa.

Eero on projektista innoissaan.

– Nostan hattua pienelle anarkismille ja kansalaistottelemattomuudelle. Työssäni olen pyrkinyt noudattamaan ajatusta, ettei kaikkea tarvitsisi tehdä sovinnaisimpaan tyyliin. Häiriötekijä on siitä hyvä esimerkki ja siisteintä mitä olen vähään aikaan tehnyt, Eero aloittaa.

– Minua ilahduttaa outo hauska, ei romanttinen eukonkantokomedia. Kun tässä aristokraattinainen paskoo housuunsa viidettä minuuttia ja yrittää kuristaa puolisonsa kuolinvuoteellaan, aletaan olla sopivassa maastossa.

Onnekas kuopustrauma

Idut ja pavut ovat hävinneet lautaselta, ja Eeron tekee mieli kahvia. Kuuluukohan se lounaaseen? Mitä sitten, jos ei kuulukaan, mitä jos vain otetaan mukilliset? Eero on vähällä toteuttaa arjen anarkismiaan, mutta kävelee kuitenkin kiltisti kassalle.

Näillä kulmilla Eero on viihtynyt lukioikäisestä asti. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kallion ilmaisutaidon lukiosta samaan aikaan näyttelijä Krista Kososen ja juontaja Heikki Paasosen kanssa. Kun hänet toisella yrityksellään valittiin Teatterikorkeakouluun, uravalinta oli sillä selvä.

Eero veikkaa päätyneensä näyttelijäksi kahdesta syystä: esiintyminen on aina tuntunut hänestä luontevalta ja ryhmätöissä hän on kuin kotonaan.

– Teatterikoulussa väitettiin, että näyttelijäksi tullaan jonkin trauman sysäämänä, hän hekottaa.

– Minun traumani oli kai syntyä kolmesta veljeksestä nuorimpana. Kaikki kolttoset oli perheessä jo nähty, ja minun piti hakea huomiota muualta. Olen aina viihtynyt kaikessa, mikä esiintymiseksi lasketaan, ja saanut siinä onnistumisen tunteita.

Eero tunnustaa riemuiten veljiensä tampanneen hänelle tietä. Siksi hän esimerkiksi kasvoi ilman kotiintuloaikoja.

– Meillä on lungit vanhemmat ja minulla leppoisa lapsuus. Veljet ovat saletisti kateellisia vapauksista, joita minulle suotiin. Hyvä mulle, huono heille, Eero laskee ilmoille räkäisen nauruntyrskähdyksen.

Oikeasti neljän vuoden välein syntyneillä veljeksillä on lämpimät välit. Miehiä yhdistää muun muassa musikaalisuus. Edelleen kolmikko vetäisee Tiernapoika-esityksen joka vuosi perheen joulunvietossa Kirkkonummella. Veljistä toinen on isän tapaan myyntialalla, toinen äidin jalanjäljissä opettajana.

– Tavallinen keskiluokkainen perusperhe, Eero kuvailee.

– Jos jotain saimme kotoa, niin hyvät tavat ja ihmissuhdetaidot. Äiti on rehtorina tullut juttuun satojen erilaisten vanhempien kanssa. Uskon perineeni sitä ihmisymmärrystä.

Herra Hyväntuulinen

Moni Eeron kollega muistelee teatterikouluvuosia kasvukipujen aikana, mutta hän itse puhuu ajasta yllättävän aurinkoisesti.

– Koin, että opiskeluaika vain lisäsi hyväntuulisuuttani. Olin haaveillut näyttelijäntyöstä koko elämäni. Kouluun pääsy tarkoitti, että minusta tulisi ammattilainen. Tunsin, että vihdoin voin vain antaa palaa ja nautiskella.

Kannustavasta ja positiivisesta asenteesta on tullut työpiireissä Eeron tavaramerkki. Jos jokin mättää, hän on se, jolta irtoaa ”no hei, ensi kerralla paremmin”.

Jo teinivuosien jalkapalloharrastuksessa Eero palkittiin hengen luomisesta.

