Vaikka Jarppi Leppälän ja Jukka Hildénin (oik.) Duudson-temput vievät miehet vaaratilanteisiin, Jukka tunnetaan Duudsoneissa miehenä, joka aina huolehtii muista. Kuva: Jonna Öhrnberg
Vaikka Jarppi Leppälän ja Jukka Hildénin (oik.) Duudson-temput vievät miehet vaaratilanteisiin, Jukka tunnetaan Duudsoneissa miehenä, joka aina huolehtii muista. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Hildén kertoo uudessa Duudsonit-kirjassa isänsä taistelusta alkoholismia vastaan. Isän elämä oli päättyä jo ennen kuin Jukka syntyi, ja toisen kerran se oli katkolla Jukan ollessa parikymppinen.

Jukka Hildén, 34, kertoo tänään ilmestyneessä Duudsonit-kirjassa isänsä alkoholismista. Kirjan mukaan Jukan lapsuus ei ollut helppo, ja Jukka itse kuvailee sitä sanoilla "se oli mitä oli".

– Kun kirjoitin ylioppilaaksi, faija sortui uudestaan dokaamaan. Se oli hirveää aikaa. Yritin lukea ylioppilaskirjoituksiin, ja faija oli niin huonossa kunnossa, että joi eau de colognea ja laattaili verta. Mäkin yritin viedä sen katkolle, mutta ei se onnistunut. Sitä kesti pari vuotta, Jukka Hildén muistelee Jani Niipolan kirjoittamassa Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista -kirjassa.

Jukan mukaan hänen isänsä juominen loppui lopulta lääkärin suoriin sanoihin: "Jos otat vielä yhdenkin ryypyn, maksasi hajoaa ja sinä kuolet."

– Siinä vaiheessa faija heräsi. Ja siitä päivästä lähtien hän on ollut selvinpäin. Ei ole dokannut eikä polttanut. Ja urheilee tosi paljon, Jukka kertoo kirjassa.

Äiti pelasti isän kallioilta

Kirjasta selviää myös, että Jukan isän elämä oli vähällä loppua, ennen kuin Jukka edes syntyi. Isä oli alkoholisoitunut, liikkui väärissä porukoissa ja päätyi usein tappeluihin ja putkaan.

70-luvun lopulla hän oli jo päättämässä päiviään Helsingin Meilahden kallioilla, mutta yllättäen paikalle sattui sairaanhoitajatyttö. Tämä sai puhuttua miehen pois kallioilta. Nainen oli Jukan äiti.

– Siitä päivästä lähtien faija oli kuivilla melkein kaksikymmentä vuotta. Hienoa on se, että isä on näistä lähtökohdista pystynyt luomaan itselleen onnellisen elämän, joka hänellä on nyt. Sitä mä arvostan, Jukka kertoo kirjassa.

Ristiriitainen rooli vastuunkantajana

Jukka tunnetaan Duudsoneissa miehenä, joka huolehtii aina, että muilla on asiat hyvin. Hänet tunnetaan myös empaattisuudestaan ja oikeudenmukaisuudestaan. Rooli ja luonteenpiirteet ovat perua lapsuudesta, sillä Jukka oli jo silloin vastuunkantaja. Hän huolehti paitsi isästään myös veljestään.

Jukka oli myös äitinsä uskottu. Nuorena hän sai esimerkiksi tietää vanhempiensa erosta ennen muita, ja hänen piti salata asia puoli vuotta.

– On tosi epäreilua tehdä lapselle niin, Jukka sanoo kirjassa.

– Vähän myöhemmin sain äidiltä kirjeen, jossa hän kiitti minua kaikesta, mitä olen perheen eteen tehnyt.

Jukka myöntää, että vastuunkantajan rooli on tuntunut raskaalta, mutta samalla on hän ollut  ylpeä äitinsä osoittamasta luottamuksesta. Jukka korostaa kirjassa myös sitä, miten hänen äidillään on aina riittänyt lämpöä ja rakkautta.

Jani Niipola: Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista (Johnny Kniga) ilmestyi 21.10.2014

Lue myös:

Duudson-Jarppi kertoo amputoidun peukalonsa taustat: "Olin viikon kuollut peukalo kädessä"

Jukka Hilden ja Jarppi Leppälä: "Emme riitele edes raha-asioista"

10 kiloa laihtunut Duudson-Jarppi suostuu yhä tikkatauluksi

 

Lisää aiheesta:

Pate Mustajärven kahden vuoden ryyppyputki: haki tukea Apulannan Sipeltä juuri ennen sydänkohtausta

Absolutisti Tommy Lindgren: "Isän juominen tuntui sietämättömältä"

Neon 2 -yhtyeen Jussi Rainion rankka 90-luku: itsemurhayritys ja alkoholismi