Duudson-bestikset Jukka ja Jarppi räjäyttelevät työkseen omenapuita, mutta kaksikosta löytyy se pehmeämpikin puoli.

Kuva Karoliina Paatos

Tämä ystävyys alkoi lyönnistä. Tälli oli niin kova, että Jukka lensi sen voimasta takamukselleen. Wau, mitkä voimat! hän ehti ajatella. Oli pakko katsoa taitavaa nyrkin omistajaa tarkemmin. Nyt Jarno ojensi jo kättään ja auttoi Jukan ylös. Pojat kättelivät. Siitä päivästä 1980-luvun lopulta lähtien Duudson-ystävykset Jarno "Jarppi" Leppälä, 32, ja Jukka Hildén, 31, ovat olleet tiiviisti yhdessä.

Vaikka Duudsoneiden meininki telkkarissa on aikamoista äijäilyä, ystävyksistä löytyy pienellä raapaisulla myös pehmeä puoli. Kumpaakaan ei pelota puhua tunteista. Jarpin mukaan Jukalle voi kertoa kaikki asiat kiertelemättä niin kuin ne ovat.

– Jukka osaa katsoa asioita niiden oikeassa koossa. Omassa päässäni ongelmat kasvavat uskomattomiin mittasuhteisiin, mutta Jukka osaa rauhoitella mua sanomalla, että ehkei tämä kuitenkaan ole maailman pahin asia. Hän malttaa myös kuunnella.

– Monta kertaa me ollaan halailtu ja itketty, Jukka kertoo.

– Se on ihan vapauttavaa, Jarppi jatkaa. 

Jukka paljastaa olevansa oikea itkupilli, joka herkistyy leffateatterissa katsoessaan animaatioita. Erityisen kyynelherkkä hän on kasvutarinoille ja hyvän fiiliksen elokuville, ei niinkään valmiiksi surullisille tarinoille.

Kansainväliset bisnesmiehet

Tänään tuskin löytyy suomalaista, joka ei olisi kuullut Duudsoneista. Lapsuudenystävien pelleilyvideoista on kasvanut kansainvälinen bisnes. Viimeistään Jarpin osallistuminen Tanssii tähtien kanssa -kisaan syksyllä piti huolen siitä, että Duudsonit tulivat tutuiksi myös niille, jotka eivät nuorisokanavia katso. Ja ensi viikosta lähtien kaverukset pölähtävät Duudsonit tuli taloon -ohjelmassa kahdeksi päiväksi tavallisiin suomalaisiin perheisiin.

Hurjapäitä katsellaan tällä hetkellä 150 maassa. Jukka ja Jarppi tietävät olevansa onnekkaita, sillä harva saa työkseen tehdä sitä mistä eniten nauttii ja vielä parhaiden kavereidensa kanssa.

Raha-asioista kavereille ei ole koskaan tullut riitaa. Eikä toisen naamakaan ole parinkymmenen vuoden aikana alkanut ärsyttää.

– Vietän enemmän aikaa Jukan kuin kenenkään muun ihmisen kanssa. Tuotantoyhtiön perustaminen ja leivän ansaitseminen ei ole muuttanut mitään ystävyydessämme. Työ hoidetaan työnä. Sen ei anneta sotkea ystävyyttä, Jarppi toteaa.

– Hommat on alun perin jaettu sen mukaan, mistä kukakin nauttii. Artisteina olemme kaikki tasa-arvoisia, Jukka sanoo ja viittaa kahteen muuhunkin Duudsoniin, Jarno Laasalaan ja H-P Parviaiseen.

Jos erimielisyyksiä joskus syntyisi, miehillä on valmiiksi mietittynä keino asian selvittämiseksi:

– Silloin täytyisi ottaa kivespaini, Jukka kertoo.

– Kassit käteen ja merkistä saa alkaa puristaa, Jarppi tarkentaa.

Samikset bestikset 

Vaikka ystävyksissä on paljon samaa, vireystasoltaan miehet ovat sentään vähän erilaisia. Kun Jukka pyörii, katselee ympärilleen ja kouhottaa, Jarppi istuu paikallaan ja höpöttää.

– Varmaan me tietyllä tavalla täydennämme toisiamme, Jukka pohtii.

– Joo, me ollaan match made in heaven. Jukka on mun vaimo. Sellainen hössöttäjä, Jarppi sanoo pehmeällä äänellä. 

Ystävää on tietenkin helppo kehua.

– Jarppi on ystävänä lupsakka, hänen ei tarvitse esittää mitään. Jarpin kanssa on kiva vaan istahtaa alas ja iskeä tarinaa, sillä hän on äärettömän hauska ja nopeasanainen. Näsäviisaita kommentteja riittää joka lähtöön, Jukka kuvailee.

– Jukka taas on äärimmäisen hyvä seuramies. Kun Jukan kelkkaan hyppää, ikinä ei ole tylsää. Hän on myös luotettava: jos mulla ikinä mitään huolia on, niin kyllä se on Jukka, jolle mä soitan, Jarppi puolestaan kertoo.


Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.