– Mitä nopeammin voi unohtaa epäonnistumisen, sitä nopeammin etenee tekemisissään. Minulla ei ole tapana jäädä vellomaan. Se pätee kaikessa elämässä. Mieluummin luon positiivista ilmapiiriä: kun jengi on rentoa, asiat lutviutuvat.

Joskus kannustus on sanoja, joskus kepposia. Sellaisia tarvitaan harmaina marraskuun sadeiltoina, kun teatterikappaleesta vedetään neljättäkymmenettä näytöstä ja katsomo on vain puolillaan.

– Silloin voin haastaa toista näyttelijää. Tyrkkään jugurtin käteen ja kysyn, pystytkö syömään tämän salassa kesken kohtauksen.

Jugurttitempun Eero veti nyt hatustaan, mutta suklaakättely on oikeasti tapahtunut. Kesken kättelykohtauksen vastanäyttelijä painoi Eeron kämmeneen paakuksi puristellun sulan suklaan.

– Kohtauksen ajan yritin keksiä paikkaa, mihin pyyhkiä käteni. Lopulta halatessa hieroin suklaan vastanäyttelijän selkään.

Haaveina bändi ja purjevene

Eeron menestys näkyy siinä, että töitä tarjotaan enemmän ja työttömyysjaksot ovat jääneet lyhyiksi. Myös ammatilliselle itsetunnolle tunnustukset ovat tehneet hyvää.

– Menestys on tuonut rauhaa siitä, että valintani ovat olleet oikeita. Vaikka tunnen onnistuneeni roolissa, työhön kuuluu silti epävarmuushetkiä: olinko sittenkin paska. Ehdokkuudet ja palkinnot auttavat jättämään epäröinnin vähemmälle, Eero aloittaa.

– Maailmani ei silti räjähdä siitä, voitanko Jussin vai en. On kiva pukeutua smokkiin, nähdä kavereita ja jännittää Mimosan ja Antti Heikin puolesta.

Antti Heikki Pesosen esikoiselokuva Päin seinää on Jussi-ehdokkaana myös parhaan ohjauksen, käsikirjoituksen ja elokuvan sarjoissa, ja sen 20-vuotias Mimosa Willamo on ehdolla parhaaksi naissivuosanäyttelijäksi.

Toisen Jussi-palkinnon sijaan Eero haaveilee omasta rokkibändistä sekä purjeveneestä. Hän iloitsee, ettei juuri nyt ole koukussa yhteenkään tv-sarjaan tai Play Station neloseensa, jota kutsuu helvetinkoneeksi.

– Kotona jo opetettiin, ettei itsestä kannata tehdä suurta draamaa, Eero sanoo.

– Sama pätee työhön, en kuvittele olevani superstara. Ja nekin, jotka ovat, viettävät suht tavallista elämää. Jos Cheekiltä loppuu kahvimaito, kyllä sekin voi poiketa Alepassa ostoksilla.

Lue myös:

Armi Toivasen uutuusleffa naurattaa ja hyydyttää hymyn – lue arvio!

Ex-Putous-näyttelijä liittyi ohjelman kritisoijiin: Suunnitteluun pitäisi laittaa enemmän rahaa

Hän on kotimaisen elokuvan uusi tähti

Eero Ritala

Helsinkiläistynyt näyttelijä syntyi Espoossa 30.3.1983.

Aloitti elokuvauransa Onni von Sopasessa vuonna 2006. Voitti ensimmäisen Jussinsa 2012 ilmestyneestä Kulman pojista. Kuuluu Q-teatterin taiteelliseen ensembleen.

Tulevia töitä: Heidi Köngäksen ohjaama tv-elokuva Hertta Kuusisesta sekä Aleksi Salmenperän ohjaus Häiriötekijä. Myös Vino show jatkuu Nelosella. Osallistui ensimmäisen kauden Putoukseen.

Harrastaa musiikkia. Keikkailee nimellä DJ Vauvaukki.

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